• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – VVD wil strengere eisen stellen aan immigranten uit Curaçao, Aruba en Sint Maarten die naar Nederland gaan. Het gaat onder meer om het niet hebben van een strafblad en beheersing van de Nederlandse taal. Versgeperst.com ging de straat op en vroeg voorbijgangers om hun mening.

Natacha (34) ziet wel het nut van het voorstel van de VVD in. “Ik begrijp heel goed dat een land strenge eisen stelt aan wie ze wel of niet in hun land laten. Er zijn een hoop Antilliaanse studenten die naar Nederland gaan om echt te studeren, maar degene die andere bedoelingen hebben mag Nederland er uitfilteren.”

Logisch
De 29-jarige Churandy vindt het ook niet meer dan logisch dat Nederland de eisen aanscherpt. “De Nederlanders die op Curaçao willen gaan wonen, komen ook niet zomaar binnen. Ze moeten een baan hebben anders mogen ze zich niet inschrijven. Maar het is voor een Curaçaoënaar wel makkelijk om Nederland binnen te komen, dat klopt niet.”

Taal
Zijn 26-jarige broer Shanon vraagt zich wel af waarom de Nederlandse taal als eis wordt genoemd. “Alle Antillianen spreken Nederlands, alleen het schrijven gaat soms moeilijk. Gaan ze controleren op spelling en grammatica dan? Als Nederlanders op Curaçao gaan wonen hoeven ze ook geen Papiaments te spreken.”

Immigratieregels
“Ik denk dat de VVD met dit voorstel de huidige regering op Curaçao gaat irriteren”, zegt Cari (31). “Onze minister van Justitie zal ongetwijfeld ook de eisen strenger gaan maken. Ik vind het zelf maar vreemd dat er binnen een Koninkrijk niet dezelfde immigratieregels gelden. Alle ministers van Justitie moeten maar eens om tafel gaan zitten en dit gaan uitvechten.”

Samen
Ook Leah (41) vindt dat er meer eenheid in het Koninkrijk moet komen als het gaat om immigratie. “Nederland en de eilanden zouden gezamenlijk een aanpak moeten hebben als het gaat om immigratie en het aanpakken van criminelen. Als Nederland Curaçao zou ondersteunen met het gevangeniswezen en reclassering zouden we al een stuk verder zijn. We moeten elkaar helpen in het Koninkrijk, niet dwarszitten.”

39 reacties op “‘VVD gaat de Curaçaose regering irriteren’”

 1. @zakcentje, mijn bezoeken aan Curacao zijn meer dan vakantie, ik heb er ook redelijk wat kennissen die er al jaren wonen, gewone mensen zoals jij en ik…..ik weet echt wel wat meer van het eiland dan dat jij denkt.Als je overigens mijn stukje terugleest, dan zie je staan dat ik vind dat mensen meer respect voor elkaar moeten hebben en niet iedereen over 1 kam moet scheren. Je hebt het waarschijnlijk niet goed gelezen want anders zou je dat laatste woordje in jou tekst wel achterwege laten.Respect, daar draait het om in de wereld, niets meer of minder. Als iedereen dat namelijk zou hebben, zou er niet zoveel ellende zijn…ik zou zeggen, begin bij je zelf 🙂

 2. Rory ik zal je ff uit je droom helpen vacantie is nog steeds niet het zelfede dan als je in dat land woont dommert!!!!.

 3. stelling van de dag:

  nu we een een land zijn een eigen regering hebben kunnen we ook onafhankelijk worden.
  we moeten alleen nog kiezen wat voor grondwet we willen hebben. Nederlandse, Amerikaanse of een eigen grondwet.
  A: mee eens
  B: oneens
  C: geen mening

 4. Hallo allemaal, dit jaar kom ik voor de derde keer op vakantie naar Curacao. Ik ben vanaf dag 1 vreselijk verliefd geworden op het eiland, zijn bewoners en de gewoonte. Mijn droom is dan ook om mij in de verre toekomst op het eiland te vestigen ( als ik ooit zo gelukkig mag zijn). Het enige wat mij een beetje stoort aan onderstaande reacties is dat sommige Nederlanders het eiland en zijn bewoners afkraakt maar andersom is dit ook het geval. Ik snap niet waarom? Je kunt nooit iedereen over 1 kam scheren. Er lopen overal mensen rond die niet deugen, over de hele wereld. Iedereen hoort zich te gedragen en respect te hebben voor je medemens, ongeacht waar je woont.

