• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Jonge kinderen hoogste kans op brandwondenCURAÇAO – Kinderen tussen de nul en vier jaar oud hebben de meeste kans om brandwonden op te lopen. In 29,2 procent van alle ongevallen waren jonge kinderen het slachtoffer. Dit blijkt uit onderzoek van het Sint Elisabeth Hospital.

 Het onderzoek is uitgevoerd door voormalig co-assistente Franceline Frans en de specialisten Andre Maduro en Sirving Keli. Keli: “Peuters hebben de motoriek om overal te komen. Ook zijn ze nieuwsgierig en willen ze alles ontdekken. Daar gaat het vaak mis. De gevaren van vuur en warme vloeistoffen kennen ze nog niet.”

Overeenkomsten
Opvallend aan het onderzoek is dat het veel overeenkomsten kent met brandwondonderzoeken uit het buitenland. Keli: “Op Curaçao heb je nauwelijks seizoenswisselingen. Wij hadden verwacht dat er daardoor in vergelijking met landen met sterke seizoenswisselingen een lagere frequente aan patiënten met brandwonden zou zijn. Als het koud is buiten kruipen mensen namelijk samen in ruimtes en komen ze veel meer in aanraking met warme vloeistoffen. Het is opmerkelijk te noemen dat, ondanks de temperaturen op Curaçao, je dat verschil bijna niet ziet.”

Onderzoek
De publicatie is gebaseerd op onderzoek in de periode van 1992 tot 2002 in het St. Elisabeth Hospital. Het ziekenhuis dat beter bekend staat als Sehos, heeft in die periode 336 patiënten met brandwonden behandeld. Het aantal ligt zo hoog omdat Curaçao niet over een brandwondencentrum beschikt. Alleen in de ernstige gevallen worden de slachtoffers overgevlogen naar het buitenland. 

www.versgeperst.com