• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Een zware aardbeving én tsunami heeft Chili in de nacht van vrijdag 26 op zaterdag 27 februari getroffen. De beving had een kracht van 8.8 op de schaal van Richter. Dit is zwaarder dan de beving die op Haïti heeft plaatsgevonden.

Chili werd om 02.30 uur ‘s nachts, plaatselijke tijd, opgeschrikt door de beving. Het epicentrum lag ongeveer honderd kilometer ten noordwesten van Concepcion, de derde stad van Chili. In dit gebied wonen meer dan een half miljoen mensen.

Tsunami
Behalve negentien heftige naschokken, één zelfs met een kracht van 6.9 op de schaal van Richter, wekte de aardbeving een tsunami op. Bij de havenstad Valparais werden golven gemeten van 1.29 meter en aan de kust van Talcahuano zelfs van 2.34. Over de gevolgen hiervan is nog weinig bekend.

Contact
De aardbeving heeft tot nu toe al meer dan honderd levens geëist. Gebouwen en wegen zijn verwoest en het vliegveld is zwaar beschadigd. Contact met het getroffen gebied is bijna niet mogelijk door stroomuitval en verwoesting.

Tsunami-alarm
Amerikaanse deskundigen verwachten dat de hoge vloedgolven richting Hawaï gaan. Er kunnen golven van 4.8 meter het land bereiken. Het tsunami-alarm is uitgebreid en waarschuwt alle landen rond de grote oceaan voor vloedgolven. Op de lijst staan Peru, Equador, Colombia, Panama, Costa Rica, Nicaragua, Honduras, El Salvador, Guatemala en Mexico.

Geen gevolgen
Op Curaçao hoeven we ons voorlopig nog geen zorgen te maken. “De beving heeft voor ons eiland geen gevolgen”, meldt de Meteologische Dienst. Ook de hitte en gebrek aan wind heeft niets te maken met de natuurramp in Chili. “Dat het zo weinig waait heeft te maken met drukteverschillen in het Caribisch gebied. Die zijn erg klein”, aldus de Meteologische Dienst.

www.versgeperst.com