CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, een knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Ingezonden brieven zijn bij Versgeperst.com welkom. Vandaag spreekt Omayra Leeflang haar onrust uit over de aansluiting van Curaçaos onderwijs op onderwijs in Nederland.
Als ex-minister van onderwijs maak ik melding van een erg groot probleem dat onze jongeren dit jaar zullen hebben om toegelaten te worden tot onderwijsinstellingen en universiteiten in Nederland, door het ontbreken aan onderwijsbeleid.

In januari heb ik reeds melding gemaakt van de verlamming in ons onderwijs door gebrek aan onderwijsbeleid onder de ministers van Pueblo Soberano.
Nog maar amper vier maanden tot het einde van het schooljaar en de eindexamens van het middelbaar onderwijs staan voor de deur en nog steeds is ons onderwijs volledig verlamd. De enige beweging die er is, is de jacht op professionals in directeurspositie om die te vervangen door politieke vrienden zoals is gebeurd bij UNA, het departement voor openbare scholen en SSC.

Ondertussen is er een groot probleem onderweg voor onze leerlingen. Het probleem is dat onze leerlingen de aansluiting zullen verliezen met instituten en universiteiten in Nederland. De reden hiervoor is dat in Nederland de eisen om te slagen voor het examen van het middelbaar onderwijs zwaarder is geworden. Terwijl in Curacao de onderwijsministers van de Pueblo Soberano, die nu twee aan jaar aan het bewind zijn, niets gedaan hebben om onze middelbare scholen voor te bereiden op deze zwaardere exameneisen. Dit betekent dat Nedereland zal weigeren om de middelbare school diploma’’s van onze jongeren te erkennen. Met als gevolg dat veel van onze jongeren niet naar Nederland zullen kunnen gaan voor studie en om die reden ook geen Nederlandse studiefinanciering zullen ontvangen.
Zwaardere exameneisen.

•    Vanaf het schooljaar 2011-2012 (dus dit schooljaar) moeten alle leerlingen een voldoende hebben voor alle examenvakken (dat is minimaal 5,5) Leerlingen met minder dan 5,5 voor een vak, kunnen niet slagen.
•    Vanaf het schooljaar 2012-2013 ( het komend schooljaar dus) kunnen leerlingen van havo/vwo slechts een 5 ( gemiddeld) hebben voor de vakken: Nederlands, Engels en Wiskunde. Dit betekent dat de cijfers van de schoolexamens en het centrale examen samen slechts een 5 mag zijn.

Wij hebben niets gehoord van de minister van Onderwijs noch weten wij of Curacao zijn exameneisen heeft aangepast. Feit is dat leerlingen die niet voldoen aan deze eisen een probleem zullen hebben om naar Nederland te gaan voor verdere studie.

Er kan niet de schuld worden gegeven aan de vorige regering omdat de huidige regering twee ministers van onderwijs in twee schooljaren van Pueblo Soberano heeft. Bovendien was de vorige regering begonnen met de voorbereidingen op de zwaardere exameneisen. Daarom was begonnen met het controleren van scholen die kinderen hoge cijfers gaven voor schoolexamens terwijl die leerlingen onvoldoendes kregen voor de centrale examens. In dat kader was de erkenning van Omega ingetrokken. Minister Lionel Jansen heeft in opdracht van zijn partij de school zijn vergunning terug gegeven tegen alle advies en gezond verstand in. Wat de minister moet doen is een protocol sluiten met Nederland om de erkenning van de diploma’s van de Curacaose middelbare scholen te garanderen en voldoen aan de exameneisen.

