• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De reeks misbruikschandalen heeft de Rooms-Katholieke Kerk minstens 1,5 miljard euro gekost. De echte prijs die de kerk heeft betaald is echter haar reputatie. Dat hebben twee Amerikaanse experts vandaag gezegd. Ook op de Antillen wordt misbruik door de kerk onderzocht.

De commissie Lindenberg doet onderzoek naar misbruik door de kerk op de Antillen en Suriname. De commissie maakte in juni vorig jaar bekend dat slachtoffers van seksueel misbruik binnen de katholieke instellingen maximaal 5000 tot 25.000 euro vergoeding moeten krijgen van de Rooms-Katholieke Kerk.

Totale waarde
Volgens de twee experts, Michael Bemi en Patricia Neal, is de financiële schade waarschijnlijk hoger dan ze konden becijferen. Door de jaren heen zijn veel vertrouwelijke schikkingen getroffen met slachtoffers. “De totale waarde zal wellicht nooit bekend worden.”

Prijskaartje
Ze zeiden ook dat het wellicht onmogelijk is om de echte schade in te schatten. “Er kan geen prijskaartje worden gehangen aan een ziel”, aldus de experts. Volgens hen heeft de kerk bovendien grote reputatieschade opgelopen, waardoor het instituut wordt gewantrouwd en belachelijk wordt gemaakt.

Conferentie

De experts spraken tijdens een grote conferentie over seksueel misbruik in de Rooms-Katholiek Kerk in Rome. Aan het congres in de Gregoriana Universiteit nemen bisschoppen uit meer dan honderd landen en de oversten van tientallen religieuze orden en congregaties deel.

7 reacties op “‘Misbruik kost kerk 1,5 miljard en reputatie’”

 1. Ohh en …… ik denk dat de slachtoffers niet eens op geld zitten te wachten. Veel meer op de gerechtigheid om de klootzakken veroordeeld te zien worden en in een cel terecht te laten komen. Gooi die heilige husjes maar omver. OM waar ben je.

 2. Afschaffen dit ongezonde perverse machtswellustig ingestelde instituut. Gewoon afschaffen !! Alles gebaseerd op een boek wat herschreven is zoals het maar uitkwam en systematisch uit alle boeken houden van zaken die wel waar waren.

  Een inquisitie van 6 eeuwen die op de meest barbaarse manieren aan ongeveer 55 miljoen mensen het leven heeft gekost, en dat alles uit de naam van een mannetje in de hemel die van ons houdt…

  Wat een baarlijke nonsens dat hele katholieke gedoe, maar ja, je houdt de massa lekker angstig en dat komt ze wel uit.
  Is het u ook opgevallen dat dit soort geloven altijd geld kost?? De dingen waar ik in geloof kosten niets.

 3. Ik heb het Christelijke geloof nooit begrepen. Als ik op straat vertel dat ik van water wijn kan maken of over water kan lopen wordt ik in de Capriles kliniek opgesloten, maar zondag’s in de kerk geloven we dat allemaal. De bijbel is een sprookjesboek, zij het een mooi sprookjesboek.

  Tegen de leer van het Christendom heb ik verder niets, integendeel, wanneer iedereen de 10 geboden zou naleven konden we Bon Futuro sluiten. En Campo Alegre.

 4. “Karel” heeft 100% gelijk. Ik wil graag van het O.M. vernemen wanneer een aanvang wordt gemaakt met vervolgingen tegen deze rooms katholieke misdadigers.

 5. En juist de katholieken hebben de grootste mond en hebben de meeste commentaar..

 6. In het verleden werden vermoedelijke daders door de kerk vaak overgeplaatst naar buitengebieden als curacao…..

 7. Vergeet niet dat de kerk er alles aan doet om de misbruikers te beschermen. De kerk heeft zelfs een term voor het liegen om de kerk te beschermen: “mental reservation”.
  Die misbruikers moeten voor het gerecht en niet door de kerk worden overgeplaatst zodat ze niet vervolgd kunnen worden. Belachelijk.