CURAÇAO – Doordat de Nederlandse Antillen sinds 10-10-10 niet meer bestaan, moest er een nieuwe extensie komen in plaats van .an. Curaçao kreeg de code CW toegewezen en vanaf deze maand kan iedereen gebruikmaken van de code om websites te registreren.
CW staat voor Curaçao West Indies. De voor de hand liggende code CU was al in gebruik voor Cuba. CR wordt gebruikt voor Costa Rica en CA voor Canada. De code werd vorig jaar al bekend gemaakt, maar was toen nog niet beschikbaar. Vanaf februari is de code dat wel en vanaf 2014 worden de AN-extensies definitief van het toneel stoten.Tot 2014 is een overgangsperiode ingesteld zodat alle .an website kunnen overstappen. Vanaf 2014 is het officieel einde oefening voor de AN-extensie.
Registratie en controle
Het bemachtigen van de CW-extensie ging niet zonder slag of stoot. De UNA heeft een belangrijke rol gespeeld in de onderhandelingen met de International Organization for Standarization om de extensie te bemachtigen. De universiteit zal, net als voor AN, verantwoordelijk zijn voor registratie en het verlenen van nieuwe domeinen die eindige op .cw. Ook moeten zij controle uitoefen op correct gebruik van de extensie.
BES en Sint Maarten
Ook websites van de andere eilanden zijn binnenkort onder een andere extensie op te zoeken. De BES eilanden krijgen de extensie BQ en Sint Maarten SX. Premier Gerrit Schotte gaf gisteren het startsein voor de nieuwe extensie tijdens een persconferentie en lanceerde meteen de nieuwe website van de regering die eindigt op .cw.
Helemaal eens dat KO de betere keus was geweest, zeker voor deze regering. Officieel ook Curacao van de kaart vegen en Korsou noemen. Het is even wennen, maar Curacao is een koloniale naam, met als Rhodesie dat was..Wie weet nu nog waar dat ligt…omgedoopt…
Na Peter Stuyvesant dan ook Willemstad omdopen tot Tula city. We moeten een voorbeeld nemen aan Zuid Afrika, daar wordt dat met plezier ter hand genomen. Ze hebben daar ook een (bijna) 80/20 regel en een mooie democratie met het ANC. Tja en ook daar schiet het gewone volk er weinig mee op…
corrigeer: passieve kennis natuurlijk, ik was op ander gebied nu even te snel 😉
@Djuni di Mondi,
Kort door de bocht en snel met je oordeel.
Om te googelen hoef je inderdaad niks te weten. Pssieve kennis heet dat.
Jullie weten allemaal niks. Voordat iedereen begint met kritiseren, google eerst wat een “top level domain” is en zoek eerst informatie over de thema.
Hier is er een lijst van de extension, en geen enkel land heeft meer dan twee characters achter de punt. .nl , .de, .uk, .us, etc
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Internet_top-level_domains
@shimaruku, dit land is al KO dus dat hoeven we niet extra te benadrukken toch?
Wat mij betreft was CUR het beste geweest, herkenbaar en commercieel verantwoord en wat niet geheel onbelangrijk is, we moeten er geld mee gaan verdienen om ons eilandje drijvende te houden want CW is gewoon een aanfluiting!!
Cur Eye en Wouter hebben allebei gelijk, voor wie het interesseert zie:
http://nl.wikipedia.org/wiki/ISO_3166-1
De eerste zin daar luidt:
“De ISO 3166-1-norm is het eerste deel van ISO 3166 en legt alle landen van de wereld vast met unieke tweeletterige (alpha-2) landcodes, drieletterige (alpha-3) landcodes en driecijferige (numeric-3) landcodes.”
Zo heeft Nederland .nl en NLD; Bonaire/StEustatias/Saba .bq en BES; Aruba .ax en ABW; Sint Maarten .sx en SXM; Sint Maarten Franse deel .mf en MAF.
Ter aanvulling op Cur Eye nog en kleine cpy-paste:
Er zijn verschillende soorten landcodes beschikbaar voor de landen van de wereld:
* ISO 3166-1, onder andere gebruikt voor Internetdomeinen.
* IOC landcodes, van het Olympisch Comité.
* Historische IOC landcodes, van het Olympisch Comité.
* Landnummers voor telefonie.
* Landcodes voor voertuigen.
* Landcodes voor vliegtuigen.
* FIFA-landencodes, van de wereldvoetbalorganisatie FIFA.
