CURAÇAO – Het vasten is herontdekt en actueel gemaakt. Die indruk heeft cultuur- en kerkhistoricus Peter Nissen. “Je ziet de laatste jaren meer jongeren die bewuster leven en aan zichzelf willen bewijzen dat ze niet afhankelijk zijn van dat glaasje wijn iedere dag, die sigaret of social media.’’

Vasten is een van oudsher katholieke traditie. De vastentijd, tegenwoordig door de kerk veertigdagentijd genoemd, begint op Aswoensdag, de dag na carnaval en duurt tot Pasen. Deze periode duurt 46 dagen: 40 dagen wordt er gevast, op zondagen niet. “Vasten was vroeger een verplicht nummer voor iedere katholiek. Veel gelovigen haalden opgelucht adem, toen vanaf de jaren ’60 minder strikt hierop werd gehamerd’’, zegt Nissen.

Facebook en Twitter
Jarenlang was er nauwelijks nog aandacht voor het vasten, het katholieke vasten was zo goed als verdwenen, maar nu lijkt de religieuze traditie ook buiten kerkelijke kringen ineens populair. Het vasten is een ‘oefening in bewustwording’ geworden, volgens Nissen. “Ik zie het bijvoorbeeld bij studenten, zij willen aan zichzelf bewijzen dat ze zich los kunnen maken van verslavingen, zoals tv kijken, Facebook en Twitter.’’

Delen
Het aspect ‘delen met anderen’, een belangrijk onderdeel van het traditionele vasten, is echter zo goed als verdwenen. “Mensen vasten nu voor zichzelf, om iets aan zichzelf te bewijzen. Schenkingen aan goede doelen zijn nauwelijks aan de orde.’’

2 reacties op “Het nieuwe vasten: 40 dagen geen Facebook”

  1. De vastentijd is helemaal niet van oudsher een katholieke traditie. Het is een fenomeen wat in bijna alle tradities werd en wordt gepraktiseerd.

  2. Dit lijkt me geen slecht idee. Ik vind het treurig, zoals je mensen 24 uur per dag met hun I-phone of Blackberry in de hand ziet lopen omdat het zo belangrijk is om je vriendin te laten weten dat je in rij 7 van Mangusa staat.

    Nog erger is het gebruik van dit speelgoed in restaurants en bars waar ik stelletjes samen zie zitten maar elk helemaal in beslag genomen door hun smart phones.

    Het zal niet lang meer duren voordat iedereen beseft hoe belachelijk deze verslaving is en dat je jezelf kleineert door 24 uur per dag te pingen, sms-en en wat dies meer zij.