CURAÇAO – De VVD wil strengere eisen stellen aan immigranten van de voormalige Nederlandse Antillen die zich in Nederland willen vestigen. Dat moet voorkomen dat kansarmen uit Curaçao, Aruba en Sint Maarten naar Nederland komen en hier “tussen wal en schip eindigen”. Dat meldt de VVD vandaag.

De liberalen zullen een initiatiefwetsvoorstel indienen. Daarin komen regels die dezelfde eisen stellen aan immigranten uit de vroegere Nederlandse Antillen als wat die landen tegenwoordig van Nederlanders vragen. Het gaat onder meer om het niet hebben van een strafblad en beheersing van de Nederlandse taal. Ook moeten migranten beschikken over voldoende middelen van bestaan en een opleiding die aansluit bij de Nederlandse arbeidsmarkt.

Slecht scoren
Er wordt niet getornd aan de reismogelijkheden van inwoners uit Curaçao, Aruba en Sint Maarten. De eisen gelden pas voor wie zich wil inschrijven in een gemeente. De VVD wijst er op dat mensen uit de voormalige Antillen slecht scoren op crimineel gedrag, schooluitval en werkloosheid.

© ANP, alle rechten voorbehouden

30 reacties op “VVD: strengere eisen Antilliaanse immigrant”

 1. @Nederlander

  jammer dat je zo denkt dat hier kneusjes op verschillende functie’s zitten.
  Echter om een goed bestuur te krijgen moet je wel onze mensen de kans geven om met vallen en op staan te leren. Als er inderdaad alleen maar mensen van buitenaf op de heel goede functie’s zitten, dan heb je als gevoel waarom zal ik doorleren, want als die baan vrijkomt dan kom ik toch niet in aanmerking.\
  Is net zoals in het voetbal, als je van de jeugdafdeling doorstroomt naar het eerste elftal dan krijg je een lager salaris, dan iemand die van buitenaf komt.

 2. @RUperto. Ik snap jij niet hoor. De hele tijd zit je op websites te schelden om makambas en Nederland en dat Nederland Curacao koloniseerd en dat je onafhankelijk wil zijn en nu moet Nederland Curacoa gaan helpen? Wel de lusten en niet de lasten?

 3. @henkie, wel grappig dat je zegt dat de beter opgeleide witte Nederlanders de toegang tot Curaçao ontzegt moet worden omdat zij anders de banen, waar geen degelijke opgeleide Curaçaoenaars zijn, zouden inpikken. Conclusie, jij laat kneusjes jobs doen waar ze geen verstand van hebben omdat je op die manier de witte Nederlanders van het eiland kan houden. Het resultaat is duidelijk te zien !
  En als er nou één ding is waarvoor de witte Nederlanders NIET naar Curaçao zouden komen is het wel jullie sociale regelingen. Bedoelde je soms te zeggen dat dat de hoofdreden van de zwarte Nederlanders is om naar Nederland te vertrekken ?

 4. @Sentinel Soberano
  wij hebben niets zelf opgebouwd ten koste van roof en diefstal van have en goed behorende tot andere volkeren en landen.

  Nee hier steelt de overheid van hun eigen bevolking.

  Woon hier ook al en aantal jaren en moest idd ook bewijs vangoed gedrag e.d hebben maar voor de rest geenproblem.Kost wel een hoop tijd allemaal .Kreeg iedere keer als ik aan het loket kwam en als ik weg ging een hand van de loket medewerker,,werd heel vriendelijk behandeld .Ben zeker geen vip ,gewoomn mbo diploma .

  Verder vindt ik het heel normaal als een land criminelen weigert zowel Nederland ,Curacao of welk land dan ook.

  Verder is iedereen die aan bepaalde eisen voldoet welkom in Nederland als je je maar gedraagt ongeacht Nationaliteit.Antiliaan ,Marokaan.Turk,maakt niet uit,zelfs door Wilders.