 5. nederlander, ik kan wel dom zijn maar lafaard ben jij want je grbruikt je eigen naam niet,. ach dat zijn alle nederlanders

 6. @Pueblo S,
  Daar gaan we weer. Dat “in bepaalde delen van Nederland meer allochtonen wonen” zegt niets. In bepaalde delen van Curacao wonen ook minder Yu di Korsou. Cijfers dan, graag. Ik heb ze zelf maar even voor je opgezocht, de cijfers naar etniciteit per 1 januari 2010: Nederland telt 16,5 miljoen inwoners, waarvan 3,3 miljoen allochtoon. Van die 3,3 miljoen is 1,5 miljoen westerse allochtoon en 1,8 miljoen niet-westerse allochtoon. Ruim 137.000 mensen komen van de voormalige Nedelandse Antillen en Aruba. Niet zeuren dus over minderheden, want we hebben het hier over nog niet eens 1 procent. Het is niet voor niets en heus niet alleen voor Curacao dat hierover regels zijn vastgesteld door de Verenigde Naties en verdragen zijn gesloten in de EU.

  @Jason,
  Generaliseren is lekker makkelijk. Die ‘goede tijd’ was al halverwege de jaren zeventig voorbij. Ook voor jou een paar Nederlandse cijfers dan. Per jaar komen ongeveer 13.000 Antillianen in aanraking met de politie. Dat betekent dus dat er 124.000 NIET van crinminele feiten worden verdacht. Dat die allemaal een uitkering hebben, is pertinent niet waar. Sterker nog, van 1999 tot 2009 is het aandeel Antillianen met bijstand bijna gehalveerd. Ook leuk: Antilliaanse examenkandidaten doen het op de havo en vwo erg goed. Met slagingspercentages van 86 en 89 procent komen ze in de buurt van de resultaten van autochtone examenkandidaten.
  Ik ben het met je eens dat het aantal gewelddadige overvallen op Curacao LIJKT te stijgen, maar ik heb daar geen cijfers van. Wel is het ook hier weer een kleine groep die het zoals gewoonlijk voor de anderen verpest.

  @Basora,
  Ik vind jouw reactie een hele logische reactie. De Nederlandse politiek loopt voorop in het niet gelijkwaardig behandelen van alle Nederlanders. Er heerst al jaren een onsmakelijke verdeel-en-heerspolitiek waarbij zoveel mogelijk groepen in ‘wij-tegen-zij’ kampen worden verdeeld en tegen elkaar uitgespeeld. Werkend tegen niet-werkend, gezond tegen ziek, jong tegen oud, wit tegen zwart, rijk tegen arm, ga maar door. Solidariteit is een holle frase geworden, iedereen gaat voor zichzelf en eventueel zijn eigen kleine veilige kringetje. Voeg daarbij dat Antillianen ook nog de meest recente immigrantengroep in Nederland vormen en het is duidelijk dat deze groep het het meest moet ontgelden. Toen in de jaren zeventig grote aantallen Surinamers – toen nog met Nederlands paspoort – naar Nederland kwamen, waren zij de gebeten hond. In Nederland is langzamerhand een klaagcultuur ontstaan waarbij je je afvraagt of er ooit nog wel eens iemand lacht in dat land (behalve Rutte dan 😉 ). Antillianen moeten net als voorheen Surinamers, drie keer zo hard presteren, maar worden als puntje bij paalte komt toch weer afgerekend op hun herkomst. Kritiek? “Als het je niet bevalt, rot je maar op naar je eigen land” is de heersende tendens. Niks allemaal ‘wij’ dus.
  Ik vind het jammer dat precies die klagende groep witte Nederlanders zich hier op Versgeperst ook zo dominant gedraagt en de kolommen volplempt met generaliserende en soms ronduit kinderachtige one-liners, zonder scrupules over de rug van overledenen, jarigen en kinderen heen.
  En inderdaad, Nederland kan er ook wat van op gebied van fraude. De directeur van het failliete Vestia (SOCIALE woningcorporatie) heeft een villa van 30 miljoen op Bonaire laten bouwen. Twee rechters die in een zaak over de grond van Chipshol gingen, pleegden meineed. In Brabant is een hulpofficier van justitie ontslagen omdat hij al ruim tien jaar werkte zonder de juiste opleiding en papieren. Hij vindt dat hij onterecht is ontslagen omdat hij slechts een van de velen is die op die basis als hulpofficier werkt(e). De overname van Fortis zou geen 16 maar ‘slechts’ 8 miljard hebben hoeven kosten en zo kan ik nog wel vele schermen vullen. Kortom, niets menselijks is ‘de’ Nederlander of ‘de’ Curacaoenaar vreemd.

