• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Er zijn in totaal ongeveer 1300 hiv-positieve patiënten op het eiland. Op Curaçao hangt er volgens sommige mensen nog een taboe op seksueel gerelateerde onderwerpen. Versgeperst.com vroeg voorbijgangers: Vind jij dat de seksuele voorlichting beter moet worden op Curaçao?

Roxette (38) vindt dat de seksuele voorlichting absoluut beter kan. “De hoeveelheid seksuele voorlichting die er nu wordt gegeven op school is echt minimaal. Als je kijkt naar de hoeveelheid seksueel gerelateerde onderwerpen in de lessen, en de manier waarop de lessen gegeven worden, moet het echt beter.”

Bespreekbaar
Ook Analuz (41) laat weten dat de voorlichting beter moet op het eiland. Het moet sowieso bespreekbaar zijn volgens haar. “Op scholen wordt er minimaal aan gedaan en het is ook nog wel een taboe, zeker thuis. Jongens geven aan dat ze soms wel met hun vader praten, maar over hele kleine dingen, en met de moeder wordt helemaal niet gesproken.” Ze vindt het schokkend dat er zoveel jongeren zijn die er zo weinig van af weten. “Ze weten niet hoe het zit. Waar je zwanger van kan worden, waar je een soa van kan krijgen en hoe je aids kan voorkomen.”

Cijfers
Terrence (26) vindt dat de cijfers genoeg zeggen. “Er zijn 1300 mensen op Curaçao die hiv/aids hebben. Als er zo veel slachtoffers zijn, dan moet er gewoon meer educatie bijkomen. De jongeren kunnen er niks aan doen, het zijn de volwassenen die dom bezig zijn.”

Uitlokken
Melvin (53) is het niet eens met Terrence. “Ik vind dat seksuele voorlichting tot een zekere hoogte gegeven moet worden. Het moet ook niet te uitgebreid gedaan worden.” Volgens hem worden de jongeren dan te vrij in hun doen en laten. “Ze moeten wel meekrijgen dat je niet zomaar de pil slikt of zomaar een stel condooms meeneemt. Die middelen zijn goed als preventie, maar je lokt er ook bepaalde dingen mee uit. De jongeren worden te vrij.”

Voorlichting
Astrid (16) heeft niet zo een moeite met de voorlichting op haar school. “De seksuele voorlichting bij mij op school is beperkt, maar wel voldoende. Ik heb gelukkig ouders die mij al vanaf het begin af aan dingen over seks hebben meegegeven, bijvoorbeeld dat ik het nooit onveilig moet doen. Bij klasgenoten is dat denk ik wel anders, maar toch hoor ik niet veel over soa’s of ongewenste zwangerschappen.”

3 reacties op “‘Je lokt er bepaalde dingen mee uit’”

 1. @ Melvin. Je leeftijd zegt niet alles, maar wel veel. De praktijk heeft uitgewezen, dat je er volkomen naast zit en dat seksuele voorlichting nooit genoeg kan zijn. Ik hoop, dat je als ouder je plicht hebt gedaan, want vele ouders spelen ook hier weer een bedroevende hoofdrol.

 2. Het is bewezen dat,

  Hoe preutser het land ….
  Hoe meer tiener zwangerschappen er zijn.

  Zou voldoende antwoord moeten zijn op de vraag.

 3. Melvin:
  ” … Die middelen zijn goed als preventie, maar je lokt er ook bepaalde dingen mee uit.”

  @Melvin
  Dus als een meisje de pil slikt lokt ze daarmee uit dat ze seks wil? Of voorkomt ze daarmee dat als ze in bed land met een opdringerige kerel, zij direct zwanger raakt?

  Ga met je tijd mee en stop die rare (Katholieke?) gedachte kronkels.