• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De PAR had voor vandaag een Statenvergadering aangevraagd om de conclusies van Koninkrijksconferentie van december vorig jaar te accorderen. Het agendapunt werd op verzoek van MFK-fractievoorzitter Dean Rozier van de agenda gehaald. Dit tot grote woede van de PAR-fractie.

“We zijn een democratisch land, maar we zijn in een dictatuur beland”, laat PAR-fractievoorzitter Emily de Jongh-Elhage weten. “Wat er vanochtend is gebeurd is een zwarte dag in de geschiedenis van Curaçao.”

Nut van agendapunt
Bij aanvang van de vergadering kreeg Rozier een punt van orde toegewezen van Statenvoorzitter Ivar Asjes. Hierop vroeg Rozier aan De Jongh-Elhage wat het nut van dit agendapunt was. De Jongh-Elhage gaf vervolgens aan dat zij dit niet hoeft uit te leggen omdat het agendapunt voor zichzelf spreekt. Rozier vroeg daarop een stemming aan om het punt niet in behandeling te nemen. Zijn voorstel kreeg steun van de meerderheid van de Staten en het het agendapunt werd geschrapt.

Mond gesnoerd
“Zij weten dat we in de minderheid zijn en daarom doen ze dit. Zowel de meerderheid als de minderheid mag het woord voeren. Maar vandaag is onze mond gesnoerd, de mond van het volk is gesnoerd”, gaat de verontwaardige De Jongh-Elhage verder. “Wij hebben volgens de regels de vergadering aangevraagd, maar het blijkt dat een minderheid niet mag praten. Zij beslissen of het wel of niet doorgaat.”

Asjes geeft toe
“Rozier vraagt om een agendapunt te schrappen en Asjes heeft laten zien dat dit kan. En ze zullen dit zeker weer doen, dit doorgaat al het recht. Voor ons was er geen reden meer om te blijven omdat wij dit als enige agendapunt hadden. We hebben de vergadering verlaten.”

Het Koninkrijk
“Toen premier Gerrit Schotte naar Nederland ging heeft hij een document meegenomen maar heeft dit tijdens zijn bezoek naast zich gelegd. Hij zei dat hij verder wil met het Koninkrijk en wil samenwerken. Wij denken er net zo over en wilde weten hoe de Staten hier tegenover staat. Maar dat mag blijkbaar niet, wij hebben zoiets nog nooit meegemaakt.”

Zwarte dag
Volgens De Jongh-Elhage is dit een zwarte dag in de geschiedenis van Curaçao en moet iedereen beseffen wat hier zojuist is gebeurd. Op de vraag hoe PAR morgen in de vergadering staat, over uitlatingen in de politiek die door Asjes is aangevraagd, kan zij nog niet  reageren. “Wat vandaag is gebeurd is belangrijk en we moeten nu kijken wat we hiermee gaan doen en hoe we dit gaan aanpakken.” De PAR komt later op de dag bij elkaar om te vergaderen over de situatie.

26 reacties op “‘Onze mond wordt gesnoerd’”

 1. @ Mac. zodat de topic niet behandelt werd. !!

  Dat geldt alleen voor die dag en dat tijdstip. Komt later gewoon weer op de agenda. Het eenzijdig definitief van de agenda afvoeren is echt een veel ernstiger zaak dan “geen quorum”. Dit is niet de eerste dictatoriale handeling van dit niet meer zo kakelverse eihoofd en een groot gevaar voor de democratie. Deze man is gewoon staatsgevaarlijk en lid van een criminele organisatie.

 2. @mac, het gaat er niet om om maar een issue te creeren. Een belangrijke taak van het parlement (de Staten) is het controleren van de regering. Dit doet het parlement door zaken aan de orde te stellen in vergaderingen. Als dit niet meer mag dan betekent dit dat de het parlement zijn taak niet kan vervullen met als gevolg dat het voor niemand duidelijk is, laat staan controleerbaar, wat de regering uitvoert.

