CURAÇAO – De locatie voor het nieuwe ziekenhuis heeft voor heel wat commotie gezorgd, maar de kogel is nu toch door de kerk. Hoewel de regering eerder de beslissing maakte voor een ziekenhuis op het terrein bij de UNA, is nu toch besloten te gaan bouwen op het Amstelterrein bij de Nieuwe Haven.

In juni vorig jaar besloot de ministerraad het nieuwe ziekenhuis te vestigen op het terrein bij de UNA. Het bestemmingsplan moest echter gewijzigd worden en dit blijkt teveel tijd te kosten. Het terrein moest in het tweede kwartaal van dit jaar beschikbaar zijn om het ziekenhuis op tijd in gebruik te kunnen nemen en dit lukte niet. Het is de bedoeling dat het nieuwe ziekenhuis in 2015 operationeel is.

Aqualectra
De plannen van Aqualectra om zich te vestigen op het Amstelterrein zijn van de baan. In oktober 2007 koos de Raad van Commisarissen (RvC) van Aqualectra ervoor het terrein van Amstel over te nemen. Vidanova Pensioenfonds, eigenaar van het terrein, heeft  het voorstel van Aqualectra toen geaccepteerd. In mei 2011 kwamen de nieuwe plannen naar buiten voor het Amstelterrein: het schiereiland was volgens projectontwikkelaar Scadta de beste optie voor het nutsbedrijf. De regering heeft deze plannen nu afgeblazen.

Geen geld
De aankoopprijs van het Amstelterrein was 8.5 miljoen gulden. Premier Gerrit Schotte liet vorig jaar al doorschemeren niet veel te zien in het plan om Aqualectra te vestigen op het eiland. Hij dacht dat Aqualectra het geld niet had en was bang dat de energietarieven dan omhoog gaan. Scadta stelde daarentegen dat het Amstelterrein uiteindelijk wel voordelig zou zijn, omdat Aqualectra dan dicht bij elektra-en waterleidingen gevestigd zit.

16 reacties op “Nieuwe ziekenhuis op Amstelterrein”

 1. Prijskaartje was wel 18 miljoen. En scadtca had het gekocht voor 8 miljoen. Wie gaat dit uitleggen?

 2. Please kan iemand mij vertellen hoeveel geld wordt uitgegeven die ze niet hebben?
  Tel alles aub bij elkaar op

 3. Gelezen: Het bestemmingsplan moet worden gewijzigd en dit blijkt te veel tijd te kosten.
  Dus je kunt als regering niet even regelen dat je eigen diensten even in een maand een bestemmingsplan wijzigen. Dus je hebt geen grip op je ambtenarenapparaat????
  VidaNova is het pensioenfonds voor medewerkers van oa UTS en Aqualectra. Zij hadden met hun eigen leden (aqualkectra en UTS) een slimme dealin elkaar gezet die hun zelf ten geode kwam. De regering heeft hier een stokje voor gestoken, En terecht, want wij zouden de rekening gepresenteerd krijgen. Nu wordt kennelijk VidaNova weer de hand toe gestoken. Als we echt verstandig om willen gaan met ons geld dan wordt het terrein achter Colon opgekocht voor uitbreiding van het bestaande ziekenhuis en wordt het oude ziekenhuis gewoon opgeknapt. Daarnaast moet er veel geld gestoken worden in het optuigen van een goede management organisatie in het ziekenhuis van de top tot en met de vloer. Laat dat maar over aan de nieuwe directeur Henri Gerrits.

 4. Aanrijwegen zijn makkelijk aan te passen. Vrij centraal. voor zover ik weet stond het Amstel fabriek nooit onder water. Trouwens , zou ook hebben gegolden voor Aqualectra tog?
  @Mr. Bendermacher, Ik heb nooit getsemd en zal waarschijnlijk nooit stemmen voor onze premier. Maar , de problemen van ons eiland waren hier voordat hij geboren was, …en vaak gecreerd door personen met heel wat afkortingen voor en achter hun naam aan diplomas, voorla ons nattionaal schuld dus….white collar crime and bleu collar crimes are all crimes. Of vinden we het wel goed als pastechi voor pastei werd veruild. Ik ben voorstander van een hospitaal. Zoveel geleerden konden maar steeds in 60 jaar geen nieuw Hospitaal bouwen. i’ll take anything at this point!

 5. @ Mike. En dan is deze regering gevlucht naar Colombia of Haiti of een ander land, dat alle bezoekjes als asielmogelijkheid heeft opgeleverd.

 6. Vraag me af hoe gezond de grond daar is. Mogen ze wel eerst een hele goede fundering aanleggen. Anders zakt dat hospital zo de brakke grond in.

 7. twee vliegen in een klapTen eerste redelijk centraal,Ten tweede kan deze regering en verkoper nu zonder dat de bevolking er achter komt de schadeclaim die verkoper van de grond in rekening brengt ,in de verkoop prijs verwerken.Dus koek en pastechi zijn geregeld en verdeeld .

 8. Goede beslissing. Voorwaarde is wel dat de maximale bouwhoogte van 4 lagen afgeschaft wordt, aangezien het terrein vrij compact is.

 9. Operationeel in 2015. Wellicht is de bedoeling 2030 of misschien nooit.
  Op Curaçao weet je het nooit hoe dit gaat aflopen.

 10. Studie= stupide

 11. Diepe zucht. Waarom vertikt deze regering het hospitaal in de binnenstad te laten? En waarom komen ze nu pas er achter dat de locatie bij Piscadera een studie locatie is?

 12. Amstelterrein………Misschien wil Polar wel sponsoren; het Polarhospital.
  We hebben vast wat ministers die goede ingangen in Venezuela hebben.

 13. Centraal gelegen? Mijns inziens te ver voor de bevolking woonachtig buiten de stad in het westen van het eiland.

  Voorstel: Zorg tenminste voor een eerste hulp op Bandabou. Waarna patienten indien nodig kunnen worden overgebracht naar het grote ziekenhuis.

 14. Dit is ook wel de perfecte locatiie naar mijn mening. Er zijn goede wegen naartoe en het ligt erg centraal.

 15. Geweldig beslissing.
  Nu maar hopen dat de autoloze zondag tegen die tijd is afgeschaft.

 16. nou ik hoop dat ze dan een goede waterafvoer hebben daar voor de volgende thomas….