CURAÇAO – Het Curaçao Tourist Board (CTB) heeft een kwaliteitscertificeringsysteem geïntroduceerd. Hiermee kunnen toeristen gelijk zien of diensten en producten binnen de toeristische sector op Curaçao op een goed niveau zijn.

 
Voor de eerste fase heeft het CTB gebruikgemaakt van de diensten van het Innovatiecentrum Curaçao (ICC). Gekozen is om te beginnen met de duikscholen voor de introductie van het certificeringsysteem, omdat deze sector een hoog veiligheidsniveau vereist om ongelukken te voorkomen.

Criteria
Het ICC heeft samen met de duikscholen gewerkt aan de criteria waaraan voldaan moet worden. Op basis van deze criteria heeft het ICC de duikscholen die zich daarvoor beschikbaar hadden gesteld, aan een evaluatie onderworpen.

Controles
Na de evaluatie heeft het CTB 24 duikscholen goedgekeurd, die nu hun diensten kunnen aanbieden met ondersteuning van een certificaat. Sommige duikscholen kregen gisteren het logo overhandigd door CTB-directeur Ghatim Kabbara. Er zullen regelmatig controles worden uitgevoerd om na te gaan of de organisatie nog steeds voldoet aan de criteria voor certificering.

Logo
De ondernemingen die voldoen aan de criteria zijn te herkennen aan het logo. Dit logo is speciaal ontworpen voor het CTB en zal op verschillende manieren worden gebruikt om aan te geven dat een etablissement voldoet aan de kwaliteitscriteria.

11 reacties op “CTB komt met keurmerk”

 1. Karel, wat is er mis met duikcursussen geven aan studenten?
  Of bedoel je DOOR studenten? Dan graag namen en bewijzen want van alleen verdachtmakingen wordt niemand beter.

 2. Wat een wassen neus. Iedereen die een beetje bekend met duiken is op dit eiland weet dat er op die lijst duikscholen staan die Divemasters cursussen laten geven aan studenten. Achteraf tekent een instructeur alle kaartjes.
  Wat een grap.

 3. Winnie Koyle heeft gelijk. Daarnaast is een certificatie een momentopname, namelijk het moment dat de inspecteur binnen is. Zodra die de deur uitstapt kan een bedrijf ineens heel andere dingen doen.

  Tenslotte is het zo dat een bedrijf vaak zelf kan beslissen wat het gecertificeerd wil zien, zoals bijvoorbeeld het dagelijks aanvullen van toiletrollen op het toilet. Als een inspecteur dat vervolgens vast stelt wordt het bedrijf gecertificeerd en treedt het naar buiten met ABC NV is XYZ gecertificeerd. En de klant maar raden waarvoor.

 4. Goed idee. Dan kan je precies zien wie er het meeste smeergeld aan onze maffiaregering heeft betaald. Rara in wie zijn zakken dat geld verdwijnt.

 5. Keurmerken zijn er helaas maar al te vaak om geld van ondernemers af te troggelen, want doe je niet mee, dan lijkt het voor de buitenwacht net of jouw bedrijf niet OK is!

  Daarom zeg ik, als het maar gratis is!!

 6. Beste BonEye,
  Het doel was onder andere om inzicht te krijgen in de problemen en beperkingen binnen de duiksector, om te weten te komen hoe de duiksector er voor staat op het gebied van kwaliteit en veiligheid en om hen die de moeite nemen te investeren in veiligheid en kwaliteit te erkennen en om gezamenlijk (wat bij de lokale duikscholen niet gebruikelijk is) op zoek te gaan naar manieren om het totale duikproduct te verbeteren.
  We (en dan spreek ik namens ICC) zijn erg blij met de (vrijwillige!) participatie van maar liefst 24 duikscholen, die erg open en informatief hebben meegewerkt.

  Het keurmerk laat nu zien welke duikscholen in ieder geval hun qualificaties, onderhoud, veiligheidsmiddelen, enz op orde hebben (zie http://www.curacao.com/content/view/full/2897 voor een samenvatting van de standard).

  Over de controles, deze zullen iedere 2 jaar worden uitgevoerd. Waarbij de criteria ook 2 jaarlijks zullen worden geevalueerd en eventueel aangepast. We zijn nog op zoek naar een manier om de kwaliteit van deze audits te verbeteren (bijv. met mystery shoppers) en de audits tegelijkertijd voor iedereen gratis te kunnen houden, om te voorkomen dat de kosten als excuus kunnen worden gebruikt om niet mee te doen.

  Het is een begin, maar wel belangrijk, want de duikindustrie trekt nu al veel toeristen aan en heeft veel meer potentie.

  Wil je meer weten over de criteria of procedures, neem dan contact met me op via bvermeer@icc.an.

 7. Wat controleren betreft staat onze regering in de wereldranglijst op nummer 1 ? zie voorbeeld IT.

 8. Kunnen we dit ook invoeren voor onze ministers?

 9. En we zijn er trots op om als CURious2DIVE bij de eerste 24 te horen.
  Daarnaast hebben we gehoord dat we in drie categorieen goed gescoord hebben in een onderzoek van Scuba Magazine.

  Best Macro
  Caribbean/Atlantic Region
  Top Five
  1. Bonaire
  2. Dominica
  3. Curaçao
  4. St. Vincent and the Grenadines
  5. Bay Islands

  Best Shore Diving
  Caribbean/Atlantic Region
  Top Five
  1. Bonaire
  2. Bay Islands
  3. Curaçao
  4. U.S. Virgin Islands
  5. Cayman Islands

  Best Snorkeling
  Caribbean & Atlantic Region
  Top Five
  1. Bonaire
  2. U.S. Virgin Islands
  3. TIE: Belize and Turks & Caicos
  5. TIE: Curaçao and Puerto Rico

 10. Een keurmerk heeft alleen zin als het alom gerespecteerd is, en dat is een nieuw keurmerk per definitie niet, want het onderscheid zich niet van een willekeurig ander keurmerk dat iedereen in het leven kan roepen.

  Een goed keurmerk voert ook periodiek controles uit om vast te stellen of de drager van een keurmerk nog aan de eisen daarvan voldoet. Nog los van het feit dat ik betwijfel of die eisen goed zijn vastgelegd, zie ik CTB die controles nog niet uitvoeren.

  Dit keurmerk is daarom denk ik een doodgeboren kindje.

 11. Heel goed initiatief! Hoop dat ze dit ook controleren en dat dit niet over 2 jaar een vergeten dienst is..