• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Premier Gerrit Schotte heeft maandagavond een bezoek gebracht aan het terrein waar het windmolenpark komt te staan. Op het terrein waren op dat moment tientallen werknemers bezig cement te storten om één van de vijf funderingen aan te leggen met een gewicht van 999.000 kilogram.

Het gewicht van de funderingen is nodig om de turbines die in totaal 208.000 kilogram wegen, staande te houden. Tony van Engelend van NuCapital legde aan Schotte uit dat er naast het cement, meer dan 377.000 kilogram staal is verankerd in de fundering.

Productie
De turbines hebben een speciale coating om ze te beschermen tegen salpeter (metaalzout). Een turbine is even hoog als een gebouw van 30 etages en de diameter van de molen is groter dan een vliegtuig van het type Boeing 747. Over twee maanden moeten alle molens op hun plek staan zodat de productie van groene stroom kan beginnen. Het molenpark zal op een capaciteit van 30 Mega Watt draaien wat zorgt voor ongeveer 20 procent van de totale capaciteit die Curaçao nodig heeft. Dat houdt dat binnenkort 20 procent van onze elektriciteit groen zal zijn.

Geavanceerd
De windturbines leveren 30MW aan het net via een spanning van 30kV. De turbines zijn zo geavanceerd dat een computer de molens aanstuurt in de meest optimale richting of hoek van de wind. Als de wind van richting verandert, zal de molen zich daar zelf op aanpassen. Daarnaast heeft Aqualectra een systeem geïnstalleerd dat precies opmeet hoeveel het park produceert.

Project
De verbouwing op het terrein bij Playa Kanoa wordt verzorgt door NuCapital en Aspiravi en zijn betrokken bij het project ‘Bo Energia pa Futoro’ – Jouw energie voor de toekomst. Het park heeft een investering van 132 miljoen gulden en de levensduur is vijftien jaar.

7 reacties op “Energie voor de toekomst”

 1. Alleen zonnepanelen zijn goed genoeg als energie voor de toekomst.

  In Nederland staan er overal kapotte windturbines die niet meer gerepareerd kunnen worden. Die dingen zijn zo groot dat je alleen met een hijskraan erbij kunt komen. De onderdelen schijnen ook niet verkrijgbaar te zijn. Rommel dus.
  Maar ja, wie zijn rommel kan verkopen is van zijn rommel af.

  In Spanje zijn ze pas goed bezig met hun zonnepanelenpark. Spanje gaat binnenkort zonne-energie exporteren.

  http://www.climatequest.org/page/reference.php?id=33

 2. Colruyt zet in op waterstof

  10 februari 2012

  Op 9 februari 2012 huldigt de Groep Colruyt met partner WaterstofNet een uniek tankstation in. Met elektriciteit die opgewekt wordt uit hernieuwbare energiebronnen wind en zon, wordt groene waterstof geproduceerd die zal worden gebruikt als brandstof voor heftrucks.
  Een unieke gebeurtenis in Europa die perfect aansluit bij de ambities van de groep om waterstof als duurzame brandstof grondig te evalueren en te gebruiken in haar distributiecentra. Op die manier zet de Groep Colruyt opnieuw een mooie stap vooruit in de verduurzaming van zijn activiteiten.

  Het waterstoftankstation werd eind 2011 gebouwd in opdracht van WaterstofNet. WaterstofNet ontwikkelt, coördineert en evalueert in samenwerking met bedrijven en overheden in de regio Vlaanderen-Zuid-Nederland een aantal projecten waarin waterstof als duurzame energiedrager wordt gebruikt. Deze projecten genieten binnen het Europese Interreg-programma steun van Europa, de Vlaamse overheid, de Nederlandse overheid en de industrie. De ontwikkeling en toepassing van unieke waterstoftechnologie staan er centraal. Het tankstation op waterstof is één van deze projecten.

  Adwin Martens, directeur WaterstofNet: “Wij waren heel verheugd toen de Groep Colruyt zich kandidaat stelde om het tankstation op waterstof te laten bouwen op de site van één van zijn distributiecentra in Halle. Op die manier kunnen een aantal applicaties op waterstof concreet getest worden. Ik denk bijvoorbeeld aan heftrucks op waterstof. Bovendien wordt op vraag van de Europese ‘Joint Undertaking Fuel Cells & Hydrogen’ al een dienstvoertuig op waterstof op deze site volgetankt, en zijn er gesprekken voor bijkomende voertuigen.”

  Het tankstation werd eind 2011 gebouwd door Hydrogenics. Deze firma, met vestiging in Oevel, vervaardigt machines die waterstof produceren op basis van elektriciteit. Via elektrolyse wordt de groene elektriciteit omgezet in groene waterstof en opgeslagen in de gasbuffer bij een druk van 350 bar.

  Praktijktest met heftrucks op waterstof
  De Groep Colruyt start met een grondige praktijktest van heftrucks op waterstof. De test duurt minstens anderhalf jaar.

  Jef Colruyt, voorzitter van de Groep Colruyt: “Het inzetten van heftrucks op waterstof heeft belangrijke logistieke voordelen. We verwachten dat de efficiëntere inzet van mensen en middelen tot een belangrijke kostenverlaging zal leiden. Door ons gedeeltelijk los te koppelen van het elektriciteitsnet kunnen we de energiekosten in de toekomst verlagen. In totaal zullen we de komende jaren zo’n 600.000 euro investeren in deze testcase. Het grootste bedrag daarvan gaat naar studies, infrastructuur en de aankoop van een aantal heftrucks.”

  Waterstof als duurzame energiedrager
  De Groep Colruyt gaat een stapje verder in zijn ambities rond waterstof. Sinds januari 2012 doet de retailer samen met WaterstofNet en Hydrogenics grondig onderzoek naar het potentieel van waterstof als duurzame energiedrager. De haalbaarheidsstudie werd uitgeschreven door het Milieu- en energietechnologie Innovatie Platform (MIP), dat in 2009 van de Vlaamse Regering de opdracht kreeg om de vergroening van de economie te stimuleren.

  Doel van deze studie is om aan te tonen hoe waterstof kan gebruikt worden bij de on-site productie en het verbruik van hernieuwbare energie. De Groep Colruyt investeert in deze studie 58.000 euro, waarvan de helft wordt gesponsord via MIP-steun.

 3. ..eerdere energie uit het verleden. Windmolens zijn pase. Zie ook wat Nederlands paspoort schrijft

 4. Henk, er is een stand-in gebruikt.
  Op de foto zie je Bob de Bouwer.

 5. Alleen de wind is gratis. De installatie kost 9 miljoen gulden per jaar, plus onderhoud, gedurende vijftien jaar. En Aqualectra zal toch moeten zorgen 100% stroom te kunnen leveren, ook als het niet waait, of als er mankementen zijn. Daaruit vloeit dus geen besparing voort.
  Zo’n zonnecentrale was wellicht een beter idee geweest. Op termijn zal toch waterstof de oplossing blijken. Kijk eens naar de visie van Jeremy Rifkin op Youtube.

 6. Ik hoop dat de computer die de molens aanstuurt ook voorzien is van een speciale coatlaag, anders moet Schotte flink blazen…

 7. Goed initiatief van de geschorste directie van Aqualectra. Dit project is niet van deze regering, zoals ze proberen te propageren. Het stamt uit de tijd van Humphrey Davelaar.