• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Statenvoorzitter Ivar Asjes staat er vandaag bij stil dat het 54 jaar geleden is dat er voor het eerst Papiaments werd gesproken tijdens een Statendebat. “Dit is een belangrijke dag voor het parlement en voor iedere Curaçaoënaar”, vindt de Statenvoorzitter.

Eilandsraadslid Chano Margaretha van de Democratische Partij gaf op 8 februari 1958 aan dat hij niet langer Nederlands wilde spreken tijdens publieke debatten. Zo zouden de mensen die op hem hadden gestemd, hem niet kunnen verstaan. De Eilandsraad stemde na een discussie in met de keuze van Margaretha. “We moeten Chano Marharetha eren om zijn heroïsche daad”, aldus Asjes.

20 reacties op “54 jaar Papiaments in de Staten”

 1. Zou Jasjes en Godett niet een bomel willen doen????????????

 2. we kunnen en mogen van leren van die eilandsraad, LUISTEREN naar een minderheid en dan deze minderheid gelijk geven. iets wat tegenwoordig in de staten niet meer gebeurd.

 3. Bij Asjes ligen zijn herzens eruit,maar op mijn tv”TDS” ligt NED 1-2-3 eruit,zijn er meer mensen die hier last van hebben?

 4. Beste mensen, neem die mensen niet serieus.
  Regering, ministers , parlement . Ha ha ha

 5. Iedere dag denk ik dat we met deze calimero regering het dieptepunt hebben gehad, maar telkens blijkt de waarheid van jasje en co nog droeviger.

 6. @Pueblo Seberano,deze vragen zijn al beantwoord in een gesloten vergadering,het éénigste antwoord van MFK was,doe maar in het potje toneelstuk van de PS.

 7. Trouwens ik dacht dat de partij van Jasjes 70 vragen hadden gesteld aan de MFK mbt benoemingen.. Waarom horen we hier niets meer van?

 8. En dan de oppositie niet aan het woord laten…Vooruitgang! Het mooiste is nog wel dat nu gezegd wordt dat de PAR niet duidelijk aangaf waarop de punten behandeld moesten worden. Beste Asjes.. in een parlement wordt doorgaans van gedachten gewisseld en worden argumenten gedeeld omdat het volk recht heeft om te weten wat de volksvertegenwoordigers ergens van vinden… De coalitie partijen snappen dat best, maar wilden niet met hun billen bloot…Machtsmisbruik van de bovenste plank. Denk dat het gedrag dus belangrijker is dan de taal..Weer een fijne afleidingsmanouevre ?

 9. vandaar dat ze elkaar niet begrijpen!

 10. Zou die (j)asjes, eigenlijk wel goed Nederlands of Engels kunnen spreken????
  Schrijven is voor velen daar in het Kindergarden-(parlement) al een probleem.
  Als ik zo naar enkele luister die dan via radio/TV of zelfs Youtube luister terwijl ze een speech of commentaar in het Nederlands geven dan gaan mijn haren compleet rechtop staan.

 11. Maakt niet uit in welke taal, het blijft een kwestie van onbehoorlijk en onbechoft gedrag in “debatten” (zijn meer propagandistische monologen) van de Statenleden.
  Zelfs een discussie in een kleuterklas heeft meer niveau en er wordt dan tenminste geluisterd en iedereen blijft netjes op z’n plek zitten !!

 12. Ik maak dagelijks afspaken met mensen in het papiaments, niet echt de duidelijkste taal, heeft ooit iemand zich afgevraagd waarom papiamentstaligen zo vaak “ki bo ke men?” naar elkaar roepen? Nederlands is niet heilig hoor maar bv engels volstaat prima.

 13. In het echt is die Asjes zelfs nog lelijker dan op de foto…

 14. Wat heb je hieraan als de oppositie niet eens een woord mag zeggen tijdens de vergaderingen???

 15. Een jaar terreur in de Staten

 16. Heb ik toch altijd gedacht dat na 10-10-10 er Mongoliaans werd gesproken in de staten,niemand begrijpt of wil elkaar begrijpen,het kan ook zo zijn dat er een klein torentje van Babel bij fortie in elkaar is gestort ,toen hadden ze het zelfde probleem,maar jah dat is al een tijdje geleden toch?

 17. Is het misschien mogelijk om een keer geen foto van deze hinderlijke vent te plaatsen. Het lijkt wel een missverkiezing in de overheid en staten, een gevecht van wie het meest op de foto mag. Doe je werk in plaats van showmodel te spelen.

 18. “heroïsche daad”? De man heeft echt geen idee…
  Wat een sneue vertoning. Ongetwijfeld is het niveau in de afgelopen 54 jaar afgenomen en het introduceren van het Papiaments in dergelijke vergaderingen heeft daaraan ongetwijfeld bijgedragen. In plaats van voortuitgang is men op Curacao enkel bezig om de achteruitgang te promoten.

 19. Liever dat ze Nederlands of Chinees spraken en dat we behoorlijk bestuur hebben!

 20. Niemand verstaat de huidige regeerders, maar dat heeft niets met de taal te maken.