• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De kapitein en een hoofdwerktuigkundige van een Nederlands vrachtschip dat vaart onder de Curaçaose vlag, zijn voor de kust van Nigeria ontvoerd door piraten. Dat heeft de scheepseigenaar gemeld aan het Internationaal Maritiem Bureau IMB, aldus het bureau vandaag.

Het schip lag voor anker bij de kust bij Port Harcourt in het West-Afrikaanse land. Acht gewapende piraten kwamen dinsdagmiddag aan boord van het schip, dat veertien bemanningsleden telt. De bemanningsleden werden beroofd, de kapitein en de hoofdtechnicus meegenomen.

Naam
De bemanningsleden hebben de Russische, Oekraïense en Filippijnse nationaliteit, aldus een woordvoerder van het IMB vandaag tegen het ANP. Het bureau maakt de naam van het schip of de eigenaar niet bekend. “Dat doen we nooit, omdat de reders anders geen kapingen of ontvoeringen meer melden.”

Losgeld
De woordvoerder kan wel zeggen dat het gaat om een koelschip dat vooral is bestemd voor het vervoer van vis. Het schip is Nederlands eigendom, maar vaart onder de vlag van Curaçao. Het IMB heeft sinds de eerste melding van de ontvoering nog geen berichten ontvangen over het lot van de gijzelaars of een eis tot losgeld.

Gewelddadiger
De piraterij voor de kust van Nigeria neemt wel fors toe, waarschuwt het bureau. “Over het hele jaar 2010 kregen we tien meldingen. Nu al zitten we aan zeven meldingen over de eerste twee maanden van dit jaar. De overvallen worden ook steeds gewelddadiger.” Recent zijn bemanningsleden gedood bij een aanval.

Bescherming
Het IMB eist dat Nigeria de schepen voor haar kust beter beschermt. Een internationale actie zoals tegen Somalische piraten is nog niet aan de orde, aldus de woordvoerder. “Somalië wordt feitelijk niet bestuurd. Van Nigeria mag je verwachten dat de regering functioneert. De Nederlandse regering staat toch ook niet toe dat schepen in haar wateren worden overvallen?”

© ANP, alle rechten voorbehouden

3 reacties op “Kapitein Nederlands vrachtschip ontvoerd”

  1. Met een hele delegatie lekker snoeprittje naar Afrikaaaa!
    Ik stel voor dat ze undercover met de boot van Leeflang gaan…

  2. Of Jamaloodin met blauw zwaailicht en sirene.

  3. Wat gaat Curacao nu doen voor en schip dat onder haar vlag voer? Gaat VKC de kapitein bevrijden? Vliegt Schotte naar Nigeria? Schakelt Hakim zijn hezbollah contacten in? Ben benieuwd.