• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – “Ik voer geen oorlog tegen minister George Jamaloodin (Financiën). Mijn strijd is voor de bevolking, die moet toekijken hoe zij gestraft worden met de verhoging van de omzetbelasting (OB).” Aan het woord is Alex Rosaria van de partij PAIS, die ‘reageert op een reeks beschuldigingen aan zijn adres’.

Het plan houdt onder andere een verlaging van winstbelasting en inkomstenbelasting in, alsmede de verhoging van de omzetbelasting van vijf procent naar zes procent. De PAIS-leider gaf vanaf het begin al aan het niet eens te zijn met het belastingplan van Jamaloodin. De minister vindt dat Rosaria een oorlog aan het voeren is tegen zijn belastingplan.

Uitleg
Volgens Rosaria zou de minister in plaats van ‘oorlog te zoeken met hem’ liever het volk uit kunnen leggen hoe handelaren een reductie van 30 miljoen gulden aan winstbelasting krijgen, terwijl het volk wordt bestraft met een stijging van het OB tarief van 20 procent, wat 28 miljoen gulden oplevert.

Reductie
“De minister moet uitleggen waarom de persoon die veel verdient een reductie van loonbelasting van 2,1 procent krijgt terwijl degene die weinig verdient een reductie van slecht 1 procent krijgt, dus de helft”, aldus Rosaria. “De minister moet uitleggen waarom de gouverneur problemen had met de regeling voor rijke mensen die hun geld in het buitenland hadden verstopt, om dit naar Curaçao te brengen zonder belasting te hoeven betalen.”

Korting
Daarnaast vindt Rosaria dat Jamaloodin het volk moet uitleggen hoe de kleine man, die elke maand moet knijpen om zijn belasting op tijd te kunnen betalen, geen enkele korting krijgt maar de rijke die belastingfraude heeft gepleegd wel een korting ontvangt. “De minister moet uitleggen waarom hij zijn bevriende handelaren bevoordeelt en het volk niets krijgt!”

 Strijd
“De minister moet zich realiseren dat het volk dat elke dag lijdt door de stijging van OB met 20 procent, er niets aan heeft als hij mij blijft aanvallen. George Jamaloodin, ik weet niet welke oorlog je voert of aan welke kant jij staat maar ik blijf strijden om uit de doeken te doen hoe dit slechte belastingplan, het volk raakt waarvan jij hebt beloofd dichtbij te staan”, besloot Rosaria.

24 reacties op “‘Geen oorlog tegen minister Jamaloodin’”

 1. @ferd,

  In een andere topic had je er over dat je nog 2 boetes open hebt staan… En dan kom jij met het woord beschaving?

 2. @Cur Eye, @Piet Lut,
  Ik weet dat de OB gestapeld wordt, maar liet dat voor het gemak even buiten beschouwing.
  Te lui, want inderdaad maakt de stapeling het verschil steeds groter, per keer met 0,95 tot 0,98 procent. Om jullie de berekening te besparen:
  1x stapelen => 0,95 % duurder;
  2x stapelen => 1,91 % duurder;
  3x stapelen => 2,89 % duurder;
  4x stapelen => 3,87 % duurder;
  5x stapelen => 4,85 % duurder.
  Bij – heb ik ooit gelezen – gemiddeld 3x OB-stapeling wordt het leven dus bijna 4 procent duurder. Dat is natuurlijk nog steeds niet de twintig procent van Rosaria, maar evengoed een forse stijging in de kosten van levensonderhoud. Per saldo zullen de meesten onder ons er dus wel op achteruit gaan.
  Over de benzineprijzen zal ik het maar helemaal niet hebben. Of toch even: met name de stijging van de dieselprijs in combinatie met de hoge motorrijtuigenbelasting maakt bussen, vrachtvervoer, aanvoer van bouwmaterialen enz. ook weer allemaal duurder. Voor sommige mensen jammer, voor anderen ronduit rampzalig.

 3. @ Pueblo Soberano. @Zorro, Kijk in Libie, Egypte, Tunisie. Daar hadden ze ook dictoriale regeringen!