Daarom doe ik een sterk beroep op alle ouders en leerkrachten om actie te eisen van de minister van onderwijs voor het gebrek aan beleid dat onze jongeren aan het eind van dit schooljaar zal schaden

26 reacties op “Ingezonden: Geen aansluiting Nederlands onderwijs”

 1. Misschien wèl goede aansluiting voor de studierichting criminologie 😉

 2. Eigenlijk vraag ik mezelf wel af sinds wanneer de Antillen wel aansluiting hadden met het Nederlands onderwijssysteem. Het is altijd zo geweest dat studenten uit de Antillen moeite hadden met aansluiting te vinden naar het Nederlands onderwijssysteem. De meeste studenten die hiernaar toe kwamen moesten in de eerste universitaire jaar of HBO blijven zitten doordat ze moeite hadden met de Nederlandsetaal dat hier gehanteerd werd. Zelfs Nederlanderlandse docenten hebben moeite met hun eigen taal cultuur laat staan de mensen uit de Antillen. M.a.w. is dit niks nieuws.

 3. @Zorro,
  ai die zorro toch, nu is ze niet alleen maar een fabel vertelster geworden maar ook nog eens een enorme grapjurk, eentje van de hoogste orde ook nog! bovendien reageert z.w. Zorro niet op hetgeen ik geschreven heb, maar ze komt met een slap haatverhaal aanzetten dat van geen kant hout snijdt. nou is het toevallig wel zo dat net de nederlanders bekend staan om hun schamele kennis van vreemde talen. ze kunnen hoogstens een beetje platDuits en dan gaat het meestal om nederlanders die aan de grens met Duitsland wonen. wereldberoemd zijn de nederlanders om hun steenkool Engels. zelf hebben nederlanders het idee dat ze geweldige ‘vreemde talen sprekers’ zijn. maar ook dat hoort bij het het nederlander zijn. een té of overdreven hoge dunk van zichzelf hebben is de NLers niet vreemd!

  natuurlijk bestaan er nederlanders die goed in talen zijn, ken er zelf een paar. maar om hier een beetje te komen veronderstellen dat nederlanders opgeleid worden om overal ter wereld hun talen te kunnen spreken en dat nederlanders ontzettend goed zijn met vreemde talen is je reinste nonsense. ben zelden nederlanders tegengekomen die zich in minstens in 3 talen ‘goed’ konden uitdrukken. ik heb nog nooit gehoord dat de Antillianen 5 talen beheersen. als je nou schreef dat een groot deel van de Curacaoenaars zich redelijk met het Engels en Spaans, buiten het nederlands dat niet telt, kunnen behelpen, had jouw reactie nog enig zin gehad.

  een deel van de Curacaoenaars, met name de 60 plussers, spreekt idd 4 talen vrij vloeiend, dat verhaal is niet zomaar uit het niets in de wereld geholpen.. mijn ouders beheersten (beiden) behalve het Papiamentu, zowel Spaans, Engels én nederlands in woord en geschrift. zo bijzonder was dat in hun tijd heus niet. ik moet bekennen dat ik me ook redelijk goed kan behelpen in genoemde talen, maar niet zo goed als m’n ouders het konden.

  jouw lulverhaal lijkt eerder een poging om, zoals je trouwens gewend bent hier op dit forum en elders, weer eens een beetje op de beledig toer te gaan, beledigend van leer te trekken tegen speciaal Curacaoenaars. ik weet dat jij geen Antilliaanse bent, laatstaan Curacouse.. al wil je soms doen voorkomen dat je Curacaouse bent. wel ben je in Curacao komen wonen anders zou je vermoedelijk ofwel geheid van de honger zijn omgekomen in je eigen geboorteland.
  in je land van herkomst, en dat is heel zeker weten geen Nederland, had je nu zeker aan de bedelstaf gezeten..

  ik vraag me af waarom vreemdelingen die zo een vreselijke haat tegen de Curacaoenaars koesteren, zich op Curacao komen vestigen..?!?
  nou ja, meestal omdat ze in eigen land nooit aan hun trekken zouden zijn gekomen. 😆

 4. @ seniel Boberano. Hadden we zo langzamerhand niet van je mogen verwachten, dat je iets zinnigs zou uitkramen? Dat is pas een hypothetische vraag en ook een retorische vraag. Overigens zonder die onzin van je zal Curacao nog steeds de verdoemenis ingesleurd kunnen worden, maar Jerommeke doet het in zijn broek om een referendum te houden voor de zo gewenste onafjankelijkheid. De grootste vijand van Curacao is de regering van Curacao zelf.