 5. Let wel dat wij het over nederlanders geboren in het carabische deel van het Koninkrijk in nederland tot de toelating tot dat deelvan het Rijk, Nederland, willen beletten. Dit is in strijd met art. 14 EVRM en 26 IVBPR omdat deze beslissing op grond van geboorte en afkomst moet worden gebaseerd. Het verchil van uitzetting van een Duitser of Fransman uit nederland is anders aangezien deze naties eu-burgers maar geen nederlanders zijn. Anders is het met de nederlander geboren in Curacao, Aruba, Sint Maarten. Wij hebben het hier over nederlanders. Nederlanders kunnen niet worden uitgezet dit verbied de Grondwet..a. art. 2 en 3 van het vierde protocol behorend bij het Europees Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens en de Fundamentele Vrijheden.
  art. 12 van het Internationaal Verdrag inzake Burger en Politieke Rechten.

  a. het recht op vrije verplaatsing binnen een staat;
  b. het verbod van uitzetting van eigen onderdanen en
  c. het recht van binnenkomst in eigen grondgebied .

  Voor deze jongeren moet nederland indien serieus echt meehelpen. Verder waren de mensen in deze Rijksdelen al nederlander voordat een paar provincies in nederland zelf tot dat gebiedsdeel behoorde

 6. Tja… waarom zou korsow die regels wel mogen hanteren en nederland? Gelijke monikken gelijke kappen toch?

 7. OOO wat weten we het met ze allen weer beter. erkomt een wetsvoorstel, let even op door een minderheidskabinet, en pas als die door de meerderheid word goedgekeurd word het van kracht. dus mocht het zover komen dan moeten ze hier niet gaan zeuren want de meerderheid heeft beslist. is precies hetgene wat er gisteren hier in de staten gebeurde als de meerderheid beslist moet de minderheid zijn bakkes houden. strekking woorden van asjes en rozier tov PAR. dus niet zo lopen klagen.

 8. Als je gelijkwaardig wilt zijn, moet je ook gelijkwaardige wet- en regelgeving tolereren.
  Anders discrimineer je en daar willen we toch juist van af????

  Indienen dat wetsvoorstel.!!!!

 9. Sintinel,Henkie,Paulina,Jantje,Wiels,Monk,Schotte,Sientje,Eisden,Jasjes,Rozier,en het hele zooitje wat er aan vast hangt.Zou het niet leuk zijn als jullie direct je paspoort gaan in leveren bij de des betrefende instanti zijn jullie in iedergeval van dat probleem verlost,stakers.

 10. Pure onzin wat ze daar in Nederland willen doen, maar goed ze doen maar dit is weer een stap om sneller onafhankelijk te worden. Dat er hier regels zijn staat nu eenmaal in het statuut, dit om te voorkomen dat beter opgeleide mensen vanuit Nederland onze banen willen inpikken. waardoor er voor onze eigen landskinderen er geen mogelijkheid is om bijvoorbeeld de beter betaalde banen te krijgen.
  Ook is deze regeling om niet onze sociale lasten te laten stijgen, want stel dat elke Europese Nederlander denkt hmmm die onderstand op Curaçao dat lijkt me wel wat.

  Ik geloof ook wel dat hier op het eiland criminele mensen zijn vanuit nederland, alleen deze wonen hier dan niet maar komen maar een paar maanden hier en schrijven zich niet in bij Kranchi.

  Nu de centen op zijn in Nederland proberen ze op alle fronten te bezuinigen, dus geen huursubsidies, uitkeringen enz..

  laten we zo eerlijk zijn dat we als land Curaçao in het verleden wel boefje met een enkeltje naar Nederland hebben gestuurd . het is dus onze eigen schuld dat we nu zo’n negatief beeld hebben over ons zelf.

  Ook het de de partij van de Min Pres zal er geen problemen hebben met de regeling van Nederland want hij wil dat ons land groeit tot wel 300.000 inwoners dat is goed voor de bouw, winkels en andere zaken.

  ik ben alleen bang , dat zolang we niet hebben vast gelegd wat een YDK is we problemen kunnen krijgen . is het omdat je hier bent geboren, of omdat je ouders hier zijn geboren. maar ben je ook YDK als je grootouders hier zijn geboren want je ouders zijn het wel maar het kleinkind dus niet. wat als je vader en moeder teruggestuurd worden , blijf je dan als kind achter.
  of als je ouders europese nederlanders zijn en het kind is hier geboren is dat een YDK maar zijn kind is dan ook weer een YDK. Nu ze kunnen hun pret op Nederland.

 11. @Paulina

  Helemaal eens.Er zijn een groot aantal Nederlanders die hun stek/plek hier gevonden hebben. Maar niemand die het daar ooit over heeft. Van horen zeggen wel vroegere Nederlandse kapper die zich makelaar noemt, bijvoorbeeld.