  Curacaoenaars zijn geen Libiers, noch Tunesiers noch Egyptenaren. Die denken gewoon, dat ze dom zijn geweest bij de verkiezingen en 4 jaar op de blaren moeten zitten. Nog dommer is zo simplistisch te denken en het land over 4 jaar in deplorabele toestand te hebben en dus nog eens 10 jaar te moeten lijden, als we het daarmee redden, want Nederland blijft nu echt zeggen “ZELF DOEN”. Ook de SEI is een keer afgelopen.

 4. @shimaruku, je bent vergeten de o.b schakels mee tenemen in je berekening. Als de inkoop duurder wordt en er moet ook nog meer afdragen worden, dan gaan de ondernemers niet met 1 procent verhogen. En de meeste ondernemers doen er dan nog een schepje bij omdat ze toch bezig zijn..

  @Ferd vanuit jouw optiek zijn dingen inderdaad krom, maar je kunt gewoon weg niet de Europeze bril gebruiken om al onze problemen te analyzeren. Waar jij scheldend wegloopt bij een loket waar je nul op je request krijgt, kunnen wij vaak even tijdens de lunch toch hetzelfde regelen, omdat wij een beter empatisch gevoel hebben ontwikkeld. In onze optiek is empathie ook een belangrijk element van beschaving, iets waar wij ons krom aan irriteren bij “recht-door-zee-calvinistische” Nederlanders.

 5. @Shimu, je vergeet dat een product meerdere schakels heeft.. en iedereen betaald daar 6 procent. Je koop op curacao niets op kostprijs en daar 6 procent over. En wat denk je dat de benzine prijzen hier doen met de prijzen?

 6. @Ferd,
  Blij dat jij jezelf beschaafd vindt; dat is er dan tenminste één die die mening heeft 🙂
  Voor de rest valt daar moeilijk over te discussiëren. Wat beschaving is, is ten eerste cultuurgebonden (en zelfs daar verschillen de meningen nog) en ten tweede subjectief (daarom verschillen de meningen dus).

  Het belastingplan had wat mij betreft meer voordelen mogen opleveren voor de laagste inkomensgroepen; wat socialer dus. De 12 procent in plaats van 13 procent voor de eerste schijf wordt alweer ingeleverd door de stijging van de AOV/AWW/AVBZ-premies. De nieuw ingevoerde premievrije voet die dat moet compenseren had best wat hoger mogen zijn, zodat ook de mensen die iets verder boven het minimum zitten hier nog wat extra’s aan overhouden.

  Verder blijft Rosaria hameren op de OB-stijging van 20 procent. Rekenkundig heeft hij natuurlijk gelijk, van 5 naar 6 procent is een verhoging van 1/5e van het omzetbelastingtarief.
  De prijs die je uiteindelijk betaalt voor een product gaat echter van 100+5% naar 100+6% en dat is een stijging van 105/106 is 0,99%.

 7. Shimaraku, ik ben inderdaad intelligenter en beschaafder dan velen op dit eiland maar ben het ook met je eens dat intelligentie niet iets is om trots op te zijn (daar wordt je mee geboren).

  Ik sta mezelf er ook niet op voor dat ik beschaafder ben dan menigeen, de bijzonderheid is namelijk niet dat ik beschaafd ben maar meer dat een groot deel van de bevolking onbeschaafd is waardoor ik als beschaafde dan weer opval.

  Eigenlijk hetzelfde als met de politiek. Emily de Jong Elhage is geen bijzonder politicus (in Nederland zou ik er niet op stemmen) maar hier steekt ze boven het zootje strafbladbezitters en fraudeurs uit omdat zij zich wel aan de regels houdt.

 8. @Ferd Jansen incl. +100 andere nicks,
  Je valt in herhaling met je iq-drempel., zie:
  https://www.versgeperst.com/nieuws/137282/ze-moesten-zich-schamen.html

  Om mensen voor ‘dom’ uit te maken omdat ze hun stem laten kopen, vind ik trouwens wel erg gemakkelijk. Er zijn wel meer mensen die zich laten omkopen en wel voor grotere bedragen ook. Zijn die allemaal ‘dom’?