 5. @ seniel Boberano. Je komt weer met een heel lang verhaal, dat je al zo vaak hebt verteld (alzheimer?), maar waarmee je weer zo ontzettend weinig zegt. Ik wil je wel 1 domheid van de vele ontzenuwen: geen enkele Nederlander heeft de illusie, dat hij in zijn taal in een ander land wordt verwelkomd. Juist wordt van de Nederlander verwacht en daarop is ook ons onderwijs ingericht, dat hij zich naast het Nederlands zich verstaanbaar kan maken in Frans, Duits en Engels. Nederlanders, die jaarlijks naar Spanje op vakantie gaan, kunnen zich zelfs van Spaans bedienen. Zakenmensen beheersen elke taal, die ze in het land van hun klanten nodig hebben zoals Italiaans, Grieks, Arabisch, Chinees, Japans en noem maar op. Als ik dan Schotte op een symposium hoor zeggen, dat de Curacaoenaar 5 talen beheerst, moet ik glimlachen. De leider van de Little League honkballers werd eens voor de TV in Amerika ge-interviewd en zelfs Engels was een veel te zware opgave voor hem, want hij kwam niet verder dan Papiamentu. Daarmee wil ik overigens niet beweren, dat geen enkele Curacaoenaar meer dan Papiamentu en Spaans kan spreken, maar het zijn er verdomd weinig en die zitten toevallig in Nederland te studeren en daar kom je in Amerika niet ver mee.

 6. Ze verliezen niet alleen de aansluiting op het Nederlandse onderwijs, ze verliezen op alle terreinen de aansluiting.

  Met dank aan de zakkenvullers.

 7. P.S..
  ff een hypothetische vraag voor een ieder die meent dat het nederlands zo ontzettend belangrijk is en vooral van levensbelang is voor de Curacaoenaars.

  stel dat NL morgen of binnenkort ten onder gaat, dus letterlijk in elkaar stort door bijv. een allesvernietigende ramp, iets wat ik natuurlijk niet hoop.. denk er aan, hypothetisch gesteld..
  maar stel dat zoiets plaats mocht vinden.

  betekent het dan ook automatisch dat de Curacaoenaars onherroepelijk ten dode opgeschreven zijn? dat we allemaal de hongerdood zullen sterven en of de verdoemenis ingesleurd zullen worden? enkel en alleen maar omdat er dan geen NL meer bestaat?

  i really don’t think so folks. 😆

 8. @Ikke,
  vind jij het niet te belachelijk voor woorden dat onze kinderen in de nederlandse taal onderwezen worden terwijl we in een regio wonen waar niemand die taal kent? Suriname is niet aan de orde, het Surinaams-nederlands dat daar door niet eens de hele bevolking (nauwelijks een half miljoen) gebezigd wordt is echt verwaarloosbaar in een regio waar door bijna 1 miljard mensen Spaans en Engels gesproken wordt! Spaans en Engels zijn bij uitstek de voertalen én ook de economische talen van het ganse Westelijk Halfrond. het is een praktische kwestie.

  of is het de bedoeling dat onze kinderen wier moedertaal helemaal niet bij het nederlands aansluit, – en waar zij, zoals we met z’n allen drommels goed weten, best wel moeite mee hebben -, opgeleid worden om in en voor Nederland te gaan werken?!? terwijl we niet eens welkom zijn in dat land…waar in onze regio of zo je wilt in de wereld, kunnen we immers terecht met het nederlands? jij mag het zeggen!
  ook ik heb moeite met het nederlands, het is eenmaal niet mijn moedertaal.
  ik kan me ook niet herinneren dat Curacaoenaars onderling in het nederlands communiceren. dus begrijp je niet dat het nederlands voor Kurazoleños gewoon heel simpel geen sjoege geeft voor ons in onze regio cq. het Westelijk halfrond? wat levert het nederlands ons op, tenzij we niet in nederland wonen en werken?

