CURAÇAO – Het Openbaar Ministerie (OM) in Paramaribo heeft vandaag vrijspraak gevraagd voor het Nederlandse zendelingenpaar Henk en Hermine de G. Het stel staat in Suriname terecht op verdenking van misbruik en mishandeling van kinderen in hun kindertehuis Lobi-Blesi.

De Nederlandse advocaat van het paar, Geert-Jan van Oosten, toonde zich zeer verheugd over de eis van het OM. “Fantastisch nieuws”, aldus de raadsman, “en eindelijk gerechtigheid.” Henk de G. geldt als hoofdverdachte in de zaak. Van Oosten heeft altijd betoogd dat de beschuldigingen op drijfzand zijn gebaseerd.

Uitspraak
“Ik ben blij dat de officier van justitie inziet dat er een justitiële dwaling dreigde te ontstaan. Die lijkt nu te zijn afgewend”, aldus Van Oosten. De rechter kan nog tot een andere slotsom komen. Dit moet blijken op 11 april, de dag van de uitspraak. Henk de G. woont sinds 2008 in Suriname, voor het verrichten van zendingswerk. Het kindertehuis runde hij samen met zijn vrouw in het district Commewijne.

Arrestatie
De Surinaamse politie pakte De G. in maart vorig jaar op. Een maand later werd ook zijn vrouw gearresteerd, maar zij kwam na een paar weken weer op vrije voeten. De rechter schorste Henk de G. in december uit voorarrest.

Missie
Van Oosten heeft de indruk dat ‘de sfeer definitief is omgeslagen’ en ziet de uitspraak van de rechter met vertrouwen tegemoet. Hij vermoedt dat het paar na de voorziene vrijspraak in Suriname zal blijven om zijn werk voort te zetten. “Henk is een man van God”, aldus Van Oosten. “Ik denk dat hij zich alleen maar gesterkt zal voelen in zijn missie.”

© ANP, alle rechten voorbehouden

www.versgeperst.com