• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

groentenCURAÇAO – “Bij de kwijtschelding van importrechten en OB op fruit en groenten die zijn opgenomen in de Makutu Básiko, is wel degelijk rekening gehouden met het effect hiervan op de schatkist.” Dat zegt minister Nasser el Hakim (Economische Ontwikkeling) in een reactie op het advies van de Raad van Advies.

Onlangs verscheen een artikel van de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) waarin stond dat de Raad van Advies (RvA) niet duidelijk wist of de regering rekening had gehouden met het verlies van inkomsten voor de schatkist door het kwijtschelden van de heffingen.

Voorstel
“Het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) wil het volk laten weten dat wel degelijk rekening hiermee is gehouden”, aldus El Hakim. Vanuit MEO is het voorstel gedaan om de invoerrechten te verhogen op producten die minder gezond zijn om het verlies van de kwijtschelding van de invoerrechten en OB op groenten en fruit te compenseren.

Analyse
“De veranderingen vormen een integraal deel van het nieuwe belastingstelsel, waarin directe belastingen zijn verlaagd en indirecte belastingen zijn verhoogd. Deze wijziging is dus vanuit begrotingsoogpunt, budget neutraal, gebeurd.” In 2011 zijn volgens de minister uitgebreide oefeningen gedaan om alle mogelijke gevolgen te onderzoeken en analyseren.

Gezond
“Volgens het artikel was de RvA niet erg overtuigd van het gezondheidsaspect van de groenten en fruit die belastingvoordeel ontvangen. Specifiek wordt gerefereerd naar gedroogde en diepvriesgroente en fruit”, gaat Hakim verder. “Behalve het feit dat de basismand samen met een diëtist tot stand is gekomen, heeft de regering begin dit jaar aangekondigd dat deze elke zes maanden zal worden geëvalueerd. Dit betekent dat er altijd nog veranderingen wat betreft voedzaamheid en variatie van de producten kunnen worden gemaakt.”

7 reacties op “‘Afschaffing OB groenten en fruit goed doordacht’”

 1. Ik kan me vergissen, maar bij 4 supermarkten waar ik vorige maand ben geweest stond achter alle groenten en fruit de “T1” net zoals andere producten (T1= Tax tarief 1)

  We betalen nu dus gewoon ob over groenten.

 2. De afschaffing van de OB op groente en fruit gaat hetzelfde effect hebben als de beloofde verlaging van benzine door de MAN: HET WORDT DUURDER.

 3. @ LEF

  De verhoging van de OB is m.i. om alvast een buffer aan te leggen met het oog op de verlagingen van de *directe* belastingen (o.a. op inkomen) die elk jaar t/m 2014 gaan plaatsvinden.

  Ik verwacht persoonlijk dat ze het OB-tarief uiteindelijk zullen verhogen naar ongeveer 10% ofzo, wanneer de regering de zogenaamde OB-schakels eruit haalt.

  10 procent (= 1,10 x inkoop/kostprijs) is nog altijd minder dan het huidige *minimum* van 12,36% (want 1,06 x 1,06 = 1,1236) en in enkele gevallen zelfs 19,1% bij een derde schakel.

  Dus straks wordt de OB alleen eenmalig met 10% geheven, in plaats van de huidige 6% (maal meerdere keren.)
  En dan hebben we het nog niet gehad over de economie-afremmende werking van de huidige papieren rompslomp die het vergt van het bedrijfsleven (ten behoeve een nutteloze ambtenaarij in stand te houden.)

  Zie hier de tarieven:
  https://www.versgeperst.com/nieuws/119313/leuker-kunnen-we-het-niet-maken-wel-makkelijker.html

 4. En goed idee om zo de locale producenten definitief de nek om te draaien

 5. Er is ook onderzocht dat diepvriegroenten gezonder is dan verse groenten als het lang onderweg is.. en aangezien wij van import afhankelijk zijn! Gedroogde groenten snap ik ook niet, maar lijkt me wel gezonder dan snoep!

 6. jaja

  indirecte belastingen verhoogd, indirect is vertraagd direct dus voel je toch.
  Maar waarom de OB niet verlaagd? OB was toch een Antillenbelasting voor alle eilanden nu is curaçao autonomie dus alleen waarom nu dan verhoogd?
  of is curaçao er slechter aan toe dan de andere eilanden en heeft meer steun nodig door de OB te verhogen??????????
  werd toch altijd gezegd OB is voor de kleine eilanden te steunen. waaromk nu dan 6% gemaakt ipv verlagen naar 3% wat een echte steun voor de bevolking is. DIRECT EN INDIRECT

 7. Zal wel aan mij liggen maar ik betaal overal nu 1 procent meer!