• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het koraal  in Curaçao verkeert in zorgwekkende toestand. Dat is de conclusie van het onderzoek ‘The current state of Curaçao’s Coral Reefs’ dat Mark Vermeij in opdracht van  Carmabi en de Universiteit van Amsterdam uitvoerde. 

 
“De bodem van een gezond rif is voor 60 procent gevuld met koraal, het water is kraakhelder en het stikt er van de vissen”  omschrijft Vermeij.  “Op Curaçao is het water troebel, het gaat slecht met de vissen en de bodem is bezaaid met algen. Als je gaat duiken in bijvoorbeeld Blue Bay bevind je je praktisch in chemisch afval.”

Toerisme
“We rekenen ons hier rijk op Curaçao. Dat is misschien ook wel zo als we de omvang van ons koraalrif vergelijken met die van andere Caribische eilanden, maar in de afgelopen 30 jaar is het onderwaterleven in Curaçao heftig aangetast.” Als het rif zich op de zelfde voet blijft ontwikkelen, is er volgens de onderzoeker voor de toeristen ‘geen klap meer te zien’.

Oplossing
De grootste veroorzaker van de vervuiling  en aantasting van het rif is niet alleen het bedrijfsleven, maar ook de bevolking van het eiland zelf. “Alles wordt hier regelrecht in het water geloosd. Een kentering van dit probleem is dan ook vrij gemakkelijk, meent de onderzoeker. “We moeten zorgvuldiger omgaan met ons afval.”

Waterzuivering
Vermeij waarschuwt dat watervervuiling niet alleen de koraalriffen aantast, maar ook gevolgen heeft voor de gezondheid van de mens. “Curaçao zou het voorbeeld van Bonaire moeten volgen. Daar hebben ze een goed waterzuiveringsbedrijf. Dat zou op ons eiland ook veel grootschaliger gedaan moeten worden.”

[scribd id=83379087 key=key-1r7uacoucslkli1wbh60 mode=list]

9 reacties op “Toestand koraalrif Curaçao zorgwekkend”

 1. Waarom heeft men deze zogenaamde expert niet op de hoogte gebracht van de laatste storm die de zuidkust geteisterd heeft? Het is heel normaal dat dan jarenlang koraal terug moet groeien. Het enige wat er dan kan groeien zijn algen, tot de koralen zich weer via spawning weer naar toe bewegen. Dat is een proces van tientallen jaren. Natuurlijk is het daarnaast ook jammer dat er vervuiling is en blijft. Ik weet bijna zeker dat riolering voornamelijk aan de noordkust het water ingaat. But correct me if I’m wrong.

 2. Voor de mensen die het niet weten;
  ELKE DAG worden er meerdere vrachtwagens met vloeibaar afval ( oa septic tank afval) geloosd van de rotsen af DIRECT in de zee. Het laat een heel spoor vieze smeurie achter. Dit gebeurd sinds dat ik hier ben (4 jaar) ELKE DAG en waarschijnlijk daarvoor ook al. Het gebeurd daar in de buurt van Campo, er is een weg naar de zee toe. Zelfs de rotsen zijn helemaal vies en smeerig. Goh wat raar dat hier alles naar de malle moere is.

  Andere landen bijv. Amerika, heeft grote bettonnen vlaktes ver van bebouwing, waar ze dit storten en laten opdrogen, zodra het een grote massa is word het op geveegd en vermalen tot een vaste massa. Dit kan worden gebruikt voor verschillende dingen of het kan verbrand worden. Er is ruimte voor dit soort vlaktes/spaar bekkens genoeg!!!! EN het geeft gelijk ook weer werk gelegenheid! Kunnen de heren ipv van overvallen lekker normaal werk doen!!!!

 3. De algehele toestand van Korsou is (zeer) zorgwekkend.
  En wat doet de regering?????

  Juist… snoepreisjes maken en het land leegroven.
  De nieuwe West Indische Compagnie.

 4. Laten we eerst de grote problemen boven water (een volledige incapabele tot corrupte regerering die nooit door de screening had mogen komen) eens oplossen voordat we ook onder water problemen gaan zoeken.

  Ik weet trouwens zeker dat 95% van de bevolking nog nooit een koraalrif heeft gezien.

 5. Uiteindelijk blijven we onze oceanen als het grootste riool ter wereld behandelen.
  Op Bonaire is er een “goed” waterzuiveringsbedrijf.
  Volgens mij wordt een afvalwaterzuiveringsbedrijf bedoeld. Nu nog wordt echter alleen voorkomen dat het afvalwater de grond in verdwijnt door een tijdelijke zuivering, maar er valt nog een hoop te doen voordat gezegd kan worden dat er ook een goed Afvalwaterzuiveringsbedrijf is.
  Curacao laat wat dat betreft meer te wensen over.
  @ Zorro; riolering ligt hier voldoende echter de afvalwaterzuiveringsinstallaties op Curacao werken niet optimaal door o.a. geldgebrek.

 6. Als je zonder riolering alle faecalien in zee stort vraag je om problemen met algengroei en dat verdraagt zich niet met koraal. Nieuw Schotteproject: riolering met waterzuivering, maar dat zal de stank van deze regering niet verminderen.

 7. Er ligt al jaren een leuk budget te wachten om de rioolwaterzuivering bij Klein Hofje te upgraden….

 8. IK zeg: schuld van MFK

 9. Goed rapport. Het wordt hoog tijd dat men gaat inzien wat de toestand van het rif en het water is.