• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Twee vrouwelijk neurologen uit Venezuela zijn op Curaçao en zullen snel aan de slag gaan bij het Sint Elisabeh Hospitaal (Sehos). Minister Jacinta Constancia van Gezondheid was gisteren aanwezig bij de ondertekening van het werkakkoord van de neurologen in het ziekenhuis.

Met enige haast worden de verblijfsvergunning en werkvergunning van de twee in orde gemaakt, zodat ze zo snel mogelijk aan het werk kunnen. Op dit moment heeft Curaçao maar één neuroloog, Roberto Rico. De minister gaf vorige maand toe dat er op Curaçao eigenlijk zes neurologen moeten zijn. Vorige maand zei Constancia dat ze in gesprek was met drie neurologen uit Venezuela, waarvan er nu twee werkelijk de overstap naar Curaçao hebben gemaakt.

22 reacties op “Twee neurologen uit Venezuela aangesteld”

 1. @Zorro
  Vreemde koppeling van twee zaken die niets met elkaar te maken hebben en waarvan er in ieder geval één niet waar is. 😉
  Elke werknemer vertrekt als hij niet betaald krijgt. Ik vroeg echter niet naar algemeenheden, maar waarom de overheid specifiek Nederlandse medici niet op het eiland schijnt te willen hebben.

 2. het is waar s.v.p. let op, surinaamse leerkrachten krijgen in nederland geen kans om te werken,
  voordat zij naar een opleiding gaan. zij weten dat drommels goed.
  waarom doet curacao dat nou. ik hoop dat men goed nadenkt eer dit te doen.

 3. @ shimaruku. Ik krijg de indruk, dat je niet op Curacao woont, want als er een medicus van plan is te vertrekken staat dat meestal uitgebreid in de media en meestal is de zeer slechte betaling dus de overheid 1 van de oorzaken.

 4. @Churendie S,
  Okee, ook ik word moe van het vele gegeneraliseer en alle vooroordelen waar mensen elkaar hier mee om de oren slaan.
  Wat betreft de vooroordelen: bij Solange vond ik het vooroordeel “bijna alles, waaronder artsen, dat uit Nederland komt is tweedehands”; bij jou vervolgens “Geef mij maar 2e hands NL artsen ipv wat er uit Venezuela moet komen. Haal ze dan nog liever uit Colombia. Maar Venezuela? Ach nee.” Waar Solange dan nog slim heel subtiel ‘bijna’ gebruikt, scheer jij alle Venezolaanse artsen over één kam. Vandaar mijn pot-verwijt-de-ketelreactie.
  Maar goed, dan zie ik ineens zo’n reactie als van moos hieronder, die kan dan zo weer de schoolboekjes in als de overtreffende trap van generalisatie en bevooroordeeld. 🙁

  Wat mij betreft hebben de geboden arbeidsvoorwaarden en werkomstandigheden toch ook heel veel te maken met met welke medici uit welke landen uiteindelijk hier op Curacao komen werken. Voor mij dus on topic. Maar als je zoals jij zegt ervaren hebt dat het door de overheid komt dat Nederlandse medici niet naar Curacao komen cq hier vandaan vertrekken, kun je dat dan ook enigszins toelichten? Wellicht kan ik mijn mening dan ook weer wat meer nuanceren.

 5. @Shimaruku. Heel duidelijk dit ja…
  Ik waardeer de uitspraak niet van mensen die zeggen dat alles wat uit NL hier komt 2e hands is. Daar komt het op neer. Heb je mij dat horen zeggen in 1 van mijn reacties over andere groepen? Nope. Daar ging het mij om in de reactie van “solange” en niet waarom medici wel of niet kiezen voor Curacao. Loon zal er vast wel iets mee te maken hebben. Zoals ik schreef (lees…) is dat een hele andere discussie. Maar ik weet ook uit ervaring dat de overheid liever geen Nederlandse invloed wil op medisch gebied.

 6. #Smile!, ik vind dat het ongehoord is om zomaar Surinaamse onderwijzers in Curacao te werk te stellen. Onverantwoordelijk als ze zelfs in Nederland niet zo maar aan de slag kunnen. Hun nederlands is niet om aan te horen. En dan moeten zij onze Curacaouse kinderen iets komen leren? Kom nou zeg, in het verleden heeft het ook niks uitgehaald. Gelukkig ben ik een van die Curacaoenaars die nooit een Surinaamse onderwijzer ervaren heb. Die werden overigens alleen maar in de Skol por nada wijken te werk gesteld. Want ze kwamen niet op onze beste scholen terecht, nogal logisch… Hoeveel van die kinderen in die barios hebben iets geleerd van die Surinaamse onderwijzers die overigens heel graag in Curacao wilden komen werken vanwege de 3 tot 4 maal hogere salarissen dat ze in Suriname ontvingen? Er waren van die paar honderd Surinaamse onderwijzers maar enige tientallen die echt als goede onderwijzers omschreven konden worden. Waarom dankbaar als het beter kon?

