CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, een knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Ingezonden brieven zijn bij Versgeperst.com welkom. Vandaag deelt John Baselmans zijn visie over het beschermen van bronnen door de media.

Bronbescherming, wat is dat en in hoeverre kan men een bron beschermen?

Het Antilliaans Dagblad meent dat een bron beschermen is en dat men moeilijk kan achterhalen wie achter bepaalde IP adressen zit of achter een E-mail adres van bijvoorbeeld G-mail of Yahoo.

In het verleden heb ik al daar een artikel over geschreven. Ik was namelijk een weddenschap aangegaan met één van mijn mensen dat soms internet informatie moeilijk te achterhalen is. Hij gaf me een opdracht om rond 22.00 uur, twee dagen later, een E-mail account aan te maken bij G-mail onder een vals IP adres en een valse naam. Zo gevraagd zo gedaan. Twee dagen later kreeg ik veertien minuten na het maken van dit account een heel rapport met alle IP adressen die gekoppeld waren naar dat bewuste G-mail adres! Het was inderdaad mijn aangemaakte account!

Ik vroeg aan hem; G-mail is toch het best beschermd in adresgegevens? Hij lachte en zei dat het moeilijkste was om het valse IP adres te achterhalen. Maar na het uitfilteren van de honderden adressen die rond 22.00 uur waren aangemaakt op de G-mail servers was het een peulenschilletje de verdere gegevens op te vragen! Zo is het gemakkelijk na te gaan wie wat doet met zijn E-mail adres op welke server dan ook.

Het is niet moeilijk om binnen enkele minuten aan te geven wie dit E-mailadres aangemaakt heeft, wie het gebruikt en wie hier achter zit, op welke plaats dan ook op deze aardbol. Deze mensen die dit kunnen doen zijn mensen die overal in komen en weten te gaan in de gegevens van elke computer! Kijk, het kost een centje maar voor niets gaat de zon op, niet waar? Maar dat het Antilliaans Dagblad dan gaat beweren dat zij hun bronnen beschermen en het adres printen in hun krant wil hetzelfde zeggen; Ik zeg niet dat het Jan Jansen was!

Het is gewoon lachwekkend hoe zelfs zogenaamde allesweters zo de mist ingaan als het over techniek gaat. Alles wat online is of het nu een bank is, welk systeem dan ook, is op een vrij eenvoudige manier in te komen of de gegevens te achterhalen! Wat ik al eerder vertelde, het is aan het bedrijf zelf hoe snel ze ingrijpen. En als je bijvoorbeeld in het systeem van CIA gaat zul je maar enkele minuten de tijd hebben totdat ze weten wie bezig is. Maar ook dan nog zijn daar weer andere manieren om die tijd te verlengen. Kortom, dank je wel Antilliaans Dagblad voor het vrijgeven van het E-mailadres, datum en aangevend dat er attachments bij zaten. Dat maakt voor diegenen die willen weten wie dit was het wel heel erg gemakkelijk.

Mensen, alles wat u online doet, wordt en is gemakkelijk te controleren. Het zetten van files op welke computer dan ook is een peulenschil voor diegenen die dagelijks hiermee bezig zijn. We zien dat nu weer in Nederland waar Bavaria, ING en Phillips de grootste problemen hebben met hun systemen. Puur omdat ze zo lek zijn als een zeef. Elk systeem heeft een opening en daar is altijd in te komen. Laat de programma’s hiervoor geschreven maar hun werk doen en dan is ook uw bankrekeningnummer ooit eens geschreven op uw computer te achterhalen! Want op elke harddisk blijft alle informatie voor altijd staan hoever u hem ook scramble, delete, schoonwist of wat u ook doet met uw schijf. Dat hebben we laatst eens mogen zien bij een onderzoek van een moordzaak waar het Nederlands Forensisch Instituut met gegevens kwamen die niemand naar boven kon halen. De schijf was gewist, vernietigd en zwaar beschadigd. De gegevens die we kregen zijn nu een geluk voor de verdachten.

Een computer is een open boek net zoals Yahoo, Gmail, FBI, CIA, NASA en wie, waar dan ook.

Wil jij ook iets delen met de wereld? Stuur je brief naar: redactie@versgeperst.com

2 reacties op “Ingezonden: Bronbescherming”

  1. Je kunt het ook omdraaien. Namelijk dat het terecht is dat het AD hun brnnen niet willen prijsgeven. Het zou een rare manier van doen zijn en buiten elke persvrijheid om om dat wel te doen. Hun standpunt is duidelijk.
    Dit staat gewoon geheel buiten de vraag om een IP adres te kunnen halen.
    Wat een onzinnig article weer.

  2. @john, Goed dat jij deze weg weet. Dan moet het vanaf nu een peuleschil zijn om nog wat bezwaarlijke zaken van dubieuze ministers boven water te krijgen? Ik ben benieuwd.