CURAÇAO – Zonne-energie is de oudste vorm van groene energie. Hier in het Caribisch gebied hoeven we niet bang te zijn dat de zon niet zal schijnen. Zonnepanelen en –systemen zijn vanaf dit jaar belastingvrij en vrij van invoerrechten, schrijft Interled in de vandaag uitgekomen campagnekrant.
Dat betekent dat de aanschaf nu 30 procent goedkoper is geworden. Daarnaast kan energie worden teruggeleverd aan nutsbedrijf Aqualectra en dat levert 0.47 cent per kWh op.
Zonne-energie
Het zonnepaneel vangt het zonlicht op waarna een omvormer het licht omzet. Aan de hand van de productiemeter is het aantal kilowatt-uren te zien dat het zonnepaneel produceert. Vervolgens gaat het naar de meterkast en die stuurt de teveel geproduceerde stroom terug naar het web.
Win-winsituatie
Het zonnestroomsysteem heeft een lange levensduur en vergt weinig onderhoud. Daarnaast zijn de panelen bestand tegen de zoute luchtkwaliteit van ons eiland. Het systeem heeft een vermogensgarantie van 25 jaar en binnen vijf jaar is de aanschaf terugverdiend. Gemiddeld gaan de panelen 30 tot 35 jaar mee. Dat betekent dat het niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Meer informatie over de campagne of zonne-energie kan per e-mail worden opgevraagd via info@interled.nu.
Misschien wel leuk voor de journalisten om Interled hierover vragen te stellen!
http://www.nuzakelijk.nl/duurzaam/2752637/scheuten-solar-vraagt-uitstel-van-betaling.html
Ze werken samen en gebruiken scheuten panelen!
Let op de belanghebbende(n) achter de leveranciers van dergelijke panelen…………..
Mee eens Philippe.
Alle leveranciers doen hun best dingen te verkopen, maar daarna ben je aan jezelf overgeleverd.
Vooral op dit technische gebied zit je niet te wachten op ingewikkeld onderhoud en complicaties als gewone burger. Je wilt kWh hebben om je koelkast koel te houden; je wilt je niet op de elektriciteitsproductiemarkt begeven.
Dit soort systemen heeft terugverdientijden die vele jaren langer zijn dan wat je voorgespiegeld wordt.
Als fabrikanten/leveranciers hier zeker van hun zaak zijn, dan zouden ze een lease overeenkomst moeten bieden, waarbij zij garanderen dat je “probleemloos” kWh’s uit je systeempje krijgt. Op die manier krijg je mensen over de streep. Zeker in dit gebied, met veel zon, wind en zout ga je bovenmatige onderhoudskosten krijgen door extra slijtage en storingen. In een woestijn in Nevada zijn de omstandigheden veel gunstiger dan hier, laat er eerst eens een grote test gedaan worden over meerdere jaren.
Daarnaast staan deze produkten nog zo dicht aan het begin dat er zeer snel nieuwe generaties zullen verschijnen, en wie garandeerd dan ook het onderhoud van jouw “oude” systeem?
Mijn gevoel zegt me, dat de leveranciers dollartekens in hun ogen hebben en de prijzen belachelijk hoog zijn. Nog beter is dat de overheid een terrein met voldoende zonnepanelen “beplant”, zodat er voldoende capaciteit is samen met de windmolens om het hele eiland van GOEDKOPE stroom te voorzien en uiteraard met voldoende reserve. Tenslotte zal Curacao voor het door deze regering beoogde inwonertal van 400.000 volgebouwd moeten worden, waarvoor zelfs de hoogbejaarde mannen van stimulerende middelen voorzien zullen moeten worden als u begrijpot wat ik bedoel.
Als het binnen 5 jaar is terugverdiend, dan maken we de volgende deal:Leverancier installeert installaties, financiert het ook. Wij verzekeren het en de stroom wordt voor 5jaar tegen 0.47 plus 20% (?) ct door ons betaald aan leverancier. Die heeft dan een winst van 20%… Als de leverancier dat risico niet neemt, waarom wij d an wel?