CURAÇAO – De Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN) start komende week met de aanleg van de zeekabel op Saba, Sint Eustatius en Sint Kitts. De aanleg van de zeekabel is een eerste en belangrijke stap naar betere internetvoorzieningen op Saba en Sint Eustatius.
Daarnaast is de zeekabel nodig voor de uitvoering van overheidstaken op de eilanden. De afgelopen twee weken zijn voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd op de locaties waar de kabel aan land komt.
Werkzaamheden
Vrijdag starten de werkzaamheden op Saba. Een speciaal schip, de “IT Intrepid”, zal de kabel uitrollen. Met hulp van duikers en een kleiner schip zal de kabel aan land worden gebracht en worden afgewerkt in een strandput. Het schip meert zaterdag en zondag aan op Sint Eustatius. Maandag en dinsdag is het de beurt aan eiland Sint Kitts.
Betrouwbaarheid
Het plan is om de kabel ook aan land te laten komen op Sint Maarten. Hierdoor krijgen Saba en Sint Eustatius twee aansluitingen naar verschillende eilanden. Al het telecommunicatie verkeer van en naar Saba en Sint Eustatius kan dan via Sint Maarten en/of Sint Kitts worden afgewikkeld. Dit vergroot de betrouwbaarheid van de internetvoorzieningen en geeft tevens Sint Maarten de mogelijkheid om ook een dubbele aansluiting te verkrijgen. Momenteel is Sint Maarten slechts met één zeekabel ontsloten naar internationale telcommunicatie netwerken. Die kabel is eigendom van de Telem Group of Companies die daarmee de technische en financiële controle heeft over de zeekabeltoegang van en naar Sint Maarten.
Vergunningen
“Helaas werkte Sint Maarten niet mee met het tijdig verstrekken van de vergunningen”, vertelt Sybren van Dam, directeur RCN. “We proberen aankomende week duidelijkheid te verkrijgen over de vergunning om de kabel aan land te laten komen op Sint Maarten. We zijn er al sinds medio juni 2011 mee bezig.” Mocht de duidelijkheid over de vergunning deze week niet worden verkregen, dan zal pas in december, na het orkaanseizoen, Sint Maarten worden aangesloten. Dit betekent niet alleen uitstel voor de inwoners en bedrijven op Sint Maarten, maar geeft ook een forse extra kosten post”, aldus Van Dam.
Optie
“We hebben onderzocht of we de kabel niet op Anguilla, Sint Barths of de Franse kant van Sint Maarten aan land konden brengen”, gaat Van Dam verder. “Dit bleek echter geen reële optie, aangezien de Nederlandse overheid de kabel ook nodig heeft voor de uitoefening van haar taken op het Nederlandse deel van Sint Maarten. We zullen zeker kijken of we deze onnodige extra uitgaven kunnen verhalen op Sint Maarten.”