 12. @royender,
  het was, met nadruk op ‘was’, idd het geval dat inburgeringcursussen gedeeltelijk door de nederlandse overheden gefinancieerd werden. maar dat is sedert april 2011 verleden tijd. het geldt nu alleen maar voor asielzoekers, imams en andere buitenlandse geestelijken. nederlanders die zich op Curacao vestigen hebben daarentegen heus wel geld genoeg om het zelf te bekostigen. ze moeten dan maar ff hun spreekwoordelijke hollandse gierigheid opzij zetten als ze werkelijk willen inburgeren. Curacao is geen Nederland! wij hebben niets zelf opgebouwd ten koste van roof en diefstal van have en goed behorende tot andere volkeren en landen.

 13. Sentinel Soberano, bekijk de criminliteitscijfers in Nederland eens en stel vast dat het aandeel van de Antillianen daarin schrikbarend is. Ook bij iedere tv uitzending van Opsporing Verzocht zie je Antillianen betrokken bij roofovervallen. Vind je het gek dat het sentiment in Nederland dat anti Antilliaans aan het worden is? Om nog niet te spreken van de miljarden belastinggeld die naar de eilanden gaan. Ook in Nederland is men (met name dankzij het rapport Rosenmoller) op de hoogte van de politici met strafbladen (Godett, Constantia), banden met criminelen (MFK – Robbie dos Santos) en zonder enige opleiding (Schotte, weer Constantia).

  Het zou goed zijn om hier eens het aandeel van de Europese Nederlanders in de criminaliteitscijfers van Curacao tegenover te zetten. Het zou me niets verbazen als dat aandeel nul is.

 14. @Sentinel Soberano
  Ik kan je verzekeren dat er stringent gecontroleerd wordt op de Verkaring Omtrent Gedrag, zonder deze kun je je als Nederlander niet inschrijven op Curacao.

 15. @sentinel.. Ik ken genoeg Nederlanders die zo n inburgeringscursus willen doen, maar wie gaat t betalen? De overheid? Dacht t niet… In nederland worden buitenlanders gedwongen een cursus te volgen, maar die kost de buitenlanders geen geen geld hoor. Ik ben voor een inburgeringscursus voor Nederlanders, maar je moet dat wel kunnen aanbieden als land. Dus overheid, regel t ipv zeuren over mensen die niet reageren.. Beetje makkelijk: wel zeuren, maar zelf niks willen investeren..

 16. Curaçao moet ook de wetten aanpassen en aanscherpen voor buitenlandse criminelen die zich op Curaçao willen vestigen. Bijvoorbeeld NL criminelen die hun zwart geld op Curaçao willen witwassen door met “goede initiatieven of bedoelingen” een bedrijf op Curaçao willen beginnen. Of een aantal die hun oplichterse praktijken op Curaçao willen voortzetten.

  Ik denk dat het een tweerichtingsverkeers wet moet worden. Want er zijn ook veel NL die heel veel op hun kerfstok hebben, maar dat hun geschiedenis in het buitenland niet bekend is.
  Ze gaan rustig een nieuwe bestaan opbouwen in het buitenland, bijvoorbeeld Afrika, Brazilie en soms ook op Curaçao en niemand weet wie ze in werkelijkheid zijn, puur omdat ze met geld komen wapperen.

 17. hoezo moet de nederlander een bewijs van goed gedrag overleggen om zich op Cur. te mogen vestigen? officieel is het natuurlijk wel het geval, maar of dat ook echt stringent gecontroleerd wordt waag ik te betwijfelen! bovendien hoort een hollander die zich op ons eiland wenst te vestigen een inburgeringscursus te volgen én zich ook in het Papiamentu moeten kunnen behelpen. Ik ken overigens persoonlijk makambas in Cuacao die een behoorlijk strafblad in Nederland hebben! aan daar zijn meerderen op de hoogte van!

  ben het overigens eens met de eisen van nederland, omdat ik principieel van mening ben dat wij, Curacaoenaars, helemaal niks te zoeken hebben in een land dat onze landgenoten aan alle kanten respectloos bejegend en zeer zwaar discrimineert!
  Curacaoenaars zijn eenmaal wonend in nederland blootgesteld aan verschrikkelijke media, overheids en politiek racisme! dat ze er niet op de hoogte van zijn komt omdat ze met hun kop meer in het feesten en vreten zitten ipv te duiken in de discriminotoire overheidspestwetjes die speciaal tegen en voor hen, de Antilliaanse bevolkingsgroep, gemaakt zijn.

