• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, Joop Atsma, zegt dat er naar verwachting in het voorjaar duidelijkheid is over de vergunningverlening voor de uitbreiding van NuStar Terminals Statia op Sint-Eustatius. De nieuwe olieterminal zou in Cul de Sac, nabij Oranjestad, gebouwd worden.

NuStar wil een tweede terminal bouwen met 25 tot 40 nieuwe tanks, naast de al bestaande 56 tanks plus een nieuwe aanlegsteiger. De plannen stuitte op veel protest van bewoners en natuurorganisaties van Sint Eustatius.

Zorgen
Bewoners maken zich zorgen over de plannen van het oliebedrijf, omdat het gebied waar NuStar wil bouwen dicht bij scholen, woningen, recreatiegebieden en in de aanvliegroute van het vliegveld ligt. Sint Eustatius Awareness and Development Movement (SEAD), die tegen de bouw van de tanks is, meldt dat de grond zelfs uiterst waardevolle archeologische artefacten bevat. Waaronder begraafplaatsen van slaven die mogelijk uniek zijn voor het hele Caribische gebied.

Bijstand
Het bestuurcollege van Sint Eustatius is eigenlijk zelf bevoegd om het grootste deel van de vergunningen te verlenen, maar heeft op 7 oktober vorig jaar om volledige bijstand gevraagd van het ministerie van Infrastructuur en Milieu in Nederland. De Rijkswaterstaat adviseert het bestuurcollege op Sint Eustatius over alle technische procedurele en coördinerende zaken in verband met de uitbreiding van Nustar.

Ontwerpbeschikking
NuStar Terminals Statia heeft in september vorig jaar een aanvraag ingediend voor de vergunning. Door de DCMR Milieudienst Rijnmond is inmiddels een zevende conceptvergunning opgesteld, na jarenlange onderhandelingen met NuStar over de best bestaande technieken ter bescherming van het milieu. De ontwerpbeschikking zal naar verwachting in maart 2012 klaar zijn. “Afhankelijk van het aantal zienswijzen en de inhoud daarvan zal naar verwachting de definitieve beschikking in het voorjaar van 2012 worden afgegeven”, aldus Atsma.

1 reactie op “Duidelijkheid vergunning Nustar in maart”

  1. Een beetje extra olie voorraad op Nederlandse bodem kan geen kwaad. Het zijn roerige tijden en ik meen me te herinneren dat er in tijden van crises mogelijkheden zijn voor de overheid om deze voorraad als strategische reserve aan te wenden..