• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De bestuursvoorzitter van het Kadaster in Nederland en de directeur van Kadaster Bonaire hebben gisteren een overeenkomst getekend. De overeenkomst staat voor meer samenwerking tussen de betrokkenen en legt de basis voor de verdere ontwikkeling van het Kadaster op Bonaire.

Dorine Burmanje (directeur Nederland) en Riency Holder (directeur Bonaire) zetten samen met inspecteur generaal Jenny Thunnissen en gedupeerde Burney el Hage hun handtekening onder het stuk. De ondertekening vormt een belangrijk startpunt voor een periode van kennisuitwisseling en transitie. Daarmee kan Bonaire een voorbeeldfunctie in het Caribisch gebied vervullen.

Kennisuitwisseling
Burmanje heeft tijdens haar bezoek aan het eiland kennisgemaakt met de Bonairiaanse editie en de diverse stakeholders. Er is vooral gesproken over de werkwijze en op welke wijze kennisuitwisseling zou moeten plaatsvinden. Medio maart komen alle partijen weer bij elkaar en wordt een vervolg gegeven aan het transitieproces.

Hoger niveau
Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, het Kadaster in Nederland, Kadaster Bonaire en de lokale autoriteiten hebben vastgesteld dat na 10-10-10 de kadastrale taken op Bonaire in een vernieuwde vorm moeten worden uitgevoerd. Om die reden is begonnen met kennisuitwisseling en een transitieperiode waarin Kadaster Bonaire op een hoger niveau wordt getild. Uiteindelijk zal het Kadaster Nederland verantwoordelijk worden voor de kadastrale taken op Bonaire.

5 reacties op “Kadaster Nederland en Bonaire komen samen”

 1. Wat achtergrond informatie:
  Slechts een heel klein deel van Bonaire is verkaveld. Het grootste deel is overheidsgrond en kan via erfpacht verstrekt worden aan de burgers van Bonaire. In het huidige EOP kan er slechts in de verkavelde gebieden gebouwd worden. Er is een verbod om te bouwen in de kunuku’s. Het kadaster van Bonaire heeft al fantastische software, waarmee heel Bonaire al mee in kaart is gebracht. Het kadaster op Curacao kan hier volgens mij niet aan tippen. Op welke gebieden het Kadaster van Bonaire een verdere samenwerking wil met Nederland is mij echter een raadsel. Helaas wordt er door dit artikel ook niet duidelijker op.

 2. @ Chamo. Wat heeft het Kadaster te maken met de verkoop van land door een eigenaar. Zoals ook op Curacao verkoopt de Bonairiaan liever zijn land met of zonder opstal aan een Nederlander of buitenlander voor niet een beetje maar aanzienlijk hoger bedrag dan aan een Bonairiaan. Daar kan je gif op innemen. Niermand is een dief van zijn eigen zak. Het zou overigens tijd worden, dat er profijt uit een eiland gehaald wordt, maar die illusie heb ik niet voor Nederland en Bonaire heeft zelf gekozen en als ze terug willen moeten ze dat vooral doen.

 3. Zorro special for you,NL is altijd een dief geweest en JA zo gaan de blanke nl’s nu makkelijk stelen. Wat stelen? De grond natuurlijk,om bungalows te bouwen en te verkopen met hoge winst.NL’s willen toch zon zee en …….. dus This is it.
  En wie weet wat voor profijt meer hier eruit komt,maar 1garantie geef ik jou,de echte bewoners va het eiland zullen geen dubbeltje in hun beurs krijgen en over enkele jaren zijn die allemaal naar nederland gevlucht en Bonaire wordt de blanke bonaire. Er is altijd een verscholen agenda bij de geldschietersssssss. Ze schieten meestal raaakk.

 4. Mag ik je er aan herinneren, dat Bonaire een deel van Nederland is en dat Nederland een achterstand van 10-tallen jaren op bepaalde gebieden moet inhalen. Niet terug maar vooruit in de tijd en wat valt er door het Kadaster te stelen of te roven? Nederland is verantwoordelijk.

 5. Zo kunnen ze beter stelen van de burger. Foei Nederland. Gaan we teug in de tijd. Nog steeds aan het veroveren en het stelen?