• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De kans dat prins Friso in Nederland kan revalideren is klein. Er zijn geen instellingen in het land die dit soort patiënten behandelen. Kinderen en jongeren tot 25 jaar kunnen terecht bij Het Revalidatiecentrum Leijpark in Tilburg, maar voor mensen boven deze leeftijd zijn er geen opties.
Volgens bestuursvoorzitter Vincent Buitendijk van de Libra Zorggroep, waar de Tilburgse instelling onder valt, heeft de leeftijd van 25 te maken met wetenschappelijke inzichten die er altijd zijn geweest. ”De hersenen ontwikkelen zich tot 25 jaar oud, daarna is er een niveau bereikt dat er geen vernieuwing van hersencellen meer plaatsvindt.”

Niet erkend
”Inmiddels hebben we gezien dat er veel meer herstelvermogen in de hersenen zit, ook boven de 25 jaar. Maar dat is nog niet erkend en wetenschappelijk onderbouwd.” Zorgverzekeraars vergoeden dergelijke behandelingen niet omdat het geen verzekerde zorg is.

Kleine groep
De Libra Zorggroep zou wel willen experimenteren met patiënten van 25 jaar en ouder. ”We zijn op zoek naar mogelijkheden om dat gefinancierd te krijgen. We hebben het ook over een heel kleine groep patiënten, het is heel lastig om daar grote programmaontwikkelingen op te hebben.”

 

© ANP, alle rechten voorbehouden

3 reacties op “Kans revalidatie Friso in Nederland klein”

  1. @ Koppenol. Dat kan allemaal wel zo zijn, maar daarom hoeft er nog geen reden te zijn om zo’n voorziening in Nederland te hebben. Ze hebben niet voor niets die leeftijdsgrens bepaald. Verder is Friso en zijn gezin ingezetene van Engeland dus moet Engeland daarvoor zorgen. Eigenlijk valt er in een vegetatieve toestand weinig te revalideren.

  2. Het is zoals eerder al werd gezegd in de media ook, een feit dat eerder de overheid gezorgd heeft dat mensen boven 25 dus niet werden behandeld en dit land dus daardoor zonder verdere mogelijkheden zit.
    De politiek is met name daarvoor verantwoordelijk. Slechte zaak Nederland. Want andere sommige landen hebben die voorziening wel. Logischerwijze.

  3. De wereld houdt niet op bij Nederland. In Londen, hun woonplaats, is er wel zo’n centrum.