  dat is ons grootste probleem. we lijken gekneveld aan nederland te zijn terwijl zij van ons afwillen!! waar is onze trots gebleven? nederlandse politici en hun media schoppen je verrot, hun landgenoten beledigen je dagelijks in dit soort nederlandstalige media en dan blijven we nog steeds aan de reet en de tiet van de hollanders hangen? mij niet gezien, als iemand mij zo denigrerend en laag behandelt, ben ik weg. maar zorg dan wel dat je niet in m’n buurt komt! misschien is het ook een kwestie van karakter, zo ben ik gewoon. en ik weet dat vele duizenden Kurazoleños het ook zo voelen, ook al komen ze er niet zo direkt voor uit! ik neem aan dat je geen Curacaoenaar bent, anders had ik je dit al niet hoeven uit te leggen.

  Betreft nederlandse toeristen, kom nou zeg. wat is dat nou voor gekkigheid! de nederlandse toerist gaat heel de wereld over. er staat de nederlandse toeristen toch ook geen batterij van nederlandssprekende Dominicanen, Mexicanen of Jamaicanen in desbetreffende toeristische oorden op te wachten om hen in hun nederlandse taal te bedienen? dit nou lijkt mij echt grenzen aan narcisme en grootheidswaanzin omtrent een taaltje dat nergens iets betekent behalve in NL zelf en bij hun Vlaamse buren!

  Door het nederlandse onderwijs dat eigenlijk al jaren geleden in het Spaans en het Engels had gemoeten, zijn we overgeleverd aan de grillen van haast psychopatische nederlandse politici en historici te politiek Den Haag, die bovendien de schijn willen ophouden een mogendheid van groot belang te zijn. d.w.z., ze willen graag een beetje important zijn in Europa waar NL helaas een klein landje is en verder geen grote speler is. maw, geen bal te vertellen heeft.

  iig is het ‘nederlands onderwijs’ ons grootste probleem. willen ze van ons af dan zullen wij het nederlands onderwijs gedag moeten zeggen en het onderwijs in Spaans en Engels voortzetten, we hadden er al jaren geleden mee moeten beginnen. ook al zouden we nog jaren aan NL gekneveld zitten, wat voor mij natuurlijk een heuse nightmere betekent. als het aan mij ligt hadden we liever gisteren dan morgen uit het nederlands koninkrijkje gestapt. daar wil het nederlands volk ook naar toe. en laten we nou niet doen alsof onze kinderen niet in de regio, bijv. in landen als de USA of Colombia, Cuba, Venezuela of Costa Rica van een hogere opleiding zouden kunnen genieten!

  ik vind het altijd hoogst vreemd dat ik óf door Curacaoenaars die blijkbaar niet beter weten óf door Nederlanders die zich op een of andere manier gekwetst voelen omdat ik hun taal niet als superieur erken noch beschouw, aangevallen word!?
  Yo soy Kurazoleño, hombre, en daar ben ik trots op! of mag dat niet?

 9. Ik denk dat het Curacaose HBO onderwijs (zoals de UNA) heel goed aansluit bij het Nederlandse LBO onderwijs.

  Probleem opgelost dus.

 10. @ Domboklad. Er zijn heel wat jaren verstreken in de tijd, dat je kennis van Nederland had en je huidig verblijf in het bejaardenhuis. Voor Volendam is dat reeds lang achter de rug en op Curacao moet het gaan toenemen.

 11. @Moos, Ik denk dat er heel veel mensen hier zijn die hier zijn geboren en het niet met jouw mening eens zijn. Zonder Nederland zou dit eiland helemaal niks zijn. Natuurlijk wilt Curacao (of tenminste, de regering) zelfstandig worden en daar heb je dus ook goed opgeleide mensen voor nodig die om te beginnen een goede basis hebben. Die basis krijgen ze al hier maar als ze met die basis weinig kans hebben om een goede studie te volgen krijgt Curacao ook geen goed opgeleide mensen en zullen ze dus afhankelijk moeten blijven van Nederland. Ook is het wel handig als deze mensen een andere taal dan Papiaments spreken. Aangezien er op Curacao veel handel word gedaan met Nederland en er veel Nederlands toerisme komt is het handig (geen vereiste, maar het is makkelijker) om Nederlands te kunnen spreken. Maar door de bevolking DOM te houden zal het nooit goed gaan als het eiland onafhankelijk zou worden.

