• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Commissie van Toezicht (CvT) van de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC) zegt dat de berichten in de media niet kloppen. Gisteren meldden verschillende media dat uit een verslag van een gesprek tussen de Ombudsman en een VDC-netwerkbeheerder blijkt dat de VDC werknemers intimideert.

Volgens het conceptverslag van Ombudsman Alba Martijn zou de verantwoordelijke voor het onderzoek naar het lek omtrent de screening van ministers, onder de nieuwe leiding sommige medewerkers als verdachten intimideren.

Vreemde praktijken
De beheerder zou zelfs arbeidsongeschikt zijn door de stress die eruit volgde. Hem werd toegang tot de VDC ontzegd. Hij werd onder druk gezet om te praten over het netwerk met voor hem onbekende Colombianen in een hotelkamer van Breezes. Hij denkt dat de huidige leiding hem niet vertrouwt, omdat hij een goede relatie heeft met het voormalig VDC-hoofd Edsel Gumbs. Ook andere medewerkers spreken van ‘vreemde praktijken’ en vertrouwen de VDC niet meer.

Klachten
CvT-voorzitter Hans de Boer ontkent deze aantijgingen. “De commissie meent dat de huidige berichtgeving over de VDC niet overeenkomt met de bekende werkelijkheid. Indien de VDC buiten zijn bevoegdheid en taken is opgetreden, is er voor iedereen de wettelijke mogelijkheid om een klacht in te dienen bij de commissie.” Volgens De Boer heeft de commissie tot vandaag toe geen klachten ontvangen over onrechtmatigheden bij de VDC.

Rust
De Boer meldt verder dat de VDC ‘niets liever wil dan rust’. “Het VDC wil in alle rust en achter de schermen, alles doen wat in haar mogelijkheden ligt om Curaçao en haar bevolking te beschermen.” De commissie hoopt dat de moeilijke periode waarin de VDC zich verkeert binnenkort wordt afgesloten. “Binnenkort moet aan iedereen duidelijk gemaakt worden hoe de gegevens van de minister omtrent de screening zijn gelekt en welke maatregelen er worden genomen.”

17 reacties op “‘Berichtgeving over Veiligheidsdienst klopt niet’”

 1. waar rook is, is vuur!!

 2. @zorro niet integer zijn is niet strafbaar. Het gaat erom dat we ministers willen die van onbesproken gedrag zijn, niet chantabel en die een beetje vakkundig zijn. Een minister van financien die zelf geen belasting betaalt, een minister van gezondheid die haar papieren vervalst vallen bewezen dus in de categorie die we normaal niet integer vinden.

 3. Dat de Curaçaoese Luchthaven Authoriteiten opdracht hebben gekregen van de Curaçaoese regering om alle Curaçaoese ministers inclusief entourage zonder controle door te laten heeft bij de Marechausee en Douane op Schiphol de 100% controle op scherp gezet en ik twijfel eraan dat welke immuniteit die grapjassen uit Curaçao ook zullen aanwenden, hier niets aan zal veranderen. En die zwarte skinhead uit Den Haag al evenmin. Maar misschien vinden zij zo’n 100% controle ook wel lekker, Wiels geniet er iedere keer van.

 4. @ D. Leetz. Waarom stel je die vraag over integriteit. Hij stelt die vraag over jou toch ook niet, omdat je bij de MAN zit en dus per definitie waarschijnlijk niet integer.Het moet er wel toe doen of iemand integer is en uiteraard tot het tegendeel is bewezen.

 5. De berichtgeving klopt alleen als het de regering (rovers) goed gezind is.

 6. @Phillipe, Maar het kan ook zo zijn dat Schotte en kornuiten wel weten wat er in die bestanden zijn.. iets wat het daglicht niet kan verdragen.. en ze willen juist deze info hebben om dit zelf te vernietigen.

  De CIA geeft ook niet alles door aan de president

 7. @leetz Stel dat je een paar ministers hebt en een minister president die bang zijn dat er nog meer boven water komt. Stel dat je dat aan de veiligheidsdienst vraagt. Stel dat de geen scherpe antwoorden krijgt, maar meer iets in de trant van `niets specifieks` of `geruchten`. Immers als de veiligheidsdienst nog wel wat weet, dan zou ik dat Schotte c.s. ook niet melden als ik daar werkte. Het vervolg kan nl zijn dat je de onmogelijke opdracht krijgt het te vernietigen. Dus Schotte krijgt vage antwoorden en krijgt het benauwd, want hij weet wat er te weten valt…Dan rest hem geen andere mogelijkheid dan outsiders in de bestanden te laten kijken. Die willen dat tegen uurtarief wel doen en ze worden er zelf ook wijzer van. Het is maar een scenario, maar ik ben bang dat ik Schotte, Monk, Hakim c.s. wel kan begrijpen.

