CURAÇAO – Het risico om blijvend letsel op te lopen door een aanval van een haai schijnt veel lager te zijn dan bij een verkeersongeluk of zelfs een aanval van een hond. Toch hebben in 2011 twaalf mensen hun leven verloren door een aanval van  het roofdier, het hoogste aantal in twintig jaar tijd.

Het recordaantal is gisteren bekendgemaakt in een rapport van de University of Florida. Volgens de onderzoekers is het aantal doden toegenomen doordat toeristen steeds vaker naar afgelegen gebieden reizen waar minder goede medische hulp beschikbaar is als er iemand wordt aangevallen. Ook zijn de waarschuwingssystemen in de gebieden slechter.

Aanvallen
Er werden in 2011 in totaal 104 mensen aangevallen door een haai. De aanval was voor twaalf van hen fataal. Drie van de doden vielen in Australië, twee in Zuid-Afrika, twee op La Réunion, twee op de Seychellen, één in Costa Rica, één in Kenia en één in Nieuw-Caledonië. In de Verenigde Staten vonden de meeste aanvallen door haaien plaats (26), hierbij vielen geen doden.

Haaien bij Curaçao
Ook in de wateren rond Curaçao komen er haaien voor. Zowel aan de noord als zuidkust van het eiland zwemmen verschillende haaisoorten. Zo werd in april vorig jaar een tijgerhaai gespot en gevangen voor het strand van Sea Aqarium Beach.  De tijgerhaai wordt samen met de witte haai en stierhaai beschouwd als de haaisoorten die voor de mens het gevaarlijkst zijn. In de wateren om Curaçao komen deze haaisoorten echter niet veel voor.

 

© ANP, alle rechten voorbehouden

4 reacties op “Record aantal doden door haaien”

 1. Ach weer een reden om ergens een hetze tegen te ontketenen,
  En wederom zal de grootse gros van de “Schapen” het klakeloos aannemen

 2. @Pueblo Soberano

  Behalve vissers die hun haak uit de bek van de haai terug willen… *geen een*.
  Er gaat een verhaal van een vent die ergens in ’80 in bij knip in het water sprong om kinderen uit het water te halen waar haaien om circelden (vissers waren vis aan het schoonmaken). Toen zou hij in zijn bil zijn gebeten en daardoor mank lopen.

  Later was hij op de radio en vertelde dat er *NIETS* was gebeurd, hij had kanker in zijn heup en daar hebben de chirurgen wat afgehaald.

  Er zijn wel meerdere gevallen bekend dat haaien hier lijken van mensen hebben aangevallen.. But that’s their job, keeping our ocean clean.

  Bericht is een beetje sensationeel en helpt de haai niet af van zijn slechte naam, waardoor er afgelopen jaar weer 100 miljoen!! haaien zijn gevangen. Vele daarvan terug gegooit nadat ze ontdaan zijn van hun vinnen en zo weer verdronken zijn.

  Tenminste eten wij de haai helemaal op als we ze hier vangen….

 3. Hoeveel mensen zijn er daadwerkelijk aangevallen door haaien op Curacao?

 4. Ja hoor,
  Weer een lekker bang-maak stukje dit. we doen op het eiland al zo panisch over haaien, terwijl dit helemaal niet nodig is. Het risico om door een haai gebeten te worden is niet alleen “veel” lager dan een auto ongeluk, het is zelf totaal verwaarloosbaar. Statistisch gezien zou je elke dag van het jaar de hele dag met een paar kilo verse biefstuk om je nek in het water kunnen liggen en dan nog zou het dagelijkse autoritje naar de zee een hoger risico op een dodelijk ongeval geven.