Weblijvenlachenop@curacao.bk (Bananen Klip)
@Cur eye excuus, verkeerde naam.
@Wouter,
twee letters, dat dacht ik ook, maar ik werd op het verkeerde been gezet door dit zinnetje in het Antilliaabs Dagblad: “Een code van drie letters, bijvoorbeeld ‘cur’, zou veel duurder hebben uitgepakt.” Bedankt voor je aanvulling.
Ook @ Cur Eye,
Bedankt. Destijds heb ik alle landcodes al nagekeken en .ko was niet in gebruik; ik heb die code toen al geopperd, maar helaas.
Ik zou dan onmiddellijk de eigenaar zijn geweest van onder meer het domein www.atra.ko 🙂
Ik las trouwens dat St Maarten miljoenen kan gaan verdienen met z’n ‘.sx’
Daar zullen wel wat hijgerige 😉 geldwolven opduiken om als een gek domeinen te gaan registreren …
CW staat voor Curacao Wiels..
Trouwens West Indisch is toch een koloniale term?
Ik denk dat ons aller Anthony Cijntje straks weer een rapport mag gaan schrijven over wat er hier allemaal mis ging. In zijn opdrachtbevestiging schijnt standaard de vraag te staan ‘wie wilt u dat ik verantwoordelijk houd voor geconstateerde fouten?’.
Het wordt tijd dat deze clown eens voor de NIVRA tuchtrechter wordt gedaagd.
Volgens mij heeft alleen de ISO muntcode 3 letters.
Voor Aruba is dit AWG geworden. (Aruba West-Indies Guilder) Ligt voor de hand dat wij CWG krijgen.
@Wouter, daarom zei ik ook “Gaat ooit ICANN over naar 3..”, maar misschien was je reactie bedoelt voor Shimaruku.
ISO 3166 alpha-3 is gewoon een belangrijke code die veel wordt gebruikt ook buiten tech-gebied. Denk maar als iemand op een envelop CUR schrijft. (zoals je ook NED, of DEN zou schrijven).. CUW, behalve dat het lijkt op iets uit de porno industrie, is gewoon niet herkenbaar.
@Shimaruku, .ko was echt een veel betere extensie dan .cw.
3 letter extensies zijn niet beschrikbaar voor landen @Cur Eye…
Leuk bedacht, maar dat .cw staat voor ‘Curacao Willemstad’ was oorspronkelijk niet zo.
Voor de extensie ‘cw’ werd gekozen in navolging van Aruba, dat de extensie ‘aw’ heeft. De W staat volgens de oorspronkelijke uitleg voor “West-Indies”.
Ik vind het echt ONTZETTEND jammer en een gemiste kans dat Curacao niet voor de extensie ‘.ko’ heeft gekozen, gewoon van ‘Korsou’.
Ben overigens benieuwd hoeveel duurder het veel herkenbaardere ‘.cur’ dan wel zou zijn geweest. Volgens mij zou je een hoop van je investering al teruggekregen hebben door te promoten dat allerlei gezondheids- en zorgwebsites zich kunnen profileren met de extensie ‘cur’ als afkorting van ‘cura’ (zorg). Dan nog wat medisch toerisme erbij en je extensie bezorgt je een hoop extra naamsbekendheid. Maar helaas, gepasseerd station.
En wat hebben die slimmeriken bedacht voor de 3 letterige code voor Curacao? ISO 3166 alpha-3) .CUW …
In plaats van wat iedereen automatisch zou gebruiken CUR… Dus ticket zoeken naar CUR.. zul je toch (officieel) CUW moeten intikken… Ooit Olympisch erkent? CUW op je shirt..
Gaat ooit ICANN over naar 3 letterige landcodes… jawel daar is het gedrocht weer.
Dit krijg je als je domme mensen belangrijke beslissingen laat nemen. Ik zou graag willen weten welke king Bobo hier verantwoordelijk voor is…
Aruba heeft AW en de W staat voor West-Indies. Dus zo moeilijk zal de onderhandeling wel niet geweest zijn met de International Organization for Standarization om de extensie te bemachtigen.
Opmerkelijk is de extentie voor Sint Maarten. Gelijk maar de website I-want-to-have registreren 8)
Lekker belangrijk.
Zo amateuristisch dat hele domein extensie gebeuren op Curacao. Dat men hier men voor de dag durft te komen…
Beschikbaar zeker weer via de UNA? Hahaaa, op naar de volgende puinhoop met domein-extensies!