• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Drie kunstenaars, waaronder Quincy Gario, hebben een klacht ingediend over het politieoptreden tijdens de intocht van Sinterklaas in Dordrecht in november. Zij droegen shirts met de tekst ‘Zwarte Piet is racisme’ en werden aangehouden.

 
De klacht is vandaag verzonden aan korpsbeheerder en burgemeester Arno Brok, laat hun advocaat Tamara Buruma weten. De drie vinden dat ze onterecht zijn aangehouden en stellen alle aanwijzingen van de politie te hebben opgevolgd. “Ze wilden een dialoog aangaan over de traditie met het publiek. De intocht van Sinterklaas was een uitgelezen kans”, aldus Buruma.

Vrijheid van meningsuiting
Volgens de kunstenaars hebben zij spandoeken op aandringen van de politie ingeleverd, maar kunnen de t-shirts “moeilijk als orde-verstorend worden beschouwd”. “De gemeente had van te voren laten weten elke vorm van aandachttrekkerij aan te pakken. Daarmee schuift de gemeente de vrijheid van meningsuiting veel te gemakkelijk aan de kant”, vindt Buruma.

Geweld
Ook door de kunstenaars met buitensporig veel geweld aan te houden, is het fundamentele belang van de vrijheid van meningsuiting miskend, meent de raadsvrouw. Ze vindt bovendien dat de politie daarmee zelf onrust heeft veroorzaakt.

Behandeling
De klacht heeft niet alleen betrekking op de aanhouding, maar ook op de behandeling op het politiebureau. Daar werden de klagers volgens eigen zeggen niet serieus genomen. De kunstenaars zeggen met dat ze met hun actie een maatschappelijke discussie op gang wilden brengen.

© ANP, alle rechten voorbehouden

8 reacties op “Klacht over politieoptreden Sinterklaas”

 1. @henkie, hoe lang loop jij hier al rond met oogkleppen????
  hier is de cultuur volgens jou geweldig?
  tienerzwangerschappen zijn er niet?
  illegale abortussen zijn er niet?
  chollers, nog nooit van gehoord?
  inbraken gebeurt hier nooit?
  corrupte politici, wat is dat?
  bolletjes slikkers?
  ik kan nog dertig walgelijke zaken noemen die hier zonder de hulp van NL echt wel gebeuren.
  dat is dus : nos cultuur????

 2. @Henkie

  Niemand zegt dat je je kinderen naar Nederland moet sturen vriend. Het is slechts een optie voor zij die WEL een fatsoenlijke (en erkende) studie willen afronden.
  Je mag ze van mijn part net zo goed naar Amerika op de post doen om daar te laten studeren.

 3. @ henkie. Dus Nederland is eigenlijk de schuld van de normvervaging in onze staat, die zonder de Nederlanders een superstaat zou zijn geweest zonder politie, rechtspraak en gevangenissen? De meeste Curacaose criminelen zijn niet eens in Nederland geweest of niet lang genoeg om de “slechte” normen en waarden van de Nederlanders over te nemen. Als Nederlanders een dergelijke invloed zouden hebben, zou de gevangenis hier toch ook vol zitten met hier wonende Nederlanders en dat is beslist niet zo. Ik begin me toch werkelijk af te vragen of je de Curacaose cultuur, normen en waarden wel echt goed kent. Je moet weten of het duurt misschien iets langer voor jou, dat Nederland niet de schuld is, als het hier gaat “sneeuwen”. Geef ook niet de bursalen de schuld van normvervaging, want het is het tuig van de Curacaose richel, die het overkomt en het was al tuig, voordat ze mret Nederlanders in aanraking kwamen. Het gaat om de opvoeding en het is bekend, dat het daar hier vaak aan schort. Geef dus Nederlanders niet zo veel eer.

 4. @ zorro, that just the point, dit soort praktijken komen dan overwaaien naar ons land.
  kan je zien wat voor slechte invloed Nederland heeft op onze jeugd daar en het verspreidt zich dan hier,
  Al die indrukken van Nederland nemen onze Bursalen mee terug. Straks gaan ze nog beginnen over niet roken bij restaurant, vuilnis scheiden, zwangerschap onderbreking enz.
  we moeten waken over onze cultuur, waarbij het duidelijk moet zijn voor onze jeugd wat de regels zijn.
  Als we niet oppassen dan is de gevangenis hier straks ook een 5 sterren hotel en de straffen die de rechters geven stellen dan ook niks meer voor.
  Nog even en dan worden hier ook de regels vast gesteld door een groep mensen die hier geboren zijn maar met Nederlandse ogen en denkwijze willen gaan werken en wonen. dat is niet onze cultuur, hier weet iedereen zijn roots en laten we die behouden.

 5. @ henkie. Als ik mij goed herinner (was ook op Versgeperst te lezen) is er tijdens het Sinterklaasfeest op Curacao precies hetzelfde gebeurd en zijn de ordeverstoorders ook tijdelijk afgevoerd. Zelfde gedrag met dezelfde gevolgen als in Nederland dus waar praat je over.

 6. We hebben op Youtube allemaal kunnen zien welke mate van geweld is gebruikt. Het ging om “in bedwang houden” Dat gebeurd bij onwillige arrestanten. Die kunstenmaker (-naar) heeft geen schijn van kans bij de rechter. Dat zal dan weer wel een “makamba-racist” zijn. Maar ja, Dordrecht zit vol met Makamba’s.

 7. wel begrijpelijk de Nederlanders kennen onze normen en waarden niet, het is dan ook geheel verkeerd om jonge mensen van ons eiland als bursaal naar Nederland te sturen.
  Er is een te groot cultuur verschil tussen YDK en de Nederlanders.

  Onze bursalen studeren te lang in Nederland en zie waartoe dat leidt, burgenlijke ongehoorzaamheid, niet luisteren naar de politie enz , dat is niet onze cultuur van ons eiland.

  Hier op ons eiland was zoiets nooit gebeurt , als de overheid hier zegt wegwezen dan zijn we ook weg. Maar door het slappe optreden daar in Nederland van de overheid toont de jeugd van ons totaal geen repect meer voor de overheid. Dit nemen ze straks ook weer mee naar ons eiland de verkeerde warden en normen uit Nederland.

 8. Nou daar gaan we weer !!!