• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Alle collegebankjes in de aula van de Universiteit van de Nederlandse Antillen (UNA) waren gisteren bezet. Zelfs op de trappen namen mensen plaats. Studenten en andere mensen die meer wilden weten over het fenomeen ‘stemmen horen’ schoven massaal aan voor de lezing ‘Hearing Voices’.

De Geestelijke Gezondheidszorg Curaçao (GGZ) en de Faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen organiseerden de lezing met het doel om het horen van stemmen in je hoofd op een andere, niet-traditionele manier te benaderen. Niet als een ziekte of gekte, maar als een betekenisvolle ervaring die betrekking heeft op iemand zijn levensverhaal.

Trauma’s
Spreker Sandra Escher sprak over haar onderzoek dat ze onder 80 jongens en meisjes deed die stemmen hoorden. Omdat tien procent van de volwassen die stemmen hoort dat als kind ook al had, wilde Escher weten hoe de ontwikkeling van stemmen bij kinderen verloopt. Uit haar onderzoeksresultaten blijkt dat 85 procent van de jeugd stemmen ging horen na een traumatische ervaring. Bijvoorbeeld nadat een kind met de dood van een naast familielid werd geconfronteerd, maar vanwege zijn leeftijd werd buitengesloten in het rouwproces.  Ook signaleerde Escher bij haar proefpersonen vaak problemen op school, zoals niet goed mee kunnen komen of pesterijen. Verder speelde vaak de thuissituatie, bijvoorbeeld door seksueel misbruik of problemen na een echtscheiding, een belangrijke rol in traumavorming.

Traditioneel versus alternatief
Psychiater Marius Romme vertelde dat hij een traditionele opleiding heeft gevolgd. “In mijn studieboeken las ik dat het horen van stemmen moest worden gezien als een auditieve hallucinatie. Toen een cliënt mij duidelijk maakte dat mijn methode niet aansloeg en graag een  manier wilde vinden om met de stemmen om te gaan, ben ik mij gaan verdiepen in niet-traditionele benaderingen. Ik heb nu zelf een voorkeur voor  alternatieve behandelingen boven traditionele zorg.”

Paranormale genezing
In de betogen van Escher en Romme was  duidelijk te proeven dat ze medicijngebruik tegen het horen van stemmen afwijzen.  Escher: “Veel kinderen deelden hun ervaringen met mij. Zo vertelde een jongen dat bij hem thuis een Belgische soldaat op zolder zat met een geweer. De moeder van het kind was gelukkig zo wijs om naar een paranormaal genezer te gaan, want anders had hij aan de medicijnen gemoeten.” In geen van de lezingen werd medicijngebruik als oplossing aangekaart tegen het onderdrukken van stemmen horen.

Acceptatie
Volgens Romme schamen veel mensen zich voor hun trauma’s en stoppen ze daarom ver weg. “Ze praten niet graag over de stemmen die ze horen, terwijl het juist belangrijk is om het wel te accepteren en bespreekbaar te maken.” Zowel Escher als Romme zijn van mening dat stemmen een boodschap uitdragen. “Het vertelt veel over de persoonlijke ervaringen van iemand en maakt duidelijk wat iemand heeft meegemaakt in zijn leven.“ Meer dan de helft van de mensen kan goed leven met het horen van stemmen volgens de onderzoekers.

www.versgeperst.com