• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Minister van koninkrijksrelatiesCURAÇAO – Volgens minister Liesbeth Spies (Koninkrijksrelaties) moet Sint Maarten zich verantwoordelijker opstellen richting de kleine buurlanden Sint Eustatius en Saba. Het gaat daarbij onder meer om het verlagen van invoerrechten en het leggen van een zeekabel voor ICT.

Spies zei dit gistermiddag op Curaçao bij de afsluiting van haar kennismakingsbezoek aan Curaçao, Aruba, Bonaire, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba.

Verantwoordelijkheidsgevoel
Sint Maarten is sinds het opheffen van de Nederlandse Antillen op 10-10-10 een land binnen het Koninkrijk, net als Aruba en Curaçao. Daar hoort volgens de minister een verantwoordelijkheidsgevoel bij. Maar tot nu toe ziet ze daarvoor “onvoldoende bereidheid bij Sint Maarten” richting buurlanden.

Problemen
Verder stelde Spies dat het eiland grote problemen heeft op het gebied van financiën en justitie. Op het gebied van financiën zijn er volgens haar tijdens het bezoek goede gesprekken gevoerd. “Maar op het gebied van justitie zijn het tot nu toe vooral mooie woorden en geen daden.”

Zorgen
Spies maakt zich onder andere zorgen over het grote aantal misdrijven. In 2011 vielen er achttien doden op het eiland van nog geen 50.000 inwoners. Volgens haar kan dat onder meer negatieve gevolgen hebben voor het toerisme.

© ANP, alle rechten voorbehouden

6 reacties op “‘Sint Maarten doet te weinig voor buurlanden’”

 1. Tja, net een beetje zelfstandig, mag je toch aan jezelf denken?
  Bovendien, beste minister… hoe bezorgd is Nederland over haar buren?
  Vraag de Belgen eens over de Westerschelde!
  Nederland moet nu voor Saba en Statia zorgen en dat niet wegleggen bij SMX!
  Beetje flauw….

 2. Met alle respect voor minister Spies, Saba en St Eustatius hebben nu “invoerrechten” , naar zeggen van onze ( St Maarten) minister van financien hebben we helemaal geen invoerrechten. Dit schijnt echter alleen te gelden voor buitenlandse bedrijven. In tegenstelling to Curcacao moeten we hier omzetbelasting betalen bij verkoop ( ook aan Statia en Saba) over producten geimporteerd voor de wedervekoop. een verkoop vanuit b.v. America naar St Maarten wordt niet belast, maar een lokaal bedrijf dat hetzelfde product importeert voor de wederverkoop wordt wel belast als het verkocht wordt. Een buitelandse exporteur heeft dus meteen een 5% prijsvoordeel over een binnelandse importeur. Ik denk dat dit waarchijnlijk een van de weinige plekken is waar het nadelig is om lokaal handel te bedrijven t.o.v. buiten het gebied. Voor diezelfde minister van financien had minister Spies verder alleenmaar lovende woorden over de vooruitgang. Van die vooruitgang merken wij, die hier wonen, bar weinig. Ik krijg sterk de indruk dat minister Spies vriendjes komt maken met een beetje “positive reinforcement” maar het zou wel fijn zijn als feitelijk blijkt. We hebben al genoeg problemen, het laatste wat wij nodig hebben is een minister die komt vertellen hoe geweldig de politici het hier doen. Minister Spies had iets meer onderzoek moeten doen voor dergelijke uitlatingen te doen. Ik denk niet dat de burger van St Maarten of Curacao hulp hoeft te verwachten vannuit Nederland wat betreft de lokaal verkozen regeringen, maar een erelijke en feitelijke beoordeling is toch niet teveel gevraagd?

 3. @ freemdeling. WRONG!!!! In ieder geval Curacao wil zichzelf dumpen en daar zijn ze ook aardig mee bezig. Als het volk niet oppast, gaat het nog gemakkelijk lukken ook.

 4. @ Pipo. In dezelfde lijn van jouw gedachte zal Bonaire dus voor Curacao moeten zorgen? De praktijk is echter anders en neem bijv. de aanwezigheid van een redelijk ziekenhuis op St, Maarten en Curacao en dat is gezien het aantal inwoners ook logisch en zullen dan ook inkomsten voor beide ziekenhuizen moeten opleveren.

 5. NL wilt cur en sint maarten dumpen. that’s it.

 6. Saba en Sint Eustatius zijn toch nu Nederlandse gemeenten? Technisch gezien zijn dat nu financieel sterkere gebieden dan Sint Maarten. Lijkt me logischer als wordt gesteld dat Saba en Sint Eustatius te weinig doen voor Sint Maarten.