  Het is dus terecht dat de PAR hier veel aandacht aan geeft. Overigens ben ik van mening dat het weinig productief is geweest van de PAR om een vergadering aan te vragen over de uitspraken van Asjes, hoe verwerpelijk het ook is dat hij als Statenvoorzitter zijn minachting voor de rechterlijke macht zo minacht.

  Jim

 3. @ Jim. Strak plan. Alleen vergeet je de aanhang van PS te bewapenen en tot ordetroepen te bevorderen. Chavez zal blij zijn met je.

 4. Allemaal BS … gister was het een heisa en schreeuwen in het parlement, en vandaag , zelfde situatie en zelfde motie om punten van agenda te schrappen en nu neemt PAR het rustig…..

  Gister was het allemaal boehaha om een issue te creeren..

  Koek uit eigen deeg, bedoel ik , dat ze vroeger “Geen Quorum” vormden , zodat de topic niet behandelt werd. !!
  NU wordt er quorum gevormd en de topic wordt door de meerderheid geschrapt!!

 5. Occupy Fòrti! Met tent en slaapzak op de parkeerplaats en omgeving van de Fòrti kamperen, winkels voor een week gesloten houden en je zult zien hoe deze criminelen hun compadres in het buitenland opbellen voor een plaats als asielzoekers!

 6. stap 1:
  ‘onderzoek’ naar OM en rechterlijke macht zodat rechters die onwelgevallige beslissingen nemen naar huis kunnen worden gestuurd.
  stap 2: door oppositie aangevraagde debatten afblazen zodat er geen controle van de Staten op het beleid van de regering kan plaatsvinden
  stap 3: oppositiepartijen die ‘schandelijke uitlatingen’ doen verbieden
  stap 4: onafhankelijkheid uitroepen voor de republiek Curacao onder leiding van een ‘sterke man’

 7. Onze “GEZAG” hr Frits Goedgedrag is aan zet !!!
  Niet meer verschuilen achter “protocol” maar stevig ingrijpen in deze poppenkast voordat we ons totaal belachelijk maken.
  Stap 1: Asjes royeren (totaal ongeschikt voor functie)
  Stap 2: nieuwe verkiezingen (luister naar stem van ALLE inwoners)
  Stap 3: referendum over onafhankelijkheid
  Stap 4; “afkoelingsperiode” op politieke gezeur en werken aan positieve projecten (doe wat met GREEN TOWN CURACAO !!!!)
  @ Frits Goegedrag: DOE je ding !!!!

 8. @Ergenis, Wat nu.. kijk naar Libie, Syrie, Tunesie en Egypte.. Of een tijdje eerder in de Oekrainie. en hongarije!

 9. Jammer dat elke discussie over slavernij en kolonisatie gaat.

  Wat belangrijk is in deze, is dat de democratie met voeten wordt getreden door een voorzitter van de Staten die zich niet onafhankelijk opstelt, maar zich door partijpolitieke motieven laat leiden en totaal niet op de hoogte is van de wet- en regelgeving met betrekking tot de functie die hij in deze heeft. Deze man is totaal onbekwaam, maar ja dat is een algemeen bekend feit.

  Deze onbekwame man moet direct van zijn functie ontheven worden. Mocht dat niet gebeuren dan moet Nederland ingrijpen om de democratie te herstellen zoals in het Statuut is opgenomen.

 10. @Roncali, inderdaad, hetzelfde liedje geldt ook voor o.m. Suriname. Onze historische binnenstad is voornamelijk door de NLers neergezet, maar wel door voornamelijk middels zwarte slavenarbeid gebouwd. Bovendien is niet de hele binnenstad Nederlands, ook Spaanse invloeden zijn rijkelijk aanwezig. Maar maakt dat wat uit? Als het je niet bevalt kun je nog altijd naar een of ander Caribisch eiland in de regio verkassen waar de binnensteden óók door Engelse, Spaanse of Franse kolonisators neergezet zijn, Dus wat is het grote verschil? De regio is voornamelijk door de Europese kolonisators uitgebuit en misbruikt. Dat is de waarheid. Als je de regio niet begrijpt verwijs ik je naar de geschiedenisboeken, Misschien dat je dan een breder beeld krijgt van Curacao en de hele regio, Ik heb de indruk dat je een ontzettende haat tegen de gekleurde Curacaoenaars koestert.