 7. @ Pueblo S. Hoewel het hier al ontelbare keren duidelijk is gemaakt, lijkt het maar niet tot je door te dringen. Niet burgers van Nederland, SXM of Aruba hebben te bepalen of Curacao voor onafjankelijkheid moet kiezen. De Curacaose regering heeft echter nog een kleinigheid te vervullen, omdat HET VOLK het zelfbeschikkingsrecht bezit. Dus een referendum of nieuwe verkiezingen met onafhankelijkheid als nr. 1 in de regeringsprogramma’s van MFK, MAN en PS. Het zal me niet verbazen, dat de stemgerechtigde Europese Nederlanders daarop een flinke invloed zullen hebben en de Curacaose bevolking met onafjankelijkheid zal willen laten kennismaken, zodat de gevolgen hard gevoeld zullen worden en de discussie over wel of niet onafjankelijk niet meer gevoerd zal hoeven te worden, want dat is behoorlijk vervelend aan het worden. Daarom stel ik voor om een proefperiode in te stellen, omdat de voorbereidingen voor onafhankelijkheid door de regering al in gang gezet zijn. Natuurlijk 100% letterlijk en figuurlijk dag met je handje tegen Nederland zeggen, want geld valt er niet meer te halen. Misschien kan jij vertellen waarom het referendum zo lang duurt, want de andere boberano’s hier zwijgen als het graf en Wiels is een schijtebroek.

 8. @Pueblo S. waar wachten jullie dan op? Jullie roepen het al sinds 10-10-10 en Nederland wil heel graag van Curacao af. dus dit is jullie kans!! ga er voor!!

  De waarheid is, dat de Curacaose regering onafjankelijkheid wil en niet de Nederlandse regering. Nederland(Nederlandse regering) roept niet sinds 10-10-10 en zeker niet dat ze van Curacao af wil. Curacao heeft dus de kans en moet ervoor gaan en niemand anders en toestemming van Aruba, SXM en Nederland is er. Wat wil je nog meer. Nederland zou bovendien niet zo stom zijn om ergens voor te gaan wat verboden is!!!!!!

 9. Omdat de ‘goede tijd voorbij is in Nederland om geld bij de sociale dienst te halen komen desondanks nog steeds veel randfigurennaar Nederland. Het is wel slechts geroep en populistisch gebral van de VVD maar ik kan het mij hemelsbreed voorstellen.
  Ook hier is het al tijden raak. Niet werken en toch aan je dingen komen dus is het het gemakkelijkst in te breken en vooral geweld gebruiken.Drugs smokkelen is ook moielijk geworden dus tel uit je winst.

 10. @manfeld Jansen, ben je nu zelfs te stom om dat te bedenken ? Zal je een idee geven; gewoon verscheuren, nu vandaag nog and live happy ever after, lafaard.

 11. @Basora, kun je mij eens uitleggen wat/waar en wie onze voorouders waren, dus waar stammen wij eigenlijk van af ?

 12. @mandefd, waar wachten jullie dan op? Jullie roepen het al sinds 10-10-10 en Nederland wil heel graag van Curacao af. dus dit is jullie kans!! ga er voor!!

  @shimaruku, Bepaalde delen van Nederland wonen nu ook meer allochtonen dan autochtonen dus Nederland kan zich ook beroepen hierop. Of de antis moeten zich gaan vestigen in de Noordosstpolder of in Noordoost Groningen.
  Trouwens waar is de vrees dat hier ineens honderduizenden makambas zich zouden vestigen. Geloof me maar dat veel makambas het hier leuk vinden voor vakantie maar hier niet willen wonen. Ze kunnen zich ook vrij overal in Europa vestigen en doen dat ook niet.

 13. Vooralsnog vind ik dit soort uitlatingen van de VVD (PVV trouwens net zo hard) vooral goedkope stemmingmakerij. Beide partijen weten heel goed dat het simpelweg niet mogelijk is mensen met de Nederlandse nationaliteit vanuit het Koninkrijk der Nederlanden de toegang te ontzeggen tot Nederland. Sinds Verdonk probeert men dit al in te voeren (Rijkswet Personenverkeer), maar tot nu toe wordt daar een stokje voor gestoken door de regelgevingen van onder andere de VN en EU.
  Dat het andersom wel mogelijk is voor Curacao (en als ze dat willen ook Aruba en Sint Maarten) om voorwaarden te stellen aan de toelating van Nederlanders die niet op het eiland geboren zijn, is ook wettelijk vastgelegd en niet exclusief voor de Antillen.
  Als er zoveel niet-Curacaose Nederlanders op Curacao zouden komen wonen dat de Curacaoenaars een minderheid in hun eigen land gaan vormen, is het volgens dezelfde VN en EU toegestaan het immigratiebeleid daarop aan te passen. Zelfbestuur voor minderheden is een recht dat is vastgelegd in bijvoorbeeld verdragen van de Verenigde Naties en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Beide zijn door het Koninkrijk der Nederlanden geratificeerd.
  Het is nu eenmaal zo dat als maar twee procent van de Nederlandse Nederlanders op Curacao zou komen wonen, daardoor de eigen Curacaose bevolking al een minderheid is geworden. Andersom zou de complete Curacaose bevolking in Nederland kunnen gaan wonen en zou daar dan nog steeds een marginale minderheid zijn.
  Ik denk ook dat de grootste problemen die Nederland nu heeft met z’n immigranten van de afgelopen zestig jaar niet die paar Curacaoenaars betreffen die naar Nederland komen. Maar dat is weer een heel andere discussie.

 14. ik vind het wel goed hoor. je moet je land verdedigen tegen misdrijven en daar is dit een goed voorbeeld van. dan kunnen de gene die wel goede intenties hebben wat rustiger leven .
  Moeten ze ook hier ook doen. idd heb je geen nederlandse “gangs” hier die schieten etc .
  Maar er zijn wel veel nederlands Boeven hier. die zeggen dat ze ervaring hebben in een bepaalde vak en dan hier de boel komen oplichten. en die heb je hier heel veel. .ze moeten nederlanders die hier komen wonen even goed screenen om te kijken of ze echt ervaring hebben in hun vak dat ze zeggen dat ze beheersen. ze prutsen maar een beetje zijn peper duur en als ze de boel hebben opgelicht en geen vriendjes meer hebben dan verdwijnen ze weer met alles wat ze kunnen stelen . voor mij is dat ook een vorm van criminaliteit.

  hadden we hier ook maar beleid.

 15. @Makayu
  Inderdaad zijn er andere regels voor Yu di Korsou of Nederlanders of niet-Nederlanders. Maar je woede over tegenwerking kun je deels op je eigen conto schrijven.
  Tweemaal heb ik iemand geholpen met de emigratie vanuit Nederland naar Curacao. Een kleine speurtocht op Google geeft EXACT aan wat je nodig hebt voor je verblijfsvergunning. Niet alleen welke documenten, maar ook hoe oud ze maximaal mogen zijn en waar je ze moet halen. Behalve de regeringswebsite en die van het antillenhuis zijn er zoveel mensen die een emigratie-handleiding op hun weblog hebben gezet voor Nederland-Curacao, dat er echt weinig vragen meer overblijven hoor.
  Als je dan op pad gaat met een verlopen geboorte-akte, zijn je papieren dus simpel niet in orde en heb je zelf je huiswerk niet goed gedaan. Op wie moet je dan boos worden? Of verwacht je voor jouw speciale geval dan toch een beetje corruptie?
  De wachttijden vallen trouwens ook wel mee (van tien seconden tot een uur) als je niet gaat wanneer IEDEREEN gaat en voor het geval je wel moet wachten trek je toch thuis alvast een boek uit de kast om tijdens het wachten te lezen?
  En als je ook dat niet wilt, schakel dan een bureau in dat alles voor je regelt. Kost je wat geld, maar zij weten precies wat je nodig hebt en je hoeft slechts eenmaal te wachten om je sedula op te halen.

 16. Beste pueblo S, Je weet niet hoe blij ik zal zijn als ik van die nederlandse (apartheid) paspoort verlost ben.

 17. De Nederlandse politici en de Nederlandse bevolking moeten niet vergeten, dat ze vroeger piraten en boeven waren. De WIC West Indische Company was vroeger een criminele organisatie die steun kreeg van hun eigen regering in Nederland. In 2012 hebben we de geschiedenis ineens vergeten, wat voor gruwelijke daden de Nederlanders hebben gedaan. Hallo, wordt wakker ik heb de Nederlandse piraten tijd goed gelezen, Portugal, Spanje en andere landen deden er allemaal lekker mee. Immers de Nederlandse boekenschrijvers zelf schreven over het glorie tijd. Het waren toch spannende verhalen op zee die je bloed liet kloppen. Het beroven van andermans mensen, grondstoffen en middelen is dat niet crimineel?. Tevens moeten we de slavenhandel niet vergeten die was een big business voor Nederland. Al de gruwelijkheden dat Nederland op Curaçao, Suriname en Indonesië hebben gedaan. Zijn wij die ineens vergeten, zijn de Antillianen nu gelijk criminelen, gelukzoekers, uitkering trekkers. De Antilliaanse gemeenschap wordt in Nederland als de vervelende criminele eilanden gezien. Maar blijkbaar is Nederland vergeten hoeveel corruptiezaken op haar eigen bodem gebeurd onder anderen, Fraude in de zorgverzekeraar, Bouwfraude ga zo maar door. Je moet alleen maar klikken op je muis kom je genoeg fraude zaken tegen. De Antilliaanse gemeenschap wordt regelmatig gediscrimineerd, voor alles en nog wat. Maar elk jaar landen er volle vliegtuigen met duizenden Nederlandse toeristen op onze eilanden om te genieten van onze gastvrijheid, cultuur, zon zee en strand. Trouwens er leven op de eilanden een grote groep Nederlanders, en er komen elke dag nog meer bij. De elke dag klagen op deze en andere site over de Curaçaose politici en de yui Korsow. Om niet te praten zelf van de anderen eilanden. Een enkeltje Amsterdam is altijd mogelijk denk er over na. We zijn toch criminelen eilanden is de Nederlandse gemeenschap niet bang om beroofd te worden van je euro’s? Ik begrijp het onze eilanden zijn exotisch, en ze zijn onweerstaanbaar. De Nederlandse politici en de media moeten stoppen met het drijven van goedkopen politiek. Laten we eerlijk zijn, zijn alle Nederlandse burgers zo braaf? , als dat zo is heeft Nederland geen Politie nodig. Aruba, Curaçao, Bonaire, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, moeten onder ogen zien dat zulke goedkope politiek nooit zal ophouden, terwijl we nog deel zijn van een fictie koninkrijk. . Ik zou zeggen houdt de eer aan je zelf en stapt gewoon uit het Nederlandse koninkrijk. Maar niet zonder stoot of slag want Nederland moet wel met miljarden boven de tafel schuiven, als schade vergoeding aan de eilanden. De koe moet melk geven.

 18. @romad, die eraan komende wetgeving geeft de regering de mogelijkheid om ALLE criminelen terug te sturen naar hun land (eiland) van herkomst. Met deze HERKOMST wordt ook bedoeld eerste, tweede of derde generatie, tenslotte zijn het producten van hun eerste of tweede generatie ouders of misschien moet ik zeggen VADERS, die zich verder nooit iets van hun producten aantrekken.

 19. @een surinamer, als je wat ouder bent zal ik je precies uitleggen waar dat verstand van de doorsnee Curaçaoenaar zit !

 20. Zouden werkelijk alle curacaoenaars zo naief en kortzichtig zijn ? Je zou het wel gaan denken als de de reacties leest. Als je bij kritiek altijd ontkent, zielig doet en vooral als een klein kind naar een ander wijst, lossen de problemen zich niet op. Dat zal je toch echt zelf moeten doen.

 21. @ Charlyp. Dan heb je zeker Schotte in een recente toespraak niet gehoord, dat de Curacaoenaar 4 talen spreekt.

 22. Mensen, men moet eens af van het geeigende gezegde dat ”alle antillianen Nederlands spreken”, het WAS vroeger ook zo , de taal werd hier ook onderwezen, men sprak van s’morgens bij het betreden v/d school totdat men weer huiswaarts ging Nederlands, maar al jaren spreken ”dé antillianen” een belabberd mondje Nederlands.

  Zelfs met de jongelui die naar Nederland vertrekken om HBO opleidingen te volgen is het bar en boos gesteld wat de beheersing van het Nederlands betrefd dus geen wonder dat Nederland eisen gaat stellen vwb Nederlands spreken/schrijven. Binnenkort zal ook ”de Antilliaan” moeten inburgeren wil men in Nederland aan de eisen voldoen.

 23. @Kurt: wie gaat dat betalen. tegenwoordig is NL allang geen studieparadijs meer met al die zware regeltjes!

  ik zal me altijd afvragen waar ‘t verstand van de doorsnee Curaçaoënaar zit!

  shame shame shame!

 24. ik zie geen probleem: heb je een baan, heb je wat geld, verzekering, en huisvestiging? dan mag je het land binnen…is toch logisch?
  Ik had op Curacao verekering, geld, een woning, en werk nodig – vindt ik goed, dat nederland hetzelfde nu wil…is ook goed
  ik hoor niet over nederlandse gangs op Curacao trouwens, ook niet dat nederlanders drugs verkopen en elkaar doodschieten…dus de strenge regeling van Curacao werkt!
  Het is niet alleen voor Curacao…alle andere landen….

 25. Schijnheilig en vooral hypocriete reacties van degenen die vermoeden (zoek eerst eens de juiste info op !!!) dat Curaçaoënaars “gediscrimineerd” vvorden bij immigratie naar NL.
  Uit eigen ervaring weet ik dat de regels voor emigratie vanuit NL naar Korsou vele malen scherper en discriminerender zijn!
  Daarnaast wordt je ook zwaar tegengewerkt om uberhaupt de juiste info en documenten op Curaçao te verkrijgen en vaak onbeschoft weggestuurd met tegenstrijdige of geen informatie voor het indienen van de juiste documenten.
  Een slechts 2 maanden “verlopen” geboorte-akte moet opnieuw in NL worden aangevraagd (onnozelen hier denken zeker dat ik gereincarneerd ben of zo). En dan moet de hele route langs alle loketten (daaaaaggeen frustratie en wachttijden van hier tot Timboektoe) weer van voren aan beginnen!
  Dus niets liever dan GELIJKE afhandeling immigratie en dat is het nu zeker nog niet want de Curaçaoënaar wordt nog flink bevoordeeld in procedures!!!