 12. @ moos. Er zijn boeken vol met grappen over Moos. Waarom wil je er nog meer?

 13. @liveman nee hier is het niet de fout van de vorige regeringen. in NL. worden nu de eisen aangepast en moet als curaçao de aansluiting wil houden de eisen en kwaliteit aanpassen of geen aansluiting meer. voor het staatsexamen kan men ook niet meer op curaçao terecht maar moet men naar Bonaire.

  eisen worden nu aangepast en niet voor 2010. vorig jaar was er nog aansluiting maar nu word er niet gereageerd op de nieuwe eisen en wie daar de dupe van worden zijn de studerende kinderen.

 14. Ook jaren terug was het al moeilijk voor YDK om aansluiting te vinden in het NL vervolgonderwijs. De eisen in NL worden steeds strenger en veel instituten doen al `selectie aan de poort`. Onderwijsinstellingen willen geen afvallers want ze worden beoordeeld en gefinancierd op succesvolle afstudeerders. Daarom hadden ze in NL ook de eisen wat laten zakken, maar daar maakt de NL regering nu een eind aan. Die opleidingen kunnen hun erkennning verliezen. Kortom..ik zou mijn kinderen niet meer naar NL sturen voor vervolgonderwijs als ze hier niet 9`s of 8en hebben gehaald. Dan maar op Curacao blijven. (iets dat de PVV in NL overigens toejuicht. Zo helpt de ene nationalist de andere en zijn onze kinderen de dupe…)

 15. Wat een brief zeg! Dat de situatie niet is verbeterd binnen 2 jaar? WIE HEEFTD E SITUATIE DAN ZO GEMAAKT, mw. de EX MINISTER?

 16. Het zou goed zijn als er in nederland op HBO en hoger onderwijs het papiments als tweede taal word ingevoerd en waarom dan wel omdat er over een paar jaar? geen YDKer meer in de regering zal zitten daar Nederland een onbestuurbaar Curaçao heeft overgenomen,het zal de Nederlandse professonail zijn die moeten gaan regeren, zeker van pas komen.

 17. De tien basisrechten.

  Elk kind heeft rechten, zo bepaalde de Verenigde Naties en UNICEF in het Verdrag voor de Rechten van de Kind. De officiële tekst kent 54 artikelen. De tien belangrijkste zijn:

  – Alle rechten gelden voor alle kinderen over de hele wereld
  – Het recht op een naam en een nationaliteit
  – Het recht op bescherming tegen kinderarbeid
  – Het recht om je mening te geven en informatie te verzamelen
  – Het recht om op te groeien bij familie
  – Het recht op een veilig en gezond leven
  – Het recht op bijzondere zorg voor gehandicapte kinderen
  – Het recht op een veilig en gezond leven
  – Het recht op onderwijs
  – Het recht op bescherming tegen mishandeling en geweld
  – Het recht op spel en ontspanning

  maar ook hierin worden steeds meer rechten door deze regering vertrapt. waar is het goede onderwijs en waar is het recht van eigen mening?

  Alles moet Papiaments en de kwaliteit is niet belangrijk?? geen probleem met Papiaments maar maak dan wel een gedegen kwalitatief goede opleiding.

  anders voldoe je als regering niet aan de rechten van het kind.

 18. Moos, waarom schrijf je Nederlands? Waarom praat je Nederlands? Waarom woon je hier? Wat voor een paspoort heb je? Waarom houd jij je hand op als Nederland weer eens iets te bieden heeft? Waarom ga je zelf niet terug naar waar je vandaan komt? Waarom praat je namens “wij”

 19. Moos, je wilt geen Nederlander worden!!
  Ik neem aan dat je al een ander paspoort hebt. Wat een “intelligente” sul reactie. Toevaliig in Ned. gestudeerd??

