• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De toegestane uitstoot van giftige stoffen heeft Raffinaderij Isla deze week weer overtreden. Dat meldt Stichting Schoon Milieu op Curaçao (SMOC). De stichting vraagt zich af of minister Liesbeth Spies (Koninkrijksrelaties) zich bewust is van de overlast die de raffinaderij creëert.

Spies is vandaag aangekomen op Curaçao en zal morgen de raffinaderij bezoeken en de vertegenwoordigers van SMOC ontmoeten.

Uitstoot
Toevallig in de week dat de minister op Curaçao is, is de toegestane uitstoot overschreven. De stichting baseert zich op de standaard van World Health Organization (WHO). Volgens de WHO mag een gemiddeld persoon niet langer dan tien minuten worden blootgesteld aan waarden van 500 µg/m3 zwaveldioxide (SO2).

Gevaarlijk
“Dit gemiddelde werd afgelopen week op Curaçao overschreden, evenals het 24-uur gemiddelde van zwaveldioxide. De mensen, inclusief Isla-werknemers, die zich onder de rook van de Isla bevonden zijn daarom in een gezondheidsgevaarlijke situatie, voor de zoveelste keer. Zal minister Spies dit ook beseffen?”, vraagt Smoc zich af.

Bekijk hieronder de waarden van deze week:

13 reacties op “‘Gemiddelde uitstoot Isla weer overtreden’”

 1. @Honda Power,
  Ga jij maar daar op het Isla terrein wonen, piep je wel anders met jou zogenaamde ”gemiddelden”. Jou “gemiddelden” hebben hier geen donder mee te maken, men gaat maar een keer dood. De dood kijkt niet naar het jaargemiddelde om toe te slaan, ”slimmerd”. Als jij geen kennis van zaken hebt op milieugebied houd dan jou grote domme klep dicht a.u.b.

  @Rebel, Chapeau !

 2. @ Rebel
  geef eens een paar voorbeelden van alternatieve activiteiten om de economische onafhankelijkheid te kunnen ontplooien.

  ben benieuwd was jij in gedachte hebt.

 3. @Juul,

  Gelukkig hebben we jou nog om VP tot een hoger niveau te brengen. Met daarbij mijn nickname (in 1 geval) te gebruiken en heel veel van die alter ego’s van je, ben je gelukkig een echte aanwinst.

  Maw de ideale schoonzoon, die af en toe in de huid van een vrouw stapt. Chapeau!

 4. Mijn uitgaanspunt; Niemand wil zijn leven opofferen voor economische activiteiten.Waarom moeten wij op ons klein eiland ruwe olie met 5% zwavel uit venezuela uit de grond halen en op Curacao verwerken tot hoogproductkwaliteit en onze milieuvervuilen en onze oudjes, kinderen, en de bevolking ziek van worden of zelfs dood gaan.. Toen we dat niet wisten is dat te begrijpen, maar de afgelopen 25 jaren weet men het dondersgoed, persoolijk en politieke belangen hadden voorrang..Belangen van Mevr Spies, en de belangen van hr. Schotte zijn niet hetzelfde. Schotte heeft al een beslissing en wacht op rapport Ecorys om dat te bevestigen, die zijn periode van regering overbrugt, en het zal niet een duidelijk toekomst visie zijn voor dit land..De raffinaderij activiteiten over het hele wereld is aan het uitstreven. Venezuela is broke, Wij moeten andere nieuwe activiteiten ontplooien voor economishe onafhankelijkheid. Weet u dat de kinderen die op school gaan op MIL adem per week 62.000 liter gecontamineerd in adem. Weet u dat de raffinaderij de grootste hoeveelheid CO2 bijdraagt in het koningkrijk?

 5. @ Juul Vincent. Je vergist je in Spies, hoewel Nederland niets zal doen waarmee ze en Curacao tegen de haren in strijkt en wat niet strikt noodzakelijk is en waar Nederland nu eenmaal niets over te zeggen heeft. In haar perspraatje heeft ze eigenlijk niets gezegd en heeft in een fantastisch toneelstukje Schotte stroop om de mond gesmeerd, hetgeen Schotte ook geprobeerd heeft bij haar en dat is niet gelukt, maar dat weet hij nog niet. Spies weet zich de hete adem van de Tweede Kamer in de nek te hebben en waakt ervoor een uitglijer te maken. In onze ogen lijkt het slap, maar is het niet. Mocht Schotte de euvele moed hebben de afspraken over de ISLA weer te vertragen dan gaat de SEI er aan, neem dat maar van me aan. Don’t mess with Spies.

 6. Kasuari’s bijdragen aan dit forum zijn zelden overtuigend, maar dit maal heeft hij volledig gelijk.

  Wat een slappe hap, die Spies. Overduidelijk lijkend aan de alom aanwezige angst van Nederland om voor kolonisator te worden uitgemaakt. En daarom laat Nederland (17 miljoen inwoners) zich terroriserenn door een rots met 140,000 inwoners vertegenwoordigd door een handvol charlatans zonder opleiding, met strafbladen en gefinancierd door criminelen.

 7. Hypocriete Spies heeft al lovende woorden en haar vertrouwen uitgesproken….. Met haar zogenaamde harde woorden bij haar (nepotistische) benoeming.

  Nederland(ers) stop met zeiken over Curacao, want de Nederlandse regering is zo slap als het maar kan zoals jullie kunnen zien… Werkt namelijk met de maffia samen…. En wat maakt dat NL? Een nog grotere maffiabaas 😉

  F**k politics…. Allemaal toneel blegh!

 8. SO2 is idd niet belangrijk.
  Waar zijn d emeeting op gebaseerd? Hoe is deze meetopstelling. hebben mensen enig iedee hoe je een dergelijk meeting moet doen en hoe de waardes berekend moeten worden?

  De industrie in NL vervuild vele malen meer maar daar worden de berekeningen wel correct gedaan en valt het gemiddelde erg mee. Pas op als je met gemiddelden tewerk gaat want het zeg eigenlijk maar heel weinig over de actuele situatie op 1 plek.

  En begrijpt men nog steeds niet watvoor een impact de sluiting van ISLA zal hebben voor Curacao. ja idd een 300 – 400 man in direct loondienst. maar wel zo’n 3000 contractors die ingehuurd worden. Kooyman zal ook een aantal filialen kunnen sluiten want zijn grootste klant die voor 35% van de omzet zorgt is er niet meer. En niet te spreken over een nieuwe exodus naar NL door al deze werkelozen en hun families. Reken het maar uit en schrik. Waaroom denken jullie dat NLse regering zo hard aan het werken is aan het nieuwe immigratie beleid???

  In NL hebben wel verstand van politiek en beginnen zich nu al voor te bereiden op wat door jullie schaapachtige onwetendheid, goedgelovigheid en “groene gelul” een keer zal gebeuren.

  Verder 18 doden per jaar? W.T.F. weet een accountant nou over chemische processen en sterftegevallen?? Hoe kan men een mensen leven in geld uitdrukken om aan dit getal te komen?? Hoe halen ze het in hun hoofd??

  Graag uitleg a.u.b.

 9. Niemand maakt zich hier druk om SO2. C2H5OH vindt men belangrijker.

 10. Wel knap dat SMOC hierover blijft doorgaan! 8-9 2011 was het ook te hoog….en ja wat heeft ISLA eraan gedaan? Dit is 5 maanden geleden dus opzich is het lang goed gegaan? Misschien moet SMOC in samenwerking met Versgeperst elke week de waarden publiceren.

  Hoe is het eigenlijk afgelopen met de poeder incident in Julianadorp? lab onderzoek etc.. nooit meer iets over gehoord? actie comite Basta! zal toch een rapport ontvangen….verder overleg met Schotte?

 11. En zo blijven we doorgaan. Schotte heeft zijn mond vol van green energy en duurzaamheid, maar de raffinaderij is “no touch”. All talk and no action. En ons volk blijft maar lijden.

 12. Sluiten die toko. Als deze minister ballen heeft duurt het niet zo lang…. maar de oplossing: pappen en nathouden!!! Ach een paar sterfgevallen meer…..triest maar waar en niemand die reageert.

 13. Het blijft schokkend hoe de lokale poltiek dit probleem al tientallen jaren negeert, uit angst voor het handjevol arbeiders dat de Isla nog in dienst heeft.

  Even schokkend is dat Nederland dit allemaal binnen het koninkrijk toelaat, uit angst om door een handjevol ongeschoolde boeven (de Curacaose politiek) voor kolonialen te worden uitgemaakt.

  Het lijkt wel of de enige oplossing voor dit probleem is de afvoerpijpen van de Isla in de Statenzaal te laten uitkomen.