 26. @Basora, @Kurt
  Nou nou niet zo hoog van stapel lopen. Het is niet meer dan normaal dat een land de rotte appels uit de immigranten pikt en de goede appels een kans biedt (ook studenten). Nederland doet dat al jaren (vroeger kwam alleen de goede Turken en Marokkanen binnen, de ellende begon pas met de volgende generaties). Dit geldt ook voor Polen, ze kunnen alleen makkelijk aan werk komen in Nederland door Europese verdragen (waar weinig Nederlanders nou écht blij mee zijn). De ENIGE reden dat dit tot op heden nooit geldde voor Antillianen is vanwege de koninkrijksrelatie, deze maatregel past bij het huidige beleidt van de Curaçaose regering om deze banden steeds meer los te snijden. En houdt in gedachte: het wordt Curaçaoënaars niet onmogelijk gemaakt om naar Nederland te komen, ze moeten nu alleen laten zien dat ze goed voorbereidt zijn op leven in Nederland, waarbij ondermeer het Nederlands een vereiste is. Hiermee zijn de toelatingseisen nog steeds veel soepeler dan vice versa, Curaçao wil zelfs dat Nederlanders aan kunnen tonen dat ze een baan hebben alvorens ze zich hier in kunnen schrijven.

 27. Deze maatregel van de VVD is bedoeld om de kansarme jongeren buiten Nederland te houden. Dat heeft geen zin. De kansarme jongeren zitten namelijk al in Nederland. Dat zijn de 2e generatie jongeren van “Antilliaanse” ouders.
  Maar ach, zo worden problemen in Nederland aangepakt. Regels,regels en nog meer regels en de oorzaken van de problemen worden genegeerd.

 28. @ Basora

  Polen en andere Oost-Europeanen komen om te WERKEN en dat is nou het grote verschil.
  Slecht geschoolde (ex)antillianen komen om de uitkeringen en toeslagen op te strijken.
  Daar moet paal en perk aan gesteld worden.

  Misschien moet je eerst even op Curacao kijken, daar hebben ze de voorstellen die de VVD nu doet al lang geimplementeerd (ingevoerd). Als je je gelijkwaardig burger voelt kan je niets tegen deze voorstellen hebben. Zet je gekleurde PS-bril even af en bekijk een en ander met open vizier. Dan zal je tot de ontdekking komen dat de Europese Nederlander die zich op Curacao wil vestigen op alle fronten gediscrimineerd wordt en moet voldoen aan de regels die de VVD nu voorstelt.

 29. @jansen mangeld, maak je geen zorgen hoor want dankzij deze regering ben jij heel snel verlost van je NL paspoort en krijg je er 1 van de Democratische Republiek Curacao!

 30. @Basora, als je zo je hart lucht over de Nederlandse regering, denk je dan aan de Curaçaoese regering, die als het even niet meezit als kleine kinderen de vergadering verlaten. Een premier die eerst de hulp inroept van de Nederlandse regering en dan door zijn eigen politieke coalitie genoten terug gefloten wordt, schijnheilig zegt dat hij die hulp nooit gevraagd heeft ik kan zo nog wel een half uurtje doorgaan hoor. Zou mijn koffers alvast maar klaar zetten.

 31. ik weet allang dat de nederlandse regering(vvd en pvv) een hekel heeft aan buitenlanders in het algemeen en zolang zij ons beschouwen als buitenlanders kun je zulke wetten verwachten(terwijl wij een (.NEDERLANDSE PASPOORT HEBBEN).

 32. Een Nederlander die op Curaçao gaat wonen brengt (veel) geld mee, een Curaçaoër die alleen maar Papiaments spreekt en naar Nederland wil is slecht opgeleid, kan niets en kost daar alleen maar geld.
  Als de regels echt gelijk getrokken moeten worden dan zou het beste zijn dat alleen diegene die financieel zich zelf kunnen bedruipen vrij mogen reizen. Die regel zou Nederland dan ook voor Marokkanen ed moeten laten gelden.

