CURAÇAO – De 22 Antillengemeenten in Nederland hebben onlangs hun halfjaarlijkse overleg gevoerd in het gemeentehuis van Rotterdam. Er werd gesproken over de problematiek onder een bepaald deel van de An- tilliaanse bevolkingsgroep zoals voortijdig schoolverlaten, werkloosheid en criminaliteit.
Sinds 2003 komen burgemeesters en wethouders van de 22 Nederlandse gemeenten met een hoog percentage aan Antilliaanse immigranten bijeen om te praten over problemen van risicogroepen binnen deze bevolking. Ook minister Gerd Leers van Immigratie, Integratie en Asiel en plaatsvervangend gevolmachtigde minister van Curaçao Humphrey Senior waren bij het overleg aanwezig.
Beleid gemeente Rotterdam
In Rotterdam wonen gemiddeld gezien veel Antillianen. Volgens Marloes Nooijens, werkzaam bij de gemeente Rotterdam en Coördinator van de 22 Antillianengemeenten, bepaalt iedere gemeente zelf welk beleid wordt gevoerd om problemen aan te pakken. “Binnen de gemeente Rotterdam loopt er momenteel een actieprogramma waarin we ons op risicogroepen binnen de Antilliaanse en Marokkaanse bevolkingsgroepen richten. Met dit programma bereiken we de Antilliaanse risicogroep en de aanpak heeft al positieve resultaten opgeleverd.”
Eind 2012 geldkraan dicht
Aan het eind van dit kalenderjaar stopt de financiering vanuit de Nederlandse overheid, maar de 22 Antillengemeenten willen hun samenwerking graag voortzetten. Coördinator Marloes Nooijens: “Dit betekent niet dat wij geen aandacht meer zullen besteden aan de problematiek van sommige Antillianen en Marokkanen. Het huidige programma loopt af. Wij zetten onze kennis en ervaringen van deze bevolkingsgroepen wel in, en zorgen ervoor dat dit opgenomen wordt in het algemene beleid waarmee we risicogroepen van verschillende nationaliteiten kunnen helpen.”
[scribd id=81728398 key=key-11enxwwsedelzhdydhx7 mode=list]
[scribd id=81728925 key=key-1b3za1x4b8qk77327mx mode=list]
Grappenmaker van Dungen wil Nederland laten betalen, voor wat Shell hier heeft aangericht. Goed zo jochie,dat zal Jamoloodin best aardig vinden. Dat Curacao na het verstrek van Shell met de kado gekregen boedel (Isla) miljarden verdiende, laat het rekenwonder onvermeld.
Laat Curacao dan ook de overname van al die vierkante meters eiland dan ook maar eerst terugbetalen. Volgens mij heeft Nederland die inmiddels ook kado gedaan.
@Peter van Dungen, volgens mij ben jij het grootste boontje dat om z’n loontje komt. Curaçao dat om schadevergoeding vraagt aan Nederland voor de schade die de SHELL veroorzaakt heeft en die zij aangeboden hebben op te ruimen. Dat werd echter door Curaçao geweigerd en nu komt ene van Dungen, zo’n dertig jaar later, vragen voor schadevergoeding, die makamba’s lachen niet alleen jou, maar heel Curaçao uit. Bespaar ons deze afgang en denk in het vervolg na over wat je schrijft of behoort nadenken niet tot je competenties ?
@Peter, vragen kan altijd.. maar krijgen is een ander verhaal.. opmerkelijk dat je nooit een woord hebt over de miljarden schulden die Nederland heeft overgenomen. de miljardenschulden die Curacao zelf heeft veroorzaakt! Shell is trouwens geen Nederland maar een bedrijf.. En mbt offshore als Curacao dit niet had gedaan had zij op een zwarte lijst gestaan mao bedirjven doen geen zaken en zouden de offshore banken hier vertrekken en hebben mensen geen werk.. dus geen appels met aardappels vergelijken van dungen!
Henk, Curaçao liep in de jaren 80 voor op nagenoeg alle fronten in het caribisch gebied. Infrastructuur, onderwijs, licht en zwaar ndustrie, offshore banking, volkshuisvesting, medische sector enz. Zelfs anno 2012 is er geen enkele provincie in Nederland met hetzelfde inwoners aantal, die zoveel markten en industrieën in huis heeft, zoals Curaçao. Geld kon toen niet op. Ik stuurde zelfs maandelijks geld naar Nederland, omdat de Antilliaanse florijn meer waard was dan de Nederlandse gulden. Curaçao had niet eens toerisme nodig. De offshore was een goudmijn dat Curaçao binnen 20 jaar onafhankelijk had kunnen maken. 50% van dat de overheidsinkomsten kwam van de Offshore. Sterker nog, Barbados heeft letterlijk het Curaçaose Offshore model overgenomen en heeft nu daar profijt van.
