• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

brazilieCURAÇAO – Niet lang voor het beroemde carnaval (18-21 februari) hebben politie en brandweer in de Braziliaanse metropool Rio de Janeiro gisteren tot stakingsacties besloten. Ze eisen veel hogere lonen. Vakbondsleiders hebben gisteravond het aanbod van het parlement van de deelstaat Rio de Janeiro afgewezen

De parlementariërs dachten de politie, de brandweer en het gevangenispersoneel een gul aanbod te doen met een loonsverhoging van 39 procent. Ze hoopten daarmee acties kort voor het carnaval af te wenden. Die opzet slaagde vooralsnog niet. Een brandweerman zei voor de plaatselijke televisie dat de nationale garde en het leger nu maar voor de veiligheid moeten gaan zorgen.

Criminaliteit
Gisteren beëindigden in de derde stad van het land, Salvador, ruim duizend kilometer ten oosten van de hoofdstad Brasilia, honderden leden van de militaire politie hun staking en protesten na negen dagen. De federale overheid had meer 3500 militairen en federale agenten naar Salvador gestuurd om de stakers en de enorme stijging van de criminaliteit weer onder de duim te krijgen. In negen dagen tijd werden er meer dan 120 mensen vermoord in Salvador, meer dan twee keer zo veel moorden dan normaal. Ook werd er geplunderd in de stad.

Ontevreden
Er heerst grote ontevredenheid bij de vaak erg laag betaalde dienaren van de veiligheid in Brazilië, zoals bijvoorbeeld de militaire politie (PM). Die wordt door de deelstaat betaald en vormt de voornaamste politiemacht die voor openbare orde zorgt. De naam ‘militair’ slaat enkel op de vorm van de organisatie. De PM is geen onderdeel van de Braziliaanse strijdkrachten.

© ANP, alle rechten voorbehouden

www.versgeperst.com