CURAÇAO – Minister Ivo Opstelten (Justitie) is het niet eens met de kritiek die is geuit op de regeling dat gedetineerden van Saba en St. Eustatius hun straf moeten uitzitten op Bonaire. De blijkt uit de antwoorden van de minister op vragen van de Tweede Kamerleden Cynthia Ortega-Martijn en Carola Schouten.

“Sinds 10-10-10 is weliswaar een iets andere situatie ontstaan dan daarvoor, namelijk dat verdachten die langer dan achttien dagen gedetineerd zijn nu naar Bonaire worden overgebracht in plaats van naar St. Maarten, maar de rechten van de verdachte zijn onveranderd gebleven”, aldus Opstelten.

Afstand
Ortega-Martijn en Schouten hadden op 17 januari vragen gesteld aan Opstelten over de rechten van gedetineerden. Vooral het feit dat er geen rechtstreekse vliegverbinding bestaat tussen de twee eilanden en Bonaire is voor de twee Kamerleden een struikelblok. Zo zou het voor familieleden van gedetineerden onmogelijk zijn om rechtszaken bij te wonen en op bezoek te komen in de gevangenissen.

Tijdelijk situatie
Contact onderhouden met een gedetineerden moet nu gebeuren via videoconferentieapparatuur. “Het is mij bekend dat zich een keer een technische storing heeft voorgedaan. Technische mankementen kunnen helaas niet altijd worden voorkomen. Het gaat om kwalitatief hoogwaardige apparatuur die op zich goed functioneert”, aldus Opstelten. Volgens de minister kan men altijd terugvallen op telefonisch contact als het apparatuur niet werkt. “Het gaat hier om een tijdelijke situatie”, benadrukt hij.

Skype
“Op St. Eustatius en Saba is momenteel geen detentiecapaciteit beschikbaar. In 2014 is de nieuw te bouwen Justitiële Inrichting met dertig plaatsen op St. Eustatius gereed”, geeft Opstelten aan. In de tussentijd verzoekt de minister de gedetineerden en hun familieleden om contact te onderhouden met elkaar via skype. In 2015 is de nieuw te bouwen Justitiële Inrichting op Bonaire gereed, waarmee Bonaire beschikking zal hebben over zeventig cellen en maximaal 140 detentieplaatsen.

Leefomstandigheden
Een ander punt dat de aandacht trok van de twee Kamerleden is de berichtgeving dat de leefomstandigheden van gedetineerden uit Saba en St. Eustatius in Bonaire slecht zijn. Minister Opstelten deelt deze analyse niet. “De leefomstandigheden voor de gedetineerden zijn dezelfde als van de overige gedetineerden”, vindt Opstelten. In juli 2011 is, in het kader van de voortgang van de aanbevelingen van het Committee for the Prevention of Torture (CPT), gerapporteerd over het voorzieningenniveau in de Justitiële Inrichting in Caribisch Nederland. “Rapporteurs toonden zich tevreden over de huidige staat van de Justitiële Inrichting en de grote vooruitgang die is geboekt”, aldus Opstelten.

[scribd id=82299867 key=key-1rwa166wrkkio85c8cyz mode=list]

2 reacties op “Opstelten: ‘Het gaat om een tijdelijke situatie’”

  1. @henkie, fantastisch idee, wij sturen jouw YDK terug en jij zorgt verder voor ze en ook niet gaan zeuren over een financiële bijdrage. Ze zijn tenslotte van julie en wij zeggen wat van jullie is mogen jullie houden. Nederland zal jou eeuwig dankbaar zijn.

  2. is ook oneerlijk dat YDK in Nederlandse gevangenissen zitten, daardoor zien ze ook niet zo vaak hun familieleden. wij kunnen best zelf voor onze YDK zorgen. Helemaal omdat er ook allemaal van die ongure type’s daar in de Nederlandse gevangenissen rondlopen. De bewakers zijn merendeels autonoom en kennen onze normen en waarden niet.
    Laten aan onze regering vragen om de YDK hier hun straf uit te zitten die paar jongens en meisje zijn hier veel beter af en zien hun familieleden dan ook vaker.