• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – TeleCuraçao heeft al jaren de uitzendrechten voor de carnavalsoptochten en heeft hier nooit voor hoeven betalen. Asosashon di Gruponan di Karnaval Kòrsou (AGKK) wil nu dat TeleCuracao geld betaald om de parades uit te zenden. Is het begrijpelijk dat AGKK geld wil zien?

“Ik begrijp het wel”, stelt de 35-jarige Gilbert. “Grote wedstrijden worden toch ook uitgezonden door iemand die het meeste geld neerlegt. Kijk naar bruiloften van beroemdheden: voor elke foto worden duizenden dollars betaald. Ik vind het logisch dat TeleCuraçao moet betalen, ze hebben iets exclusiefs en daarvoor moet je in de buidel tasten.”

Verdienen niks
Ook de 29-jarige Sharine begrijpt de positie van AGKK. “AGKK is een stichting, ze verdienen helemaal niets. TeleCuraçao verdient veel geld hiermee. Waarom zou AGKK daar niet wat van mogen hebben?” Sharine zou het aan de andere kant wel jammer vinden als hierdoor Karnaval niet meer zou worden uitgezonden. “Het moet wel op de televisie worden uitgezonden, dat is belangrijk voor het eiland. Iedereen moeten kunnen meegenieten!”

Niet verbieden
“Wat mensen wel doen om ergens een slaatje uit te slaan”, reageert de 51-jarige Herman. “Het is van de gekke dat er voor de uitzending van een volksfeest op straat, geld moet worden betaald. Ik ken geen enkel land dat met zulke belachelijke regels komt.” Ook de 18-jarige Germaine vindt het onzin. “Je kunt mensen toch niet verbieden iets uit te zenden?”

Lijkt op Nederland
De 23-jarige Winfred schrikt enorm van het nieuws. “Het lijkt hier wel Nederland: alles moet via regeltjes en voor alles moet betaald worden. Wat gebeurt er dan als ik met mijn BlackBerry een stuk film? Dan mag dat ook niet zeker? Ik hoop niet dat ze dit serieus menen.” Ook de 22-jarige Shonriander is niet blij met het idee van AGKK. “Mijn opa en oma zitten elk jaar al twee uur van te voren voor de tv te wachten met allemaal eten. Ik zou het heel erg vinden als ze het hierdoor niet meer kunnen meemaken.”

9 reacties op “‘Logisch dat TeleCuraçao moet betalen’”

 1. Logisch inderdaad dat TeleCuracao als Staatszender moet betalen. Zolang AGKK ook de rekening gepresenteerd krijgt door de Staat voor weggebruik, belemmeringen, (geluids)overlast, beveiliging, schoonmaak, politie, brandweer en noem maar op. Ze houden nog minder over in hun “kas” en kunnen opnieuw de participatie fee verhogen van hun leden…

 2. tele curaçao heeft natuurlijk niet de rechten van de uitzending,net zo goed dat ze geen rechten hebben over andere activiteiten hier op ons eiland. Ze kunnen een verslaggeving doen als nieuws, hangt ook natuurlijk er van af als de organisatie de carnavals optochten als merk hebben.Het is net als een voetbal wedstrijd deze rechten zijn van de club. wil een organisatie zoals tele curaçao dit uitzenden dan moeten ze betalen of zelf alles organiseren.
  Niet alleen de vruchten plukken door de uitzending te verkopen en extra reclame inkomsten te generen. De diverse inkomsten zal men moeten delen met de carnavals groepen en de carnavals organisatie.

 3. Hallo Gilbert, Die wedstrijden vinden plaats in grote privestadions en worden gespeeld door mensen die miljoenen moeten vangen. Maar de poptocht wordt gelopen door mensen die daar de AGKK voor betalen op een straat die door ons buregrs is betaald en dan zou een omrope die ook door ons wordt betaal daarvoor moeten betalen???

 4. Sorry, ik dacht dat het bij carnaval enkel om plezier ging, maar blijkbaar komt het geldduiveltje om de hoek kijken. Pas maar op AGKK, want straks komt er van Telecuracao nog een terechte hogere claim voor de opgelopen gehoorschade door hun medewerkers. Hoor je (nog)? Een televisie heeft gelukkig een volumeknop!

 5. @Gilbert: voor grote sportwedstrijden wordt er betaald ja, maar bijv voor reportages over Koningennedag of de aankomst van Sinterklaas echt niet hoor.

  Hoewel, dat is niet helemaal waar. De gemeente waar Sinterklaas aankomt betaalt voor de aankleding van de stad, de beveiliging en betaalt ook een bedrag aan de NPS voor de uitzending maar daar hebben ze dan wel weken lang reclame voor.

 6. Wie is de eigenaar van het carnaval?
  kortom wie bepaalt dat er betaald moet worden?
  wie krijgt dan het geld?
  ik ben Nederlander, maar dit is idd echt iets nederlands.
  het carnaval is toch van iedereen…… lijkt mij….
  @zakcentje: wat heeft het roze huis hier mee te maken???

 7. De carnavals optocht moet uitgezonden worden. Telecuracao heeft daarvoor uiteraard inkomsten voor nodig om de kosten eruit te halen. Maar als Telecuracao wins maakt door bijvoorbeeld reclame inkomsten, denk ik wel dat AGKK daarvan mee kan proviteren.

 8. Laten we reeel zijn: als Telecuracao dik aan de Marcha verdient (middels reclamespots tijdens de uitzending of sluikreclame door uit te zenden vanaf bijvoorbeeld de Amsteltribune) dan mag daar best een vergoeding tegenover staan. Zo betaalt de NOS ook een fiks bedrag voor de uitzendrechten van het betaald voetbal in Nederland. De vraag is alleen waar die vergoeding heen moet: de organisatie van de marcha, de deelnemers, de muzikanten?

  Wellicht kan kanaal 11 (GBA heet dat tegenwoordig meen ik) een bod doen?

 9. Het zit er dik in dat dit jaar er een groot ongeluk zal gebeuren in de vorm van instorting van het Roze huis ??????moord etc etc,en dit mag zeker niet op film komen te staan.