• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De hiv/aids-problematiek op Curaçao is zorgelijk. Dat zegt Yves Schoop, voorzitter van de Gezondheidstaskforce. Ieder jaar worden er ongeveer 50 nieuwe gevallen van besmetting gemeld. Met name de toename onder jongeren bestempelt Schoop als alarmerend.

Er zijn in totaal ongeveer 1300 hiv-positieve patiënten op Curaçao en volgens Yves Schoop is er nog geen daling in die cijfers zichtbaar. “Mensen op Curaçao vinden het lastig om over seksualiteit en geslachtsziekten te praten. Er heerst een taboe op onderwerpen die hun eer aantasten of waar ze zich voor schamen. Zolang die cultuur hier heerst, zal het lastig worden om hiv/aids helemaal onder controle te krijgen.”

Kennisgebrek seks
Yves Schoop werkt zelf als huisarts op Curaçao en wordt in zijn dokterspraktijk regelmatig geconfronteerd met mensen die een  gebrek aan kennis over seks hebben. “Zo werd ik eens gebeld door een man die vroeg of hij deze keer de anticonceptiepil kon slikken, want zijn vrouw was ziek en kon de pil niet binnenhouden. Ook kwam er eens een jongen op spreekuur die met een druiper (Gonorroe) rondliep. Hij vroeg zich af of hij het misschien door de tocht had opgelopen, want ze hadden thuis een open plafond.” Schoop legt uit dat je als huisarts professioneel met dergelijke vragen moet omgaan en de mensen goed moet uitleggen hoe ze veilig moeten vrijen.

Tienermeiden
Regelmatig komen bezorgde ouders van seksueel actieve tienermeiden bij Schoop in de praktijk. “Ze willen graag dat hun dochter de anticonceptiepil gaat slikken om ongewenste zwangerschap te voorkomen. Dat is natuurlijk verstandig, maar ik wijs de ouders er ook met nadruk op dat veilig vrijen mét condoom net zo belangrijk is. Op Curaçao zeggen de mensen dat ze graag ‘carni’ met elkaar vrijen, oftewel ‘vlees op vlees’. Mensen voelen zich dan meer met elkaar verbonden, maar hebben daardoor wel een grote kans geslachtsziekten op te lopen.”

Voorlichting op scholen
Het Ministerie van Gezondheid heeft zich afgelopen jaren bezig gehouden met het geven van seksuele voorlichting op scholen. Schoop heeft hier zelf ook een rol in gespeeld. “De organisatie creëert eerst een sfeer van eerlijkheid en vertrouwen. Zo wordt bijvoorbeeld afgesproken dat de jongeren hun vragen zonder schaamte kunnen stellen en dat niemand uitgelachen mag worden.” Ook de uitdeelacties van smaakjescondooms zoals tijdens Karnaval stemmen Schoop gunstig. “Met ludieke acties wordt het onderwerp seks bespreekbaar gemaakt.”

Rol kerk
Schoop is blij met de verschillende campagnes die op poten zijn gezet, maar ziet vooral ook een cruciale taak voor de kerk liggen. “Mensen vrijen met verschillende sekspartners en moeten daarom worden beschermd. Het idee dat mensen geen condooms zouden mogen gebruiken is niet meer van deze tijd.” De cijfers spreken boekdelen volgens Schoop en daarom zouden kerkelijke leiders niet hun hoofd in het zand moeten steken, maar juist het belang van condooms moeten onderstrepen.

7 reacties op “Groot gebrek aan sekskennis Curaçao”

 1. @ Negrita. Zolang in Afrika presidenten leven die aids willen genezen door middel van een bolletje knoflook, kan Afrika rustig worden aangehaald als slecht voorbeeld. Wees maar blij dat je op Curacao zit.

 2. @ R.J., wat doe je toch denigrerend over je eigen Afrikaanse afkomst. Want je kunt het ontkennen of doen alsof je niet van Afrikaanse komaf bent, maar dat ben je wel degelijk, al ben je misschien kolo habri!
  Je kon ook hebben gezegd; “we gaan Rusland achterna, 1.5 miljoen HIV aids patienten! of Thailand, 200.000 hivaids patienten! of Nederland 22.000!, Latijns Amerika plus1,5 miljoen, USA 1.8 miljoen. waarschijnlijk meer. Oost Europa 1.5 miljoen, waarschijnlijk veel meer. Centraal Azie, ook 1.5 miljoen.”

  Nieuwste Feiten: Rusland en Oost Europa snelstgroeiende aidsepidemi in de wereld! Maar liefst 90%(!) van de nieuwe aids-infecties vindt plaats in Rusland 69% en Oekraïne 21 %!!
  Totaal aantal mensen met hiv in Oost Europa vergeleken met 2001, is met 150% toegenomen!!

  Hiermee wil ik natuurlijk niet aantonen dat de situatie in Curacao ‘goed’ is. Integendeel, we moeten alle hens aan dek zetten op ons eiland om meer Hiv infecties te voorkomen. Ook moeten mensen die heel bewust anderen besmetten de gevangenis in draaien! Want die lopen er ook rond op het eiland. En niet vergeten dat onze jeugd de vrije seksuele moraal van de makambas overneemt. internet etc etc.

  Dus om expliciet Afrika als schaamteobject te noemen lijkt me overdreven, al staat Afrika, een heel continent, dat moet je niet vergeten, aan de TOP wat hiv geinfecteerden betreft.
  Je zou ook kunnen zeggen dat we Rusland en Oost Europa niet achterna moeten gaan. En dat zijn echt geen zwartjes doe daar wonen hoor.

 3. Gedrag is meer dan een resultante van kennis. Ook (cultureel) bepaalde normen en waarden en opvattingen zijn van belang. En mensen moeten inzien wat voor hun het voordeel is om zich tegen geslachtsziekten te beschermen. Voorts moeten mensen zich kunnen herkennen in de gegeven voorlichting(svorm). Het gaat in feite om een veranderingsproces. Wij hebben een website ontwikkeld waar rekening gehouden wordt met deze aspecten. Daarop bieden wij gratis de videocursus “condoom omdoen” aan. Het gaat om de website www.sexwizard.nl Huisartsen zouden hun cliënten op deze videocursus kunnen attenderen. Te meer aangezien deze cursus wordt onderteund met een FAQ. Wij hopen dat u er uw voordeel meer kunt doen.

 4. Wake up stupid people, want we gaan afrika achterna ik schaam me dood.

 5. Een jaar of 40-50 geleden!!!!! heeft de NVSH in Nederland grote successen geboekt en daardoor zichzelf overbodig gemaakt. Hier zouden zelfs ouders nog zo’n instantie moeten bezoeken. Het lijkt wel of ze hier ook nog in de ooievaar of de boerenkool geloven.

 6. Je moet inderdaad wel erg dom zijn om de kerk te betrekken in wat voor plan dan ook. Als je echt in de dark ages wilt blijven (dat is namelijk waar Curacao zich nu bevind) dan kun je het beste de kerk in je plannen gebruiken. Domheid!

 7. Ja, volgens de kerk is aids nog steeds beter dan een condoom.