  Hoe dan ook waren de Nederlandse onderwijzers en fraters oneindig veel betere onderwijzers dan de Surinaamse. Ik vind eerlijk gezegd dan onze ministerie van Onderwijs geen Surinaamse leraren moet aannemen indien ze niet bijgeschoold zijn in Nederland, Wat trouwens ook gebeurt als ze in Nederland willen werken . Waarom zouden wij met minder genoegen moeten nemen. Nee hoor, als het nederlands toch een van de onderwijstalen blijft, dan maar liever Curacaouse en MAKAMBA onderwijzers en leraren voor onze kinderen. Bovendien heb ik hele goede Curacaouse onderwijzers gekend die in Nederland hun studie gevolgd hadden. En niet in Suriname waar de kwaliteit beduidend lager ligt. Er is trouwens genoeg te doen in Suriname voor de Surinamers.

 7. @Churendie S
  Eerst beantwoord je een vooroordeel met een vooroordeel, nu beantwoord je mijn vraag met een wedervraag. Dat schiet ook niet op.
  Ik zou zeggen, lees mijn reactie nog eens en beantwoord dan mijn vraag.

  Misschien, als je het nog eens leest, merk je dat mijn betoog mijn interpretatie is van Solanges ‘tweedehands’. Korte herhaling: inkomen en aanzien hebben er volgens mij alles mee te maken dat voor bepaalde mensen in bepaalde beroepen Curacao zeker geen eerste keus is.

  Als ik nu toch herhaal, dan nog maar een derde herhaling: aangezien ik niet Solange ben, kan ik jou niet zeggen wat zij bedoelt.
  Ik kan alleen voor mijzelf spreken, zo veel mogelijk zonder vooroordelen en zonder generalisaties.

 8. @moos. In plaats van kritiek op werkwillige (!) vrolijke onderwijskrachten uit Suriname, lijkt mij DANKBAARHEID meer van toepassing! Zij spreken prima nederlands misschien met hier en daar een ‘variatie’, net als ook bij bijvoorbeeld de Vlamingen (Belgie). Wat is úw probleem? Zij proberen ook de vele HELAAS niet geinteresseerde leerlingen op dit eiland nog les te geven. Want wie doet dit anders? U zeker?

 9. Shimaruku, schrijf jij het dan? Waarom Venezuela en niet Colombia? Jou hele betoog over het inkomen is een andere discussie…Mij gaat het over de uitdrukking dat alle NLers die hier komen tweedehands zijn. Kan jij mij zeggen waar dit op slaat?

 10. @Churendie S,
  Grappig dat je Solange een vooroordeel verwijt om vervolgens zelf met een vooroordeel te antwoorden. De pot verwijt de ketel?

  Hoewel ik niet voor Solange kan spreken, interpreteer ik die reactie anders dan jij.
  Nederlandse top-medici komen niet naar Curacao als ze zien wat ze verdienen en in wat voor omstandigheden ze moeten werken. Datzelfde geldt voor een hoop andere Nederlanders in andere beroepsgroepen. Je kunt je euroloon 1-op-1 overzetten naar Naf en vaak zelfs nog minder, terwijl het leven hier niet goedkoop is, zeker niet als je je leventje volgens je Europese maatstaven wilt voortzetten.
  Er zijn natuurlijk idealisten die toch en bewust voor Curacao kiezen. Daarnaast kiezen veel modaalverdieners voor Curacao omdat ze liever hard werken met minder geld, maar wel met een prettiger leven.
  Wat echter overblijft is een groep die naar Nederlandse maatstaven niet goed genoeg is of anderszins buiten de boot valt. Plus de mensen die zichzelf geweldig vinden en dat op Curacao wel uitdragen, maar in Nederland uitgelachen worden.