 33. De VVD begint steeds meer te lijken op de SP op Curaçao. Nog even en in Nederland voeren ze de regel in dat 80% van de werknemers in een bedrijf, in Nederland geboren moet zijn. Ik vrees dat de Curaçaose politici nu terug krijgen wat ze gezaaid hebben. |Nog even en de Curaçaose kinderen mogen iet meer met een Nederlandse studiebeurs op een door de Nederlandse regering gesubsidieerde school studeren. Het zou wat zijn. Waar moeten die kinderen dan opgeleid worden? En… wie betaalt het?

 34. De VVD houdt Curacao een spiegel voor. Er zijn hier ook allerlei regels voor Nederlanders bedacht.

 35. Dit is het gevolg van de anti Nederlandse geluiden op Curacao. Slim van de VVD om het geen koninkrijkszaak te maken. Het wordt een regeling van Pais Nederland..
  De regeling maakt het onmogelijk om je in een gemeente in te schrijven. Dat lijkt niet erg, maar is het wel. Zonder inschrijving geen BSN nummer en zonder dat geen werk, geen bankrekening..Dan ben je in NL administratief en praktisch dood. Je bestaat gewoon niet!
  In NL wil men nu net zo dapper doen als op Curacao. Ook het parlememtair overleg is zinloos, want daaruit loopt Curacao weg.
  We moeten het niet vreemd vinden om met gelijke mumt terug betaald te worden. In NL is de softe PVDA en CDA aanpak verleden tijd.

 36. Criminelen, profiteurs en nietsnutten zijn in geen enkel nieuw land welkom, dus logisch dat het nieuwe land die rotte appels eruit probeert halen op de een of andere manier. De goeden moeten onder de kwaden lijden, helaas. Koninkrijk of niet doet daar niets aan af.

 37. De VVD Partij mag van mijn op houden te bestaan, hoe haalt je in hoofd om met zulke domme onlogische voorstelen te komen. De partij moet zich schamen om naar voren te komen met een blaaspop, er zit alleen lucht in. Ze denken door deze maatregel in te voeren dat Nederland en Europa veiliger worden. Trouwens veilig voelen is subjectief, iedere mens ervaart het anders. Wat een ongeschoold voorstel, dat niks oplevert. Immers er zijn genoeg asociale Nederlanders. Verder staat de deur wijd open voor Polen en andere Oost Europese landen. Het is gewoon een Koe in de Ogen kijken. HAHAHAHA

 38. Geen regels of wel regels maakt in principe geen f.ck uit, als de regels maar hetzelfde zijn.

 39. We hebben het zelf een beetje verbruid onze good will bij de linkse partijen in Nederland.
  Mede door de uitspraken van de PS en de MFK die duidelijk aangeven dat ze vinden dat de Koninkrijk regelingen onzin zijn.

  Cijfermatig zijn we maar zo groot als de tiende gemeente in Nederland. 150.000 duizend inwoners hebben we. Om de woorden van de Hr Asjes te gebruiken de meeste stemmen zijn tegen, Dan kunnen wij wel roepen onze mond word gesnoerd om even als de Par te spreken .

  Wat Shanon zegt klopt niet helemaal er is een hele jonge generatie hier op ons eiland die to0taal geen woord Nederlands spreken, maar daar gaat het eigenlijk ook niet om de toelatingseisen worden in de landen gehouden waar men vertrekt. Probeer maar door de test heen te komen.

  het staat ons uiteraard vrij om ook de eisen te verhogen om mensen toe te laten, wat als reactie geeft dat Nederland ze ook weer verhoogt. Beter zal het zijn om helemaal geen regels te hebben voor alle bezitters met het paspoort van het Koninkrijk der Nederlanden
  Gewoon vrijheid van reizen en toelating, wij van curaçao hebben daar meer baat bij dan de Europese Nederlanders.