Toen de PAR aan de macht kwam is het eiland bergafwaarts gegaan. PAR was zowat de dependance van de tweede kamer van Nederland. Nederland heeft Curaçao bergen goud beloofd als ze een x aantal maatregelen namen. Wellicht de grootste fout van Nederland, want dat was het begin van de massa migratie. In de tussentijd heeft Nederland zich niet aan de afspraken gehouden, waardoor het wantrouwen naar de Nederlandse regering tot stand komt. Dus de komst van Wiels en Wilders type vindt zijn oorsprong al in de jaren 90.
Om het Antilliaanse jeugdproblematiek op te lossen MOET men eerst de geschiedenisboeken induiken en niet zoals Leers allemaal flut maatregelen nemen om je achterban tevreden te houden. Je kan bijvoorbeeld al op je klompen aanvoelen dat de Polen voor overlast zullen zorgen als je ze massaal binnenhaald, vervolgens in krotten husverstigd, niet laat integreren en slecht laat uitbetalen. Boontje komt om zijn loontje.
Goed gesproken Henk
Peter van den Dungen, Shell heeft aangeboden bij vertrek de raffinaderij af te breken en grond en water te reiningen. Maar de regering koos er destijds voor om de raffinaderij ‘as where is’ om niet over te nemen. Het is typisch Curacaos om dat nu te vergeten en weer het handje op te houden bij Nederland.
Wat de inperking van de offshore industrie betreft: daar weet ik het fijne niet van, maar als dat gebeurt is omdat Curacao geen belasting meer ging heffen over bepaalde industrieen heb ik daar wel begrip voor. Het is oneerlijke concurrentie ten opzichte van andere industrieen en binnen het koninkrijk. Bovendien kun je niet aan de ene kant enorme bedragen van Nederland opstrijken en aan de andere kant enorme winsten van bedrijven onbelast laten.
En wat anti Curacaose uitspraken betreft: ik erger me aan zaken die hier mis gaan omdat ik het een prachtig eiland vind en daarom zaken die fout gaan veranderd wil zien ten gunste van het eiland en haar bevolking. Als het eiland mij niet zou interesseren keek ik wel de andere kant op. En dat laatste is een houding die ik bij de bevolking nu dagelijks aantref.
@Henk, Wat voor belang heb jij erbij als de geldkraan dicht gedraaid wordt of wanneer de Curaçaose overheid herstelbetalingen moet doen? Ik kan aan jouw dagelijkse anti-Curaçaose uitspraken herleiden dat dit wellicht een persoonlijk overwinninkje voor je is. Tegelijkertijd, is ook duidelijk dat je ergens 3 hoog 6 achter woont, omdat een herstelbetalingen, een verzwaring van de belastingdruk is waar niemand (ook Nederlanders op Curaçao) op zit te wachten. Gelukkig zal jij daar geen last van hebben. Overigens kan de Curaçaose overheid hertelbetalingen aan Nederland vragen over de enorme natuurschade die de Shell heeft veroorzaakt of de inperking van de offshore industrie dat Curaçao miljoenen heeft gekost.
Ik kan me niet herinneren, dat er in Nederland zoveel miljoenen (de schuldsanering uitgezonderd) aan ogenschijnlijk goed doordachte plannen met zo weinig succes en rendement zijn besteed. Door de reeds ingevulde bezuinigingen en een tweede recessie zal het roer drastisch omgegooid moeten worden met andere prioriteiten om ook hierin hervormingen door te voeren, waarvan zoals gemeld electronisch toezicht en de daaraan verbonden ergernis voor de betreffende persoon en zijn familie een eerste goede zet is gevolgd door een logische ingreep in het personenverkeer mits dit juridisch correct wordt gedaan en desnoods zonder de medewerking van Curacao.
Inderdaad Henk 1 gevangenpersoon kost de belastingbetaler 400,00 Euro per dag.net zoveel als 1 dagvergoeding voor onze reislustige ministers met aanhang.
Voor dat huisvesten in gevangenissen (inderdaad duurder per dag dan een hotel…) komt een oplossing. Dat wordt huisarrest met electronisch toezicht via enkelband met gps. Het mes snijdt aan 2 kanten. Kosten van gevangenissen gaan omlaag en nog leuker.. de familie thuis wordt knettergek van zo`n thuis opgesloten crimineel.. DAT is pas preventie! Ik kijk al uit naar de eerste ervaringen…
Wijs besluit. Al het geld dat naar Antillianengemeenten is gegaan ter bestrijding van criminaliteit en werkloosheid onder Antillianen had net zo goed in zee gegooid kunnen worden, want criminaliteit en werkloosheid tieren nog welig onder de Antilliaansbe bevolking.
Eerder heeft Nederland dat eindelijk ook voor Curacao ingezien dat het daar een corrupte bende aan het onderhouden was. Ik stel voor dat Nederand nu herstelbetalingen gaat vragen aan de Curacaose overheid voor de schade door haar onderdanen veroorzaakt in Nederland. Alleen al aan het huisvesten ervan in de gevangenissen is Nederland dagelijks miljoenen kwijt.