  de doorsnee Curacaoenaar zoekt liever naar info waar er een feest is dan naar belangrijkere info die alles te maken heeft met z’n /haar behandeling door de nederlandse staat. het is spijtig, maar een feit is het wel degelijk! ik vind het verdomd jammer dat onze mensen nog steeds denken dat ze gewenst zijn in nederland. wat dat betreft zou ik onze regering willen aanmanen om het volk van degelijke info te voorzien. info die overigens rijkelijk voorhanden is. NO BAI HULANDA!!!

 18. @ Marie. Volgens Blok van de VVD mag het niet met de pet van koninkrijkspartner en dienen de andere partners ermee in te stemmen. Het land Nederland mag dat in zoverre wel eenzijdig, dat er aan andere bestaande wetten en regels voldaan moet worden zowel nationaal als internationaal. Nederland kan dat dus niet zomaar even doordrukken.

 19. ik kan het standpunt heel goed begrijpen van de VVD.
  zelf heb ik ook liever dat het tuig van curacao naar NL verhuisd, daar valt meer te stelen en de straffen liggen daar lager, betere gevangenissen en een goed werkende reclassering.
  Het enige nadeel in NL zijn de drugs erg duur.
  Deze criminelen hebben in NL meer kansen om uit deze vicieuse cirkel te komen dan hier.
  Na een gevangenisstraf is er hier totaal geen enkele hulp om op het goede pad te komen.
  drugsverslaafden kunnen hier bijna nergens terecht om van de verslaving af te komen.
  Curacao wordt geteisterd door deze criminelen en deze maken het leven voor de goedwillende bevolking zeer onaangenaam.
  Dus laat ze AUB snel naar NL vertrekken voordat deze wet wordt aangenomen.
  Aan de andere kant; een hele hoop rijke criminelen uit NL wonen in de diverse resorts op Curacao en spelen daar de patser.
  Deze geven de goedwillende makamba een slechte naam.

 20. @ zorro U schrijft: “maar of dat voor Curacaoenaars kan gaan gelden, betwijfel ik ook. De koninkrijkspartners zullen daartegen vast geen “ja” zeggen.” Makat niet uit wat de partners zeggen. in het statuut is afgesproken dat elk zijn eigen eisen mag stellen. dat nederland tot nog toe nooit eisenheeft gesteld itt haar partners is gewoon geluk voor inwoers van die partners geweest.

  @pedro. Om hier te komen als Europese Nederlander moet je een baan hebben, een HBO opleiding of hoger hebben, mag je geen strafblad hebben en nog een hele rits voorwaarden. En als je dan binnen bent betaal je mee aan het sociale stelsel, maar mag je daar zelf geen aanspraak opmaken. Dus begin nu niet over kolonialism en discriminatie!
  In NL worden veel groepen gediscrimineerd, maar hier wordt en door burgers gediscrimineerd, kan je nergens terecht voor hulp daartegen en voert de regering stelselmatig regels in om discriminatie te bevorderen.

 21. @ Lionfish,

  Dat een NL’er zich hier niet zomaar kan inschrijven klopt, maar je hoeft geen leugens te verkondigen hoor…

  “Je mag je niet vestigen op Curacao als je niet een bepaald vermogen hebt.”
  Onzin, je moet inderdaad wel een baan hebben.

  “Je krijgt geen werkvergunning als je geen vriendjes hebt.”
  Onzin, je moet gewoon werkzoeken en aangeven dat je nog geen werkvergunning hebt. Als Nederlander mag je overigens na je aanvraag al beginnen met werken, maar je moet uiteindelijk wel een werkvergunning hebben ja. Andere daarentegen mogen pas wekren zodra zij een werkvergunning hebben.

  “Je wordt bij elk loket even onbeschoft behandeld.”
  De een heeft meer zin zn werk dan de ander ja..

  “Op alle mogelijke manieren zijn er regels verzonnen om de nederlander het gevoel te geven dat hij in Curacao een buitenlander is.”
  Ik denk eerder dat dit eerder aan de bevolking ligt dan aan de ambtenaren.

 22. Wat een domme reactie van @Pedro. Sinds jaar en dag worden nederlanders die zich op Curacao willen vestigen op alle mogelijke manieren gediscrimineerd en tegengewerkt. Je moet op het vliegveld bij de douane door een apart poortje. Je mag je niet vestigen op Curacao als je niet een bepaald vermogen hebt. Je krijgt geen werkvergunning als je geen vriendjes hebt. Je wordt bij elk loket even onbeschoft behandeld. Op alle mogelijke manieren zijn er regels verzonnen om de nederlander het gevoel te geven dat hij in Curacao een buitenlander is.

  En als omgekeerd nederland precies hetzelfde wil doen dan zijn ze plots kolonialistisch en racistisch ? Ga toch verder slapen, dit had al veel eerder moeten gebeuren. Het enige wat nog mist aan het plan is het op schiphol maken van een apart poortje voor controle van inwoners van Curacao.

 23. Zou er eindelijk een einde komen, dat de Europese Nederlander hier een 2de rangs burger is? Nee, want volgens mij heeft Nederland juridisch geen poot om op te staan. Het Koninkrijk behoort tot Europa en daar is vrij verkeer van personen. Er schijnt wel iets te komen, dat na herhaalde misdaad een persoon naar het Europese land van herkomst teruggestuurd kan worden, maar of dat voor Curacaoenaars kan gaan gelden, betwijfel ik ook. De koninkrijkspartners zullen daartegen vast geen “ja” zeggen.

 24. eerst de reactie om gen gebruik meer te maken van het ziekenhuis, gaat naar Aruba, nu deze aktie, dit is het resultaat als mama boos wordt, werkt precies zo thuis met de kindertjes, grote mond hebben of niet luisteren, het speelgoed afpakken en pas terug geven als je lief bent, let maar op, mama gaat nog veel meer afpakken en weg geven aan haar kindertjes die wel lief zijn en luisteren

 25. @Pedro. Een Europese Nederlander heeft een verklaring van goedgedrag nodig als hij zich wil vestigen op Curaçao. Wie is hier nu een tweederangs burger? Wie wordt hier nu gediscrimineerd binnen het koninkrijk?

 26. Geen probleem dus. Nederlands is een officiële taal in Curacao en St. Maarten. Bewijs omtrent gedrag is ook een normale zaak. Voldoende middelen van bestaan is ook normaal. Nederlanders kunnen hier ook niet bij Sociale Dienst aanschuiven.
  Voor de rest houdt iedereen zijn reisdocument (paspoort). Curacao Arube en St Maarten zijn inmiddels zelfstandige landen binnen het Koninkrijk. Beschouw het maar als een stap naar volledige zelfstandigheid, Wiels. Dat is toch de bedoeling van deze coalitie ?

 27. @Pedro, maar is er is al juist sprake van discriminatie en er wordt al met twee maten gemeten. Immers de makamba moeten aan veel eisen voldoen zoals geen stafblad en werk hebben en dat geldt omgegekeerd niet. en we willen toch gelijkwaardige partners zijn?

 28. @ Pedro:

  Beste Pedro, weet je wel aan wat voor voorwaarden een Europese Nederlander moet voldoen voordat hij daadwerkelijk op Curacao mag wonen?? Dus geen vakantie houden!!
  Als je dat niet weet, en gezien je reactie is dat kennelijk zo, moet je de wettelijke voorschriften van de toelatings- en uitzettingsorganisatie vanCuracao eens doornemen. Dan pas kan je over discriminatie spreken.

  Dat nog afgezien van de geweldige behandeling die je te beurt valt bij de diverse organisaties waar je je moet melden om daadwerkelijk inwoner van Curacao te worden. Ik noem hierbij de Vreemdeingedienst en Kranshi. Dat terwijl je gewoon een Nederlands paspoort hebt.

 29. Laat de reacties maar komen wordt een levendige discussie. Ben benieuwd wat Dhr. H. Wiels hiervan vindt.

  Die zal wel weer uit halen naar de Kolonist.

 30. Ik vind het toch wel een beetje op discriminatie lijken. er worden gewoon met tweee maten gemeten als het op het nederlanderschap neer komt. ik ben er voor dat er wel moet worden gekeken naar of een persoon zich zelf kan behelpen als zijn naar nederland komen maar niet dat er gewoon regels komen die de antaliaan het gevoel geeft dat hij een buitenlander is.