 11. @ Ya basta. Volgens Ultimo Mentira. Waar ze het vandaan hebben weet ik niet. Maar als dat zoals gebruikelijk de peiling is van Gibi Cijntje onder een populatie van 200 bezitters van een mobiele telefoon, dan is de foutmarge zo groot dat de peiling volstrekt ongeloofwaardig is.

 12. Als er nieuwe verkiezingen worden gehouden zal dit periode in de geschiedenis gaan als de zwarte bladzijde in Curacaose geschiedenis. Een Regering die veel wil maar niets van heeft gebakken. Veel bla bla maar weinig daden. De boel alleen maar destabiliseren nada mas, niks meer. De MFK zal nooit meer de grootste politieke partij worden doordat Schotte net als een vogel in de lucht vliegt zonder zich te schromen om het volk. PS zal een goede oppositiepartij worden om de boel draaiend te houden. MAN zonder de Oprichter Don Martina is gedoemd en zachte dood te sterven. Ze hebben geen caliber meer. De PAR zal weer de grootste partij worden. De NVP zal snel moeten gaan hergroeperen reorganiseren en de oude kastanjes uit het vuur halen om de partij weer een nieuw elan te geven. Ze moeten gaan voor de nieuwe ziekenhuis maar wat kleinschaliger en de economie zoals ze altijd in goed waren met Zus De Lanoy en Alex Rosario met goede ideeen komen. Dat is het enige manier om weer terug te komen als grote partij.

 13. De PAR kan hun zetels ter beschikking stellen van de gezaghebber Frits Goedgedrag en van hem eisen dat hij nieuwe verkiezingen voorschrijft. Wanneer een regering niet goed fuctioneerd is hij het hoogste Koninkrijksgezag die macht heeft. Maar hij moet wel macht tonen om dat te kunnen doen. Want dit kabinet is al uitgeregeerd en ze weten niet on zijn niet staat om de stekker eruit te trekken. Dit kabinet is bang voor de konsequenties na de verkieizingen. Dan blijft er niks anders over voor de Gezaghebber om in te grijpen. Onze gezag heeft al gefaald bij de integriteitsonderzoek om in te grijpen dan hoop ik dat hij het niet voor de tweede keer zal doen. Anders kan hij ook aftreden en plaats maken voor echte echte Curacaonaar die meer kennis heeft van de Curacaose politiek.Denk ik.

 14. Dit gebeuren is ondemocratisch en kan niet getolereerd worden in een democratische bestel. Ik ben geen aanhanger van PAR maar dit kan niet we hebben geen dictatuur nodig.

 15. Ook in de jaren voor de tweede wereldoorlog was er in duitsland een partij welke op precies dezelfde manier probeerde de macht te kriijgen. Ook toen waren er mensen als jasjes en wiels welke het volk wisten te manipuleren door anderen de mond te snoeren en met hulp van even domme meelopers de democratie aan de kant te schuiven. Iedereen die de lagere school heeft afgemaakt heeft daar waarschijnlijk wel van gehoord en weer ook wat daarvan gekomen is. We zien hier op ons eiland precies hetzelfde gebeuren. Zijn we op curacao nou echt zo oliedom om de geschiedenis zich te laten herhalen ? Moeten we echt wachten tot de rest van de wereld het niet meer kan aanzien en gaat ingrijpen ?