 8. Waarom huurt men een bedrijf om een copy te doen?? Dat doet de politie ook niet bij een strafzaak. Wie is die Benno? Is die zelf wel integer? en zijn personeel die ook access hebben? Wat als Schotte de rekening niet betaalt dan houdt Benno deze gegevens voor zichzelf of verkoopt het door.

 9. Zwakke reactie van de raad van Toezicht. Lekker formeel. De reactie komt van een rechter en die zijn beroepshalve alleen maar bezig met zaken die gebeurd zijn, dus mag je niet verwachten dat ze pro actief worden. Dat hebben ze afgeleerd. Anderzijds, achter de schermen kan nog wel van alles in beweging zijn wat beter niet via de pers moet lopen, dus een beetje `voordeel van de twijfel` dan nog maar even.

  Het verhaal van de netwerkbeheerder in het AD vond ik niet sterk. Als het goed is(…) dan wordt bij belangrijke systemen (en dat is dit wel) een 4 ogen principe toegepast. Juist om te voorkomen dat een enkel persoon onder druk rare dingen kan doen. In dit geval mag je dus verwachten dat er sprake was van een `split password`, waarbij twee beheerders ieder een deel van het wachtwoord hebben en zonder elkaar dus geen gekke dingen kunnen doen. Verder mag je hopen dat deze beheerder een access log heeft aanstaan zodat altijd gezien kan worden wie met welk account wanneer en hoelang op het systeem heeft rondgekeken. Is er geen split password en geen access log, dan moeten we maar nooit meer praten over `veilig`heids dienst…

 10. Henkie , helemaal gelijke gedachten, entourage van ministers kunnen zomaar doorlopen.
  Niet lang geleden is een ZOON van een parlementarier met ”dat spul” in Nederland aangehouden, zoals ik begreep, zat het op zijn lichaam geplakt? zo ik het ook gehoord heb heeft hij zich beroepen op ”onschendbaarheid” zijnde een Zoon van…?
  Dus wie garandeerd mij dat dit niet kan gebeuren met meereizende familieleden van….

  De screening op Schiphol is al heftig voor reizigers uit “de Antillen”, door deze perikelen sta je straks als je met vakantie in Ned. aankomt nog langer in de rij, daar de onderzoeken daar zullen worden geintensiveerd, hou mijn hart vast .

  En de goede naam en faam van dit eiland zakt steeds verder weg in het moeras, wat een blamage.

 11. Hiermee streeft Curacao ernaar om te worden gedegradeerd van “Bananenrepubliek” tot “Apenland” (Land waar apen het voor het zeggen hebben) En dit alles in Koninkrijksverband. Tijd voor onderzoek naar mogelijk “onvrijwillig vertrek” van Curacao uit het Koninkrijk.

 12. Waarom zegt deze RvC niets over dat het hoofd ten onrechte is ontslagen? Ondanks dat de rechter hem gelijk heeft gegeven? En waarom hebben we het over het lekken en niet over de daadwerkelijke screening en de resultaten daarvan. Als ministers miljoenenschuld hebben bij de SVB. Aqualectra en belastingdienst hoe kan de VDC zeggen dat zij de ministers hebben goedgekeurd? Opvallend dat deze regering alleen de klokkenluiders wil aanpakken en niets doet met de strafbare feiten van haar eigen ministers!! Een omgekeerde wereld!

 13. het feit is wel dat de regering de voormalige chef eruit heeft gewerkt.
  dat
  er uitwisselingen zijn geweest met de Colombiaanse veiligheidsdienst
  klachten binnen zijn gekomen bij de ombusman
  diverse lekken zijn geweest.
  de afgelopen tijd weer veel coke word gesmokkeld via Curaçao
  de hoeveelheden wel erg groot zijn om het af te doen als kruimelwerk.
  ministers met entourage zomaar ongecontroleerd mogen door lopen denk dat de VDC daat tegen had moeten ageren als je de veiligheid voorop zet.

  zomaar een paar gedachten die een gewone burger opvalt.

 14. Weet iemand toevallig wie er in de CvT zitten?
  Wiels, vd Dijs etc……

 15. @professional
  dat ljkt me ook….
  in deze tijd met deze regering is er geen recht te halen bij welke klachtencommissie dan ook.
  de angst regeert….

 16. Omdat de CvT voorzitter geen klacht heeft ontvangen zal het verhaal wel niet kloppen. De klacht staat in de krant en het lijkt me handig om voor de veiligheid van de bevolking dit te onderzoeken. De CvT moet toezicht houden en niet pas in actie komen als ellende al is geschiedt.

  Ooit gehoord van pro actief zijn! Zelf onderzoek uitvoeren vooruit denken en werken!

 17. …..voor iedereen de wettelijke mogelijkheid om een klacht in te dienen bij de commissie…..

  Als je dat doet ben je meteen je baan kwijt. Ra ra ra, waarom zijn er geen klachten.