CURAÇAO – De Rijksvoorlichtings laat vandaag weten dat geen nieuwe ontwikkelingen zijn  over de gezondheidssituatie van prins Johan Friso. Het  NRC meldde als enige krant dat het niet om een schedelfractuur gaat en ligt sinds de berichtgeving onder het vuur.

Nadat het ongeluk had plaatsgevonden was nog niet helemaal duidelijk welke verwondingen de prins had. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) weigerde iedere verklaring.

Geruchten
Op Twitter en een aantal Nederlandse krantensites deed het gerucht de ronde dat Friso een schedelbasisfractuur had overgehouden aan de lawine waaronder hij tijdens een skitocht in Oostenrijk bedolven geraakte. De NRC meldde als enige krant de volgende dag dat Friso geen schedelbasisfractuur had.

Op het matje geroepen
Neurochirurg Kees Tulleken is door de Inspectie van de Gezondheidzorg (IGZ) opgeroepen om op gesprek te komen. Tulleken deelde informatie over de toestand van prins Friso met zijn vrouw, NRC-journaliste Jannetje Koelewijn die die informatie wereldwijd bekendmaakte. Daardoor raakte hij in opspraak. De inspectie heeft een aantal vragen over de kwestie. NRC heeft zo een 700 reacties ontvangen na het publiceren van het omstreden artikel. Het merendeel van de reacties was negatief. Tot nu toe zegden 43 mensen hun abonnement op vanwege de publicatie.

Verdere ontwikkelingen
Prins Friso belandde vrijdag tijdens het skieën onder een lawine en ligt sindsdien in het ziekenhuis in Innsbruck. Niet eerder dan aan het einde van de week wordt een prognose verwacht over de verdere ontwikkeling van zijn gezondheidssituatie. Zijn toestand wordt sinds die tijd omschreven als stabiel, maar niet buiten levensgevaar.  Gisteren heeft de prins voor het eerst bezoek gekregen van één van zijn dochters, de vijfjarige Zaria. Ze was in het gezelschap van haar moeder, prinses Mabel, en haar beide oma’s, koningin Beatrix en de moeder van Mabel.

© ANP, alle rechten voorbehouden

5 reacties op “NRC onder vuur na berichtgeving Friso”

  1. Het ging om een buitenlander (Friso woont in UK) in een buitenlands ziekenhuis (Oostenrijk) en een journalist die zich netjes vooraf bekend had gemaakt…`much to do about nothing`.

  2. Het gaat er natuurlijk om wat die Tulleken heeft gedaan en hij weet, dat hij daarin fout gehandeld heeft. Dat er op onbevestigde berichten via de sociale media zoals schedelbasisfractuur en hersendood niet door de RVD is gereageerd (je kan niet op alles reageren, want dan kunnen ze wel aan de gang blijven) geeft hem nog niet het recht om dat wel te doen. De beroepseed verbiedt hem dat. Dat de NRC daarvan gebruik of misbruik heeft gemaakt is aan andere instanties om te beoordelen. Ik vind het niet kies van de NRC en het heeft mij niet belangrijk wijzer gemaakt.

  3. Het gaat er natuurlijk om dat een dokter een geheimhoudingsplicht heeft ten aan zien van zijn patiënten. Hij moet daar gewoonweg niet over praten met buitenstaanders.

  4. NRC doet gewoon hen werk! RVD moet juist in deze tijden meer openheid geven! We leven in 2012!

    Zeggen de mensen nu ook hen abonnement op omdat alle andere kranten hebben aangegeven dat Friso een schedelbasisfractuur heeft?

  5. Wat een onzin, we twitteren, facebooken en pingen er op los over hoe vaak we het doen, hoe we het doen en met wie we het doen en nu maken we ons druk over een simpele mededeling over een verwonding van Prins Friso.

    Schijnheilig.