 16. @ Ya Basta, ga maar beter de dijken slechten in Nederland

 17. Beste mensen, Curaçao wordt nu al sinds 1969 geregeerd door de Curaçaoser zelf. Rij anno 2012 eens over het eiland. Wat valt dan op. Alles wat de Curaçaos zelf hebben mogen regelen is een puinhoop ( wegen, gebouwen , beplanting, huizen, welvaart voor bevolking , onderwijs, politie , etc) . De ressorts, villa’s , restaurants zijn door ‘ buitenlanders ‘ neergezet . De historische gebouwen door Nederlanders .

  De Curaçaoer kan zich zelf niet regeren en onderhouden. Dat zit niet in hun genen. Je ziet het al in de wijze waarop de Curaçaose mannen je vrouwen met elkaar omgaan: de mannen smeren hem meestal na een tijdje en willen geen verantwoordelijkheid nemen voor vrouw en kind. Wat kunnen we verwachten van de mannen in de staten van Curaçao. Dat zijn veelal echte Curaçaose mannen : ze willen geen berantwoordelijkheid en lopen bijvoorbeeld hard weg als de problemen vervelend worden . Ze houden wel van de geneugten: salaris , dienstreisjes, aandacht etc.
  Zo zal het nog wel even doorgaan . Niets nieuws dus.

 18. Ik las vandaag in een lokale krant dat als er nu verkiezingen zouden worden gehouden MFK de grootste partij zou worden.

  Wat moet je nu nog met dit volk? Leren ze het dan nooit? Ik denk dat het tijd wordt de stop uit dit eiland te trekken en het maar in zee ten onder laten gaan.

 19. Het zal de PAR niet lukken morgen om het agendapunt van Jasjes van de agenda te krijgen. Ik ben van mening, dat de PAR kan volstaan met een brief aan de Staten en in de pers, dat ze geen medewerking zullen verlenen aan manipulatie van het volk en zich niet zal/kan en wil verdedigen tegen leugens en valse beschuldigingen, die juist wel op de regering van toepassing zijn en de regering flink in de spiegel moet kijken.
  Het met voorbedachten rade beraamde plannetje van vandaag had die Jasjes vooraf bekend kunnen maken en meteen de vergadering afgelasten, want het was het enige agendapunt. Wanneer gaan ze nou eindelijk regeren???

 20. als minderheden niet worden gehoord , dan gaan ze ondergronds. Deze ontwikkeling is gevaarlijk. Immers alles wat in de openbaarheid word gezegd of gedaanhoren we of zien we weten wat aan de hand is.
  Ondergronds of een verzetsbeweging beginnen waar we geen weet van hebben kunnen gevaarlijke draaien geven in de maatschappij.
  Alleen een regering die wat heeft te verbergen, treed niet met open vizier zijn tegenstander tegemoet.
  Zoals de huidige regeringspartijen al aangeven ze hebben de meerderheid in onze staten, dus waarom niet luisteren na de oppositie stemming krijgen en dan kun je rustig doorgaan met de waan van de dag.
  Ik denk dat de huidige regeringspartijen nu discrimineren, iets wat je niemand wenst,
  Zeggen dat er niet naar het volk word geluisterd als het gaat om de achterban van de regeringspartijen en daar schande over spreken.
  OOK DIT GELD VOOR DE ANDERE ACHTERBAN DE OPPOSITIE MOET OOK GEHOORD KUNNEN WORDEN.

 21. dat democratie. demos= volk, crateo=heersen.
  dus PAR behoort niet tot het volk. Duidelijk voor iedereen?
  NEXT, geen tijd te verlieren met PAR in het parlement.

 22. DICTATUUR

 23. DICTATUUR – DICTATUUR – DICTATUUR
  BEGIN VAN HET EINDE VAN ONZE DEMOCRATIE !!!
  HALT _ STOP _ BASTA !!!!
  Dit stinkt als een enorme beerput

 24. Koek uit eigen deeg !??!

 25. Shonnan, en wat nu??

 26. Neeeeeedeeeeeerlaaaaaaannnddd! Grijp ajb in, ze maken er hier nu echt een bananenrepubliek van.