• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De straatverlichting in de wijk Wishi is gisteren aangestoken. Minister Charles Cooper (Ruimtelijke Planning), premier Gerrit Schotte en minister Hensley Koeiman (Welzijn) waren erbij om het resultaat van het project ‘Ban Lusa Wishi’ (laten we Wishi verlichten) met eigen ogen te aanschouwen.

In het kader van het Plan Nashonal Desaroyá di Bario hebben een groep studenten Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van de Nederlandse Antillen (UNA) een onderzoek uitgevoerd naar de sociale problemen in de wijk Wishi.

Onzeker
Hieruit bleek dat het grootste probleem waarmee de wijk Wishi geconfronteerd wordt, is het ontbreken van straatverlichting. Hierdoor voelen de inwoners van de wijk zich bedreigd en onzeker. Dit is volgens de bewoners al meer dan twintig jaar het geval.

LED-verlichting
De studenten zijn zelf met het initiatief gekomen om het project te integreren in het beleidsplan van Plan Nashonal van het Kabinet Schotte. Gisteren waren de premier, de ministers, vertegenwoordigers van de UNA en een grote groep inwoners van Wishi aanwezig om de eerste straatverlichting te bekijken. Voor dit project heeft het Dienst Openbare Werken (DOW) gebruikgemaakt van de eerste LED straatverlichting. Dit soort techniek verbruikt 40 tot 50 procent minder energie dan de gebruikelijke straatverlichting.

Studenten
Minister Cooper heeft aangekondigd dat in 2012 meer dan de helft van de straatverlichtingen op Curaçao voorzien zullen worden van LED techniek. De studenten van UNA die aan het hoofd stonden van het project ‘Ban Lusa Wishi’ zijn Aldana Petronilla, Shannely Francisca en Nubriënska Roach.

Foto’s: Ramsay Soemanta

10 reacties op “LED-straatverlichting aangestoken in Wishi”

 1. Ik ben ook benieuwd of er nog een aanbesteding gaat komen en wanneer dit zal plaats vinden.
  Ze hebben het over de helft van Curaçao dus dan verwacht ik dat wel.

 2. RFP= Request for Proposal
  Dus een verzoek om aaanbiedingen in te dienen, een openbare aanbesteding eigenlijk.

 3. Was er een RFP?

 4. @ Piet LutH
  Isla Rook kankerverwekkend. Hou toch al jeblieft op.
  Roken is kanker verwekkend.
  De zon waaronder al die toeristen liggen is ook kanker verwekkend.
  Merendeel van het voedsel dat we eten heeft kanker verwekkende stoffen erin.

  verder heel goe dinitiatief van de studenten.LED is een goede oplossing maar zou op grote schaal toegepast moeten worden.

  vind het geinig dat 3 ministesr uitrukken voor deze kans om in de media te komen. is eigenlijk wel typisch. En nu doorvoeren dat plan.!!

  Heel de wijk en ook de andere 50% van Curacao verlichten. Als de laatste LED lamp aan gaat verdienen ze om in de krant te verschijnen! niet de eerste.
  Is wel bekend dat er hier veel gestart wordt maar uiteindlijk niet afgemaakt word wegens geld gebrek. Toch is het project begroot en is er in het begin voldoende geld geweest! zal dat hier ook gebeuren. De wolven ruiken dat er hier iets te pikken valt!

 5. nee rorro lekker azijnzeiken daar schieten we veel mee op !!!

 6. En als je nu deze straatverlichting de hele dag laat branden,zoals hier gebruikelijk op het eiland dan stelt die 40/50 % ook niet veel voor.

 7. En wat te denken?,hoeveel deze heren daar hun zaken mee gevuld hebben,heel veel $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ door alleen dit bedrijf de opdracht te gunnen,houd echt niet op bij twee ton (200.000,00 $.

 8. Als je aan nieuwe LED-straatverlichting begint en de wijken waar die verlichting kapot is laat barsten, schieten we ook niet veel op.

 9. Het initiatief van de studenten vind ik geweldig, ik vind het alleen jammer dat Monk niet een paar extra lantarenpalen ter beschikking heeft gesteld. De studenten hebben 3 a 4 oude lantarenpalen gerepareerd en in 1 led verlichting geplaatst. Studenten ga zo door hopi bon jullie komen er wel. Ministers shame you dat het initiatief niet van jullie is gekomen maar wel als trio gaan staan pronken, ga eindelijk eens aan het werk.

 10. Durften ze wel daar te komen in de ISLA rook..kankerverwekkend..