• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De stelling van PAR-leider Emily de Jongh-Elhage, dat de uitspraken van Statenvoorzitter Ivar Asjes zorgen voor een oorlog binnen het Koninkrijk, is niet goed gevallen bij Asjes. Daarom heeft de Statenvoorzitter de ‘schandelijke uitspraken’ van de PAR voor vrijdag op de agenda gezet.

De PAR-leider heeft afgelopen woensdag in een brief aan Asjes namens de PAR-fractie gevraagd om een openbare vergadering met als onderwerp: ‘Gedrag en uitlatingen van de voorzitter van het parlement een gevaar voor de democratie van Curaçao’. De Jongh-Elhage reageert hiermee op de uitspraak van Asjes dat het vonnis, dat hij ruim een ton moet terugbetalen aan Selikor, aangestuurd is door Den Haag.

Leugens
In een antwoord aan De Jongh-Elhage stelt Asjes dat de PAR zich in verleden schuldig heeft gemaakt aan een aantal ‘leugenachtige’ uitspraken. “Allereerst constateer ik dat het erg opmerkelijk is dat de fractie van de PAR zich nu pas realiseert dat de functie van Voorzitter van het Parlement één van de hoogste functies is in ons land. Vanaf oktober 2010 heeft deze zelfde fractie leugen na leugen verteld om zowel de functie van Voorzitter van het Parlement als mijn persoon onderuit te halen”, aldus Asjes.

Uitspraken
De Statenvoorzitter wijst in de brief op een aantal uitspraken die PAR-parlementariër Malvina Cecilia deed in de afgelopen twee maanden. “Deze uitspraken hadden als doel zowel de minister-president als enkele collega parlementariërs te belasteren”, aldus Asjes. Cecilia zou onder andere in december Asjes een onzekere mislukte dictator hebben genoemd, Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels de op aarde gepersonifieerd duivel en MAN-voorzitter Eunice Eijsden de verkoper van ons vaderland.

Privacy
Daarnaast wijst Asjes in de brief op een uitspraak van De Jongh-Elhage zelf. De PAR-leider, toen nog premier, zou in maart 2010 tijdens een congres op Aruba, hebben gezegd dat de lokale pers het recht op privacy van inwoners besmeurt en dat er een wet moet komen om hier een eind aan te maken. “Zoals u weet, vinden velen in onze samenleving uw uitspraak verwerpelijk en het merendeel van de pers op Curaçao heeft toen de bedoeling van Kabinet de Jongh-Elhage om de pers de mond te snoeren, afgewezen.” De vergadering staat voor aanstaande vrijdag om 10.30 uur ingepland.

35 reacties op “‘Schandelijk’ uitspraken PAR op de agenda”

 1. @Zorro, @Piet Lut,

  Ik heb geen probleem, dan lees je niet goed. Ik probeer wel te nuanceren en ik ben ook niet blind voor wat er om me heen gebeurt.
  Het verleden speelt wel degelijk mee in het heden. Dat kun je, zoals Piet Lut, ontkennen of niet willen, maar het is gewoon zo.
  Makkelijkste voorbeeld: er zijn kinderen van mensen die in WOII in een kamp hebben gezeten, die een trauma hebben door het trauma van hun ouder(s), omdat je nu eenmaal je eigen moeilijkheden meeneemt en helaas doorgeeft in je opvoeding. De kleinkinderen van die mensen hebben soms eveneens psychische problemen doordat hun ouders weer problemen hebben doordat … enz.
  Hoe vaak zijn incestkinderen slachtoffer van mensen die zelf vroeger misbruikt waren?
  En waar komen de huidige landsgrenzen vandaan, waarom wonen mensen waar ze wonen? Alles in het heden komt voort uit de geschiedenis en wat we vandaag bepalen voor morgen is straks ook geschiedenis.

  Het is je/jullie goed recht om jezelf als eenling te zien die niet gevormd is door het verleden, alleen geloof ik daar niet in. Je bent het product van je verleden, elke dag opnieuw.
  Gelukkig is niet iedereen even kwetsbaar, gelukkig zijn er mensen die zich met een wonderbaarlijke kracht weten los te worstelen uit een vreselijk verleden, maar mensen zijn niet allemaal hetzelfde. Ik probeer daar in elk geval begrip voor te hebben in plaats van, zoals sommigen hier doen, me in mijn eigen hoogmoedige ivoren toren op te sluiten om van daaruit met dedain op het moeizame leven van het gepeupel neer te kijken.

  Dat de discussie is verschoven naar slavernij is volgens mij nog steeds on topic, omdat de relatie en met name de moeilijkheden tussen Nederland en Curacao daar alles mee te maken hebben. Dat conflict heeft namelijk een lange, lange geschiedenis.

  Wat betreft de slavernij is er helemaal geen kip- en eiverhaal. De kolonies hadden gratis arbeidskrachten nodig en die haalden ze uit Afrika. Meestal met geweld en soms met kraaltjes.
  Alles wat Nederland zich uit hun kolonies al dan niet met geweld heeft toegeeigend, heeft er mede voor gezorgd dat vele generaties daar in relatieve rijkdom zijn geboren en opgegroeid. Het feit dat ‘het rijke westen’ zo wordt genoemd, heeft alles met het koloniale verleden te maken. De zelfgenoegzame manier waarop sommige Nederlanders zich wentelen in die erfenis en doen of het hun eigen verdienste is, is wat mij betreft ook een uiting van het postkoloniaal syndroom. En dat probeer ik steeds uit te leggen: het zijn niet alleen afstammelingen van slaven die “zeuren”. Veel afstammelingen van de ex-kolonialen ‘zeuren’ minstens zoveel, die schreeuwen ook nog bovendien. Overschreeuwen hun eigen verleden, want alles beter dan buigen.

 2. Deze topic ging toch over schandelijke uitspraken van de PAR???
  Inmiddels gaat het over slavernij………

  Hoe dom kan je zijn.

 3. Het is gewoon te makkelijk om een heel volk (Nederlanders) nu nog de schuld te geven van de daden van een bedrijf, de VOC. Dat zou hetzelfde zijn als alle Nederlanders excuses te laten maken en financieel op te laten draven voor de vervuiling van SHELL overal ter wereld. Ook vreselijk, maar niet de verantwoordelijkheid van Nederland of de Nederlanders, maar van de directie en eventueel de aandeelