• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Kinderen die fysiek worden gestraft, ontwikkelen zich minder goed. Ook kan het IQ, een maat voor de intelligentie, van een kind lager uitvallen door mishandeling. Dat schrijven wetenschappers vandaag in een Canadees wetenschappelijk tijdschrift.

De wetenschappers bekeken het onderzoek dat de afgelopen twintig jaar is gedaan naar het slaan van kinderen. Professor Joan Durant van de Universiteit van Manitoba stelt dat de discussie de laatste jaren te veel is gegaan over of je een kind mag slaan en niet over de medische gevolgen daarvan.

Bewijs
“We zijn voorbij het punt dat we dit nog een controversieel onderwerp kunnen noemen”, zegt Durant. “In het onderzoek is geen controverse te vinden.” Er is inmiddels een berg wetenschappelijk bewijs dat fysiek straffen schadelijke gevolgen kan hebben, stelt zij.

Gevolgen
Zo worden mishandelde kinderen agressief en antisociaal en hebben ze ontwikkelingsproblemen. Verder zijn mensen die vroeger van hun ouders weleens een pak slaag kregen, vaker depressief of verslaafd. Uit recent onderzoek komt naar voren dat de grijze stof in het menselijk brein afneemt door fysieke straffen. Daardoor doen kinderen het minder goed bij IQ-testen.

Studies
“Er zijn geen studies die aantonen dat er op de lange termijn positieve effecten van fysieke straffen zijn”, aldus Durant. Ze vindt het dan ook onbegrijpelijk dat overheden niet handelen naar de uitkomsten van de onderzoeken. “Als we een handvol studies hebben die aantonen dat je het risico op kanker kunt verminderen door elke dag 500 milligram vitamine C in te nemen, zouden we dat allemaal doen”, betoogt Durant.

Verboden
“Wij hebben meer dan honderd onderzoeken die hetzelfde laten zien voor lijfstraffen, en toch blijven we het controversieel noemen.” Lijfstraffen voor kinderen zijn in 32 landen verboden. In een groot deel van de wereld is het slaan van kinderen nog sociaal geaccepteerd.

© ANP, alle rechten voorbehouden

8 reacties op “Kind slaan kan langdurige schade veroorzaken”

 1. @Bert Bongers, wat iedereen weet, zeg jij…TOPPER!!!

 2. @Bert, ik denk dat je een corrigerende tik niet moet verwarren met echte mishandeling b.v met de riem. Ik heb als kind ook wel eens een tik gehad, maar ben nooit mishandeld.

  Ik denk ook niet dat het Nederlandse polder model kan toegepast worden op onze kinderen. Het praten over dingen. Wij communiceren nou eenmaal anders, emotioneler met handen en veel non-verbale expressie. Na een blik van mijn vader wist ik precies dat ik iets niet moest doen, daar was geen uitleg voor nodig.

  Een jongen uit mijn klas werd vroeger stelselmatig mishandeld door zijn vader. Hij is nu choller op salina. Sommige vaders kunnen beter afwezig zijn.
  Ik denk dat dit artikel meer over dit soort mishandelingen gaat dan om een corrigerende tik.

 3. I LOVE BERT BONGERS!!!!

  Je pakt het wetenschappelijk en ook sociaal aan op lange termijn. Jij bent, in vergelijking tot de anderen die hierop commentaar leveren, een goed gesprekspartner.

  Ik kan me voorstellen dat we dan even wel een balans kunnen vinden, zeker gezien de effecten op IQ wat voor mij heel problematisch lijkt.

 4. ‘Kind slaan kan langdurige schade veroorzaken’? Een kind niet slaan kan nog landurigere schade veroorzaken!

  Ik denk dat 90% van de criminaliteit op het eiland veroorzaakt wordt door lieden die als kind NOOIT door hun ouders gecorrigeerd zijn. Wellicht omdat die ouders, of minimaal de vader, er nooit waren.

  Zelf heb ik in mijn jeugd de nodige tikken van mijn ouders gehad, en ik ben er niet slechter van geworden. Die tikken verdiende ik ook, en hebben me geleerd regels en normen te respecteren.

  Waarschijnlijk is dit het zoveelste rapport dat door een welzijnswerker als Wiels uit zijn duim gezogen is en wat mij betreft meteen de kliko in kan.

 5. @ The Dude
  Je hebt gelijk en het is ook in en in triest. Toch is het zo dat het voorbeeld begint bij de politiek. Zolang die hun kop in het zand steken voor de problematiek op ons eiland en alleen maar bezig zijn met zichzelf, zal dergelijke problematiek altijd blijven bestaan.

 6. En hebben ze ook zo’n onderzoek gedaan naar de gevolgen van sexueel misbruik van jonge kinderen door bijvoorbeeld voetbal trainer, zwemleraar, kinderopvang medewerker enz enz. Want de schade daar is groter lijkt mij.

 7. @Hollander je maakt er wel weer een politiek verhaal van maar denk eens serieus na over hoeveel kinderen hier op dit eiland nog dagelijks geslagen worden?

  De ouders schamen zich er niet eens voor. Kinderen trekken op school hun broekriem uit hun broek om daar andere kinderen mee te slaan. Dat hebben ze niet van Sesamstraat geleerd hoor.
  Als de tante op school vertelt dat een kindje zich niet heeft gedragen, zegt de papa doodleuk: “Nou, dan weet je wat je straks thuis te wachten staat, hè?” waarop het kindje angstig weg duikt achter de tante.

  Dat zijn slechts twee voorbeelden van de dagelijkse gang van zaken op scholen / dagverblijven / etc. SCHANDE!

  Het zijn de incompetente ouders die niet weten wat ze met zo’n dreumes aan moeten en uit onmacht maar een dreun verkopen zodat het kind maar eindelijk luistert.

 8. Ik Citeer: “Zo worden mishandelde kinderen agressief en antisociaal en hebben ze ontwikkelingsproblemen. Verder zijn mensen die vroeger van hun ouders weleens een pak slaag kregen, vaker depressief of verslaafd”.

  Dat verklaart een hoop. Het is me nu volkomen duidelijk. Al die mensen die ons land vertegenwoordigen en die gezamenlijk Curacao regeren, zijn vroeger als kind fysiek gestraft en geslagen. Ze kunnen er niets aan doen.