  Als je dan toch goede medici nodig hebt, waarom zou je ze dan niet uit de regio halen?
  Uit de verhalen begrijp ik dat de medische stand in Colombia en Cuba zeer goed bekend staat. Neemt niet weg dat niet elke Colombiaanse specialist per definitie een goede is.
  Als je je zo denigrerend uitlaat over Venezolaanse medici, schrijf er dan ook bij waarom die te min zijn voor Curacao.
  Misschien ben ik het dan zelfs nog met je eens.

 11. vraag me af waarom wij artsen uit VZLA krijgen terwijll zij daar juist artnsen uit Cuba hebben.. krijgen wij 2de hands.. en dan te weten dat ze in VZLA onze taal papiamierda noemen..

 12. handyman je kan er JUIST wel wat aan doen lees geen versgeperst.com meer is gelijk beterder voor je gezondheid dan !!

 13. @Smile, misschien dat je het nog niet wist. Maar feit is dat Surinaamse leraren zeker in Nederland niet zomaar aan de slag kunnen. Hun opleiding is naar Nederlandse maatstaven niet toereikend genoeg! Als ze aangenomen worden moeten ze eerst bijgeschoold worden in Nederland en bovendien een extra examen Algemeen Beschaafd Nederlands afleggen. Komt o.m. door het Surinaams-nederlands met verouderde spelling en grammatica waar de Surinamers zich van bedienen. Als je het niet gelooft, je hebt het internet tot je beschikking, ga maar op zoek naar degelijke info.

 14. @Solange. Laat me niet lachen. Tweede hands? Geef mij maar 2e hands NL artsen ipv wat er uit Venezuela moet komen.

  Haal ze dan nog liever uit Colombia. Maar Venezuela? Ach nee. Maar goed met iemand die zo een vooroordeel heeft, “wat uit Nederland komt is 2e hands” , valt niet te discussieren.Het slaat helemaal nergens op. Stap eens af van die negatieve gedachten over NL’ers. Het meerendeel van wat uit Nederland hier komt werkt gewoon keihard en betaald voldoende belasting.

 15. @Solange, trouwens er was een colombiaanse neuroloog hier en die is weggepest door de overheid. leg aub uit waarom?

 16. Solange, doctors uit venezuela zijn ook niet meer wat het waren. De ouderen deden hun examens en opleidingen in de USA en Europa.. de jonge garde doet dat in eigen land. De eigen mensen in Vzla durven niet meer naar deze jonge kwakzalvers te gaan en dat krijgen wij nu.. zelfs venezuela importeert artsen uit Cuba.. dus aub voordat je wat zegt weet precies hoe de vork in de steel zit!

 17. Ik kan er niets aan doen, maar iedere keer als ik Constantia zie zie ik iemand zonder opleiding, met een strafblad wegens misbruik van haar dienstwagen en iemand die een HBO diploma heeft proberen te vervalsen. Om de andere geruchten over haar hele familie baantjes bezorgen en misbuik van overheidsgelden in diverse stichtingen nog maar niet te noemen.

  Waardoor Constantia zich niet alleen onbetouwbaar heeft getoond en geen enkele autoriteit meer uittstraalt maar ook iets zegt over het niveau van de kiesgerechtigden die haar op deze positie hebben gekozen.

 18. @Churendie S., bijna alles, waaronder artsen, dat uit Nederland komt is tweedehands. Meestal hebben ze in NL fouten gemaakt. Vanzelfsprekend komen ze daar niet meer zo makkelijk aan de slag. Venezolanen daarentegen leren sneller papiamento dan Nederlanders. Ik ben heel blij met de Venezolaanse artsen, nu nog Colombiaanse en de Cubaanse , die op bepaalde medische gebieden overigens tot de besten ter wereld horen. Ook Nederlandse artsen gaan tegenwoordig bijscholing volgen in Cuba, om maar niet te praten over de Amerikaanse artsen.

 19. Moeten geachte doktoren wel volgens de regeltjes alle papieren afwachten in hun thuisland, hoor, blablabla. Onzin natuurlijk, er is eindelijk(!) eens LOGISCH nagedacht. Maar een lerares spaans, zeer zeldzaam, met een verlopen visum móest eerst terug naar Suriname om daar de ambtelijke (…….) beslissing af te gaan wachten, wachten en wachten. ZZzzzzzz.

 20. 80/20 regeling even aan de kant ???
  Nos Mes Por, tog ???

 21. Hoezo niet uit Nederland? Kunnen deze neurologen Nederlands, Papiaments of (goed) engels? Kom op zeg.

 22. oooo wat is ze weer goed bezig hopi bon !!