• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Minister Hensley Koeiman (Sociale Ontwikkeling) heeft deze week een project gerealiseerd in zijn beleid om geweld en criminaliteit te voorkomen en te corrigeren. Hiermee brengt de minister ook veranderingen aan in hoe er moet worden omgegaan met conflicten, geweld en criminaliteit.

Dankzij een subsidie van Fundashon Sentro di Dama (SEDA) gaat het ministerie te werk volgens het internationale model ‘Restorative practice’. Het model legt de nadruk op het herstellen van relaties die negatief zijn beïnvloed door een conflict, geweld of delict. Dit wordt gedaan aan de hand een dialoog tussen de betrokken personen.

Methodes
Het ministerie wil methodes bestuderen om op de juiste manier een conflict te benaderen. Daarnaast komen de taken van uitvoering te liggen bij organistaties die dichterbij wijken en families staan. De overheid wil wel een rol blijven vervullen in de supervisie van de kwaliteit van het model. Een rol om te zorgen dat het model zoveel mogelijk in handen van de niet-gouvermentele organisaties blijft. Ook zal de overheid een rol in de evaluaties spelen.

Meer sociale ontwikkeling
Koeiman beschouwt dit model als één van de instrumenten om meer sociale ontwikkeling te creëren. “Dus in plaats van een samenleving of land te laten verdelen door een conflict, kunnen wij kijken waar wij kunnen helpen om mensen dichter bij elkaar te brengen.”

Toepasbaar
“Het model is ook toepasbaar bij gewelddadigheden”, gaat Koeiman verder. “In dit soort gevallen krijgen de mensen de gelegenheid om zaken te herstellen. Een gedachte is om zelfs met een wetgeving te komen om alle jeugdige gedetineerden de gelegenheid te bieden om te participeren in een restauratief proces”, aldus minister Koeiman.

3 reacties op “‘Meer sociale ontwikkeling creëren’”

 1. Plannetjes genoeg, het stikt ervan, maar niets is concreet. De externe kosten ervan kennen we des te beter. Laat Koeiman ervoor zorgen, dat de gepensioneerden op tijd de nieuwe AOV krijgen, maar de wet daarvoor zal op z’n vroegst in april offcicieel worden. Eerst januari niet en wordt het in februari beloofd, maar lukt dat ook niet.

 2. Koeiman heeft eerder laten merken dat hij naast mooie woorden ook daadwerkelijk actie onderneemt.
  en aangezien we van Wilsoe niks hoeven te verwachten…
  Veel succes!!

 3. ik hoop oprecht dat dit gaat lukken…..