• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Koningin Beatrix wordt morgen 74 jaar. Nooit eerder heeft Nederland een regerende monarch gehad van deze leeftijd. De vorstin bereikte de historische mijlpaal al op vier november afgelopen jaar. Op die dag was Beatrix precies 73 jaar en 277 dagen oud en brak ze het koninklijke leeftijdsrecord.

De 74-jarige Beatrix is één van de weinige Nederlandse vrouwen met die leeftijd die nog betaald werk verrichten, blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Met haar baan van meer dan twaalf uur per week bevindt ze zich in het gezelschap van zo een 2000 andere werkenden van 74 jaar. Deze werklustigen op leeftijd zijn bovendien vooral mannen.

Staatshoofd
De koningin is nog volop aan het werk als staatshoofd. Het afgelopen jaar legde ze twee staatsbezoeken af aan Duitsland en Qatar en bezocht ze het Caraïbisch gebied. Dit jaar ging ze al naar Oman en de Verenigde Arabische Emiraten en in maart staat een bezoek aan Luxemburg gepland. Het zal haar 52e staatsbezoek zijn

32 jaar
Beatrix heeft er op 30 april precies 32 jaar opzitten als staatshoofd. Haar moeder, koningin Juliana, zat bijna 32 jaar op de troon, toen ze in 1980 op de 42e verjaardag van haar dochter bekendmaakte dat ze ermee ging stoppen omdat “haar krachten gingen afnemen”. Juliana werd 71 jaar op de dag dat ze het stokje overdroeg.

Oudste staatshoofd
Koning Willem III was eerder het oudste staatshoofd dat Nederland ooit kende. Hij stierf op 23 november 1890 als regerend vorst en was toen 73 jaar en 277 dagen oud. Ook geen stadhouder was op de leeftijd van Beatrix en Willem III nog in functie.

Afstand van troon
Een derde van de Nederlanders vindt dat Beatrix dit jaar afstand zou moeten doen van de troon om plaats te maken voor kroonprins Willem-Alexander, blijkt uit een peiling van marktonderzoekbureau Ipsos Synovate. Ruim een kwart (28 procent) is het hiermee oneens.

© ANP, alle rechten voorbehouden

2 reacties op “Beatrix langst zittende staatshoofd”

  1. ik kan ook doorwerken tot mijn 74 als ik 12 uur per week werk en zooooveeel verdien! Leve de Koningin!!

  2. Dat ze nog maar vele jaren mag genieten van alles.