 20. Mevrouw Omayra Leeflang moet eens beginnen te begrijpen dat Curacao geen Suriname is. Leeflang moet maar haar biezen pakken als ze denkt dat de Nederlandse taal zo geweldig belangrijk is. Wij zijn niet van plan Surinamers te worden mevrouw Leeflang. Als het je niet zint, vertrek dan maar naar Suriname. Of vertrek naar jouw meesters in Nederland. Wij willen geen nederlands, wij zijn geen nederlanders en we willen ook geen Nederlanders worden!!!!

  Misschien kan mevrouw Omayra Leeflang samen met PVVVer Martin Bosman naar ZuidAfrika om daar de Nederlandse taal te verdedigen. PVVer Martin Bosman is niet welkom in ZuidAfrika waar hij van plan was om o.a. zogenaamd de zwarten die Afrikaans spreken, (een 18e eeuws variant van het nederlands) om de WERELDTAAL nederlands(koeterwaals) te verdedigen. Helaas, de zwarten willen hem niet in ZuidArrika. Misschien dat Leeflang die haar kleur wel meeheeft, wel ZuidAfrika binnen mag om de grootse Nederlandse taal te promoten en te verdedigen.

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/11568587/__PVV_er_niet_welkom_in_Z-Afrika__.html

 21. Wat zou nu mooier zijn als de basisscholen op Curacao gaan samenwerken met de basisscholen in Nederland en met elkaar initiatieven ontplooien om de kwaliteit van het onderwijs op beide scholen te versterken. We kunnen absloluut leren van elkaar. Je legt dan de basis voor een goede doorstroming naar het voortgezet onderwijs en we delen kennis en kunde met elkaar in verbinding met ouders en kinderen. Begin bij de basis.
  Ik heb maar vast een plan ingediend bij het Europees Platform met een collega-directeur te Curacao. Niet zeuren, maar doen!
  De kwaliteit van het onderwijs zit in de hoofden, harten en handen van de leerkrachten en niet in de beleidsdocumenten of een protocol van een minister.

 22. tsja zorro volendam lijkt heel veel op curacao !!

 23. Dom houden die kinderen, zodat ze op je stemmen als je ze een t-shirt en een petje geeft!!!!

 24. indien we inderdaad onze kinderen niet goed opleiden dat is het een misdaad om deze richting Nederland te sturen . Torenhoge schulden zullen ze krijgen en ook het aantal studie jaren zal hoog zijn.

  Als de studie die hier gevolgd is, straks niet meer gelijkwaardig is dan zullen onze toekomstige Bursalen allemaal een toelatingsexamen moeten doen. Dan zijn er geen rijksvoorkeur plaatsingen meer voor onze artsen e.d.

  Gevolg van dit beleid dat we dan nog meer mensen van buitenaf aan moeten nemen.

  Regering ook al is dit van de oppositie luister en leer, zodat niet de jeugd de klos is.

 25. Zoals met de status van onze luchtvaart ook is gebeurd zal het wel weer onze cultuur zijn van “dat zien we morgen dan wel weer”. Ik zie ook niet het belang voor de regering met hun filosofie om het volk dom te houden, waaraan zij haar bestaansrecht te danken heeft. Wanneer de regering in het kader van een bevolking van 400.000 zielen decreten zal uitvaardigen, zal daar waarschijnlijk bij zitten, dat kinderen bij voorkeur via incest verwekt dienen te worden, want dan is het grootste deel al zeker permanent dom.

 26. Goede brief. Dit is ook weer zo’n punt waar niets aan wordt gedaan op het eiland. De kinderen hebben het hier al zo moeilijk en om nu ook nog het onderwijs te laten verkommeren is belachelijk. Educatie = vrijheid dus men zou dit zoveel mogelijk moeten stimuleren.