• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Stichting Splika uit Nederland voert vanaf vandaag een missie uit op Aruba, Bonaire en Curaçao om de mogelijkheden te onderzoeken voor samenwerking aan verdere emancipatie van het Papiaments. Splika zet zich in voor de bevordering van deze taal.

De stichting wil met de vier papiamentstalige gemeenschappen van Aruba, Bonaire, Curaçao en Nederland samenwerken aan het in stand houden en versterken van de positie van het Papiaments.

Onderwerpen
Daarnaast wil de stichting samenwerken aan onderwerpen als;
– erkenning en oprichting van een sectie Papiaments in Nederland door de Vereniging Leraren Levende Talen
– ontwikkeling van methodes voor het taalonderwijs
– systematische samenwerking tussen lokale Papiamentu-zusterorganisaties zoals Lanta Papiamentu (Aruba), Akademia Papiamentu (Bonaire), Alsa Papiamentu (Curacao) en SPLIKA (Nederland)

Missie
Voorzitter Ruben Severina heeft gisteren de gevolmachtigd minister van Curaçao Sheldry Osepa op de hoogte gesteld over de missie. Osepa juicht dit initiatief toe en heeft aangegeven dat hij de reis van Severina bekend zal maken bij de Regering van Curaçao zodat er concrete afspraken kunnen worden gemaakt. De missie eindigt 8 maart.

8 reacties op “Missie SPLIKA: bevordering Papiaments”

 1. @negrita, de YDK wakker maken ? Daar heb je een ramp in de vorm van een maand geheelonthouding voor nodig. Dud dat will never happen, keep on dreaming in je onbenulligheid.

 2. @ Meike. John heeft het over hoe je iets SCHRIJFT en eigenlijk gaat het onderwerp daar ook over. Dus ABP in een woordenboek zoals de Brabander ook ABN kent.

 3. supergoed initiatief stichting SPLIKA!

  ons gebrabel afschaffen ??? vindt ik wel een beetje beledigend…als gij effekes naar brabant ga versta gij ook niemand “gebrabbel” ……ALs u naar friesland gaat ook gebrabbel???? Ik spreek vloeiend spaans maar in barcelona versta ik ook niks want hey s catalans… alsof hier in ned …of spanje alleen maar strictly nederlands en spaans wordt gesproken.
  Ons gebrabel dat wij als slaven bij elkaar hebben geschrapt, om elkaar te verstaan , our pride , vind u dat wij dat moeten afschaffen? SHAME shame shame ….

 4. Ik vind deze negatieve reacties juist heel goed. Goed voor de makamba pretus, Oye, makamba pretus, hoe vinden jullie het dat jullie taal hier geridiculiseerd wordt? Hoe gemener de reacties, hoe beter, Omdat jullie de YDK juist wakker maken. Oye, yu nan di Korsou, kijk eens hoe ze jullie beledigen? Vinden jullie dat prettig? De taal van onze ouders, van Nydia Ecurie, Lauffer en al onze bekende blanke en zwarte papiamentistas wordt hier met de grond gelijk gemaakt!!! Ik ben zo in mijn nopjes met de lage gemene reacties, dat betekent een WAKE UP-call voor de meest hartstochtelijke Makamba pretus. 😆

 5. juist edsel dan zal het spaans worden en nooit meer nederlands !!

 6. Ik vind dat ze dat gebrabbel juist moeten afschaffen, maak een duidelijke keuze voor Spaans, Engels of Nederlands!

 7. Hoeveel geld heeft deze Stichting Splika ter beschikking om een en ander te verwezenlijken en hoeveel willen de eilanden bijdragen, want ze denken toch niet, dat Nederland weer met de geldarmada komt aanzetten?

 8. Mischien dat ze eerst es met elkaar kunnen afspreken hoe we de boel opschrijven. En dan bedoel ik hetzelfde op Curacao, Aruba en Bonaire. Tekenend voor een niet ontwikkelde samenraapsel van verschillende talen in een creools jasje.