• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, een knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. In een reactie op de verhoging van de AOV-gerechtigde leeftijd, deelt Felix D. Pinedo zijn symposium uit 2005 met het thema: ‘Langer leven, hoeft niet te betekenen langer werken’.

[scribd id=80233527 key=key-1bjy4jqiqzub4quxpu6x mode=list]

2 reacties op “Ingezonden: verhoging AOV-leeftijd”

 1. @Marie Montreux
  De ACU stond vroeger voor Ambtenaren Credit Union. Tegenwoordig is het opgesteld voor iedereen en staat de afkorting voor “Algemene Credit Union”. Gelijk aanmelden dus!

  Wat ik zelf zo jammer vind aan de hervormingen die men in het pensioen wilt doorvoeren is dat alleen de werkende moeten gaan bloeden voor het feit dat de pot niet groot genoeg is. De werkenden hebben er eigenlijk helemaal niets mee te maken. Het is het grote aantal gepensioeneerde en het langer leven van deze groep die de problemen veroorzaakt, naast het feit dat onze bevolkingsaanwas steeds kleiner wordt.

  Men moet een betere balans vinden voor het volgende:
  Wanneer de pot te klein is voor de toekomst dan kan men:
  (1) de pensioenleeftijd verhogen
  (2) de premie verhogen voor werkgevers
  (3) de premie verhogen voor werknemers
  (4) de pensioenuitkering bevriezen (dus niet meer indexeren)

  Laat de knappe bollen de juiste formule onderzoeken, zodat niet alleen de werkenden moeten bloeden.

 2. “Is het ethisch om ouderen die 40 jaar hebben deelgenomen aaan het rbeidsproces te verplichten na hun 60ste verder te werken ipv te genieten van hun oude dag?”
  Deze opmerking toont wel aan dat de overwegingen van de schrijver dubbel zijn.
  Aanvankelijk heeft hij het over de sociale functie van een pensioen. Het pensioen is destijds ingevoerd om mensen die fysiek uitgeblust waren en niet meer konden werken, de kans te geven te rusten, zonder dat ze in armoede vervielen. Doordat mensen langer leven en langer fit zijn, maar de pensioenleeftijd hetzelfde is gebleven, zijn steeds meer fitte mensen met pensioen gegaan en konden zij dus inderdaad genieten van een lange doorbetaalde vakantie tot ziekte of dood, Mara dat laatste wordt nu normaal gevonden. Nu zou daar niets mis mee zijn als de kas niet op was. Let wel op dat hoe langer we mensen door laten gaan met vroeg deze vakantie te nemen, hoe later de jongeren met pensioen kunnen. Pensieon is iets dat een generatie voor zichzelf opbouwt, al er niet genoeg is opgebouwd, zou je dat niet af moeten wentelen op de volgende generatie. Het is niet voor niets dat het VUT systeem (waar de opvolgende generatie betaal dvoor de huidige Vuters, in tegenstelling tot een pensioen dat voorafgaand is opgebouwd) 10 jaar geleden geknapt is en nu afegschaft.

  Het punt van de schrijver over de AZV vind ik een sterke. Er moet echt gekeken worden naar het Curacaose stelsen van verzekeren. Lei di Abedzjan vangt wel wat op, maar heeft niet een ieder recht op verzekering. KIjk voor ambtenaren en semiambtenaren is het goed bekeken. daarom hoor je ook weinig geklaag hier uit de samenleving, want velen werken voor de overheid. Met de BZV, die je er niet uitknikkert en de ACU waardoor je je hus niet 4 x af moet betalen en alle andere benefits voor ambtenaren hebben zij goed voor zich gezorgd. Een ambtenaar zegt niet marktconform te verdienen, maar vergete dat hij voor de Naf 100 die hij per maand minder krijgt, feitelijk zo’n Naf 4000 per maand rijker is dan de anderen. Maar alle anderen die werken als zelfstandige en in de commerciele vallen overal buiten de boot! Sta op uit je lekker ambtenarenstoel en regel even dat de ACU en BZV voordelen en kortingen voor alle bewoners gelden!!!