CURAÇAO – Panama heeft de directeur van de Ecuadoraanse krant El Universo asiel verleend, nadat hij wegens belastering van de linkse president Rafael Correa tot drie jaar cel en een boete van 40 miljoen dollar was veroordeeld. Dat heeft de Panamese ambassade in Quito vandaag bekendgemaakt.

Carlos Pérez had na zijn veroordeling zijn toevlucht tot de ambassade gezocht en asiel aangevraagd. Een oud-redacteur van de opiniepagina schreef in september 2010 na een mislukte opstand van de politie tegen Correa in de krant dat de president terecht zou moeten staan wegens misdaden tegen de menselijkheid.

Verbaasd
Correa had namelijk opdracht gegeven te schieten op een ziekenhuis vol onschuldigen, aldus de krant. Correa zei verbaasd te zijn over het besluit van Panama. Hij zal er met president Ricardo Martinelli van het Midden-Amerikaanse land over spreken, ‘maar het is zijn beslissing, Panama is een soeverein land’.

Vrijheid van meningsuiting
“Hij verbaast ons, maar wij respecteren zijn beslissing”, zei de Ecuadoraanse president tijdens een ontmoeting met buitenlandse journalisten. De hoogste rechtbank in Ecuador veroordeelde behalve Pérez ook de inmiddels naar de Amerikaanse stad Miami gevluchte schrijver van het artikel en een andere leidinggevende van de krant. Groepen die ijveren voor de mensenrechten, hebben het vonnis veroordeeld als een klap voor de vrijheid van meningsuiting in Ecuador.

© ANP, alle rechten voorbehouden

1 reactie op “Panama verleent directeur krant Ecuador asiel”

  1. @Kasuari, denk ‘t niet. Daar zal die ook belasting moeten betalen.