  En wat is ‘dom’ dan precies? Er zijn genoeg rijken (niet alleen op Curacao, maar ook in andere landen natuurlijk) die er alle belang bij hebben dat er een grote groep mensen bereid blijft zich krom te werken voor de miljoenen van een paar. De arme man neemt een fles whisky aan, de rijke man neemt een whiskybrouwerij aan, de allerrijkste neemt het geld van beide en drinkt thuis op zijn landgoed de whisky glimlachend op.

  De oplossing? In ieder geval beginnen met ophouden te geloven dat je meer & beschaafder bent dan een ander.
  IQ is niet iets om over op te scheppen, je bent er ook maar mee geboren. Als je je IQ constructief wilt gebruiken, gebruik het dan om die mensen die het wat minder hebben. getroffen ook wat wijzer te maken.

 9. Kasuari heeft helaas grotendeels gelijk en bevestigt daarmee ook het gelijk van de inzender van een brief naar de Amigoe. Deze stelde dat het merendeel van de Curacaose kiezers te laag opgeleid is om politiek te kunnen begrijpen en daarom hun stemmen verkopen in ruil voor een fles drank of een t-shirt. Waarop de Papiamentu kranten die aan deze ongeschoolde lezers verdienen vervolgens de schrijver van de brief proberen te lynchen.

  Zoals al vele malen gezegd kun je het de regering niet verwijten dat ze er zitten, maar zijn het bovengenoemde kiezers die ons ermee opgezadeld hebben. Het is dan ook een utopie, Kasuari, dat diezelfde kiezers vervolgens de barricaden opgaan om deze regering naar huis te sturen – want ze hebben ze zelf gekozen.

  En kom je met naam en toenaam naar buiten met gefundeerde kritiek dan wordt je afgemaakt, want het enige waar je op dit eiland kritiek op mag hebben zijn Nederlanders. Zie nogmaals bovengenoemde brievenschrijver.

  Ik weet de oplossing ook niet, wellicht het instellen van de eis van het hebben van een minimum IQ om te gaan stemmen?

 10. Is maar één woord voor WEG ERMEE

 11. @Shurene,

  Nee ze maken zichzelf belachelijk niet zwart, en dat belachelijk maken is blijkbaar internationaal gezien gedoogd… de dingen die hier op VP gesuggereerd worden zullen nooit gezegd worden door zittende politici. En ik denk dat diverse aantijgingen hier op VP wel degelijk de waarheid is, maar goed nogmaals het is gedoogd… en waarom?

  Het volk is ongelofelijk passief, alleen maar via internet (VP) ff lekker spuwen en dan kunnen ze er weer tegenaan voor een korte periode. Waarom zouden andere politici dan er iets tegen willen doen? Er zijn toch geen demonstraties a la Arabische lente? En ik denk dat jij een van de grootste bent op deze website. Je schreeuwt het hardst, komt toch met veel voorbeelden (en deels leugens om het mooier te maken), maar er is nog niemand met een gezicht en naam geconstateerd die met dergelijke uitspraken/ acties etc naar buiten is getreden. En dan ook nog structureel door blijven gaan, geen eendagsvliegjes die onlangs zijn langsgekomen… er is geen follow up niks!

 12. Opvallend hoe onze sociale regering juist de mensen pakken die op ze stemden (de armen),
  Vooral dat Wiels hiermee instemde zegt genoeg!!

  @Zorro, Kijk in Libie, Egypte, Tunisie. Daar hadden ze ook dictoriale regeringen!

  @schuldeiser, Godett is net zo corrupt als de regering maar hij mag (nog) niet meeeten uit de ruif!

 13. De hele propaganda van MFK hebben tonnen gekost,maar nu betaald de bevolking miljoenen om hun schulden op te lossen???????en dat lukt aardig

 14. Ze bommelen (coalitie) allemaal en Godett wil mee bommelen????????

 15. Kasuari, deze regering hoeven we niet zwart te maken. Dat doen ze zelf al.

 16. Waar zijn alle actiegroepen gebleven eigenlijk? Allemaal verdwenen?

  En blijft iedereen op VP zeuren over de veranderingen en met mooie voorbeelden komen (in sommige gevallen leugens) om deze regering zwart te maken? Maar laten we eerlijk zijn, daarmee is nog geen enkele regering gevallen.

