CURAÇAO – De aanhoudende winterse omstandigheden in Europa hebben in de afgelopen week al zeker 220 mensenlevens geëist. In sommige landen is het kwik gedaald tot -30 graden. In Nederland zijn er temperaturen gemeten van onder de -10 graden.

Met name de Oekraïne is zwaar getroffen. Daar vonden 101 mensen de dood. De meeste slachtoffers zijn op straat doodgevroren. Bijna 1600 Oekraïners hebben zich bij ziekenhuizen gemeld vanwege onderkoeling of met bevriezingsverschijnselen.

Daklozen
De autoriteiten hebben verspreid over het land ongeveer 3000 opvangplekken opgezet. Meer dan 53.000 daklozen en andere hulpbehoevende Oekraïners hebben daar een warme plek en wat te eten gekregen. Het weer wordt de komende tijd niet beter in Oekraïne. Meteorologen voorspellen temperaturen van 25 tot 30 graden onder nul ‘s nachts en ongeveer min 20 overdag.

Polen, Roemenië, Bulgarije en Frankrijk
Het totale aantal doden als gevolg van de vrieskou in Polen werd vrijdag bijgesteld naar 37. In de oostelijke stad Bialystok was het 35 graden onder nul, de laagste temperatuur van deze winter. In Roemenië zijn tot op heden 24 doden gevallen, Bulgarije telt nu 16 slachtoffers. Op de grens van beide landen is de Donau, de grootste rivier van Europa, deels dichtgevroren. In de Franse Vogezen is een 82-jarige man met de ziekte van Alzheimer doodgevroren. Hij maakte een wandeling in zijn pyjama.

Spanje en Italië
Het winterweer heeft niet alleen het oosten en noordwesten van Europa in zijn greep, maar ook het doorgaans warmere zuiden. In vrijwel heel Spanje vriest het dit weekeinde. Aan de Costa del Sol komt de temperatuur maar net uit boven het vriespunt. In Italië moesten twee van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Rome, het Colosseum en het Forum Romanum, vandaag worden gesloten wegens sneeuw. Het is voor het eerst deze eeuw dat er langer dan een etmaal sneeuw ligt in Rome.

Nederland
In Nederland zorgen de lage temperaturen voor een dikke laag ijs op de wateren. Vandaag werd het land getroffen door fikse sneeuw: op sommige plekken zelfs veertien centimeter. De sneeuwval zorgde voor lange files en ook het treinverkeer is ontregeld.

 

© ANP, alle rechten voorbehouden

 

www.versgeperst.com