  En dan heb ik het nog niet eens over de copy-paste reacties van Juul (Jules) Vincent en zijn alterego’s. Enige conclusie dat je daar uit kan halen is dat er nog niets veranderd is bij de regering alsmede bij de tegenstanders (langs de zijlijn).

 17. John, dat is nog een reden dat Casperson en van der Veen er terecht uit zijn gegooid bij Aqualectra. Deze stonden toe dat het halve eiland op kosten van Aqualectra (lees: haar klanten) haar borsten liet vergroten in Colombia en politici niet hoefden te betalen.

  Ik roep werknemers van Aqualectra op de schulden van politici bekend te maken, wat volgens mij als klokkeluiders geoorloofd is. Bovendien gaan wanbetalingen ook ten koste van het salaris van de werknemers van Aqualectra.

 18. Na kritiek van Alex Rosaria op zijn belastingplan en van Zita Jesus-Leito op zijn begroting werd Babaloodin persoonlijk en kon hij de bal terug verwachten. Rosaria liet hem weten een academicus op financieel gebied te zijn en Jesus-Leito is MBA-er met veel ervaring. Nelson Pierre beweert meer verstand van astronauten te hebben dan Babaloodin van financien. Wat wil deze minister nu eigenlijk behalve een arrogante betweter te zijn met een opleiding van niks en een belastingschuld?

 19. Jamaloodin heeft ook een torenhoge schuld te hebben bij Aqualectra welke hij niet aflost. En hij wordt niet afgesloten omdat hij op de VIP list staat welke de overgebleven directeur heeft ingevoerd om zijn eigen hachje te redden. Deze guy is geen voorbeeld functie voor ons en zeker niet op het gebied van financien. Hij is zelfs niet in staat zijn belastingplan uit te leggen. Weg ermee.

 20. HET VOLK IS ZO DOM GEHOUDEN EN WIL ZELF NIET VOORUIT ! alleen maar praatjes…redu op zijn antilliaans…redu redu redu…want zonder redu ben je niemand..

  …EIGEN SCHULD dikke OB ! verkiezingen zijn gewoon net als carnaval hier…TRIESTU…

 21. Jamaloodin is niet alleen als minister onhoudbaar vanwege zijn mega belastingschulden waardoor hij altijd de schijn tegen zich zal hebben van zijn positie te misbruiken om zijn belastingschulden kwijt te schelden. Nee, het is ook zijn banden met zijn broer Dos Santos die niet alleen verdacht wordt van het wiswassen van tientallen miljoenen dollars maar met zijn criminele winsten ook nog eens de MFK heeft gefinancierd.

  Als je dat allemaal leest, en dan nog eens van de strafbladen van Godett en Constantia maar ook van de fraudes (oplichting verzekering) en verdachte overboekingen naar Colombia (Schotte) dan kun je toch niet anders concluderen dat het eiland is afgegeleden tot het niveau van een banananrepubliek van het ergste soort.

  En nog erger is dat mensen die je wel enige principes toedicht (neem Stella van Rijn) deze principes meteen overboord gooien als ze een dikbetaalde positie in dit circus kunnen krijgen.

  En dat alles, en dat is het ergste, met instemming (of beter: met de stemmen) van het volk.

 22. Deze regeringsleden voeren tegen iedereen “oorlog” die maar eigszins oppositie voeren tegen dit waardeloze beleid!!!

 23. Babaloodin zal echt alles ook het onmogelijke met zijn vriendjes moeten regelen en aan het volk wijsmaken dat het goed is om gedurende 4 jaar ministerschap zijn gigantische belastingschuld, die hij in een normaal leven niet kan afbetalen, te voldoen. El Hakim moet dat weer anders doen, want die is geen minister van financien. We moeten er niet in trappen, maar hoe houden we die lui tegen?????

 24. belasting betalen is nooit leuk, de lasten neerleggen bij de lagere inkomens is erg.
  Zeker een minister moet openstaan voor opbouwde en kritische geluiden uit de samenleving.
  Onze staten leden maar ook organisaties uit de samenleving hebben recht van spreken en de maatregelen van de regering door te lichten.
  uiteindelijk is ons volk kind van de rekening, de regering kan zeggen wat ze willen maar hier een gulden hier en een gulden daar alles bij elkaar opgeteld loopt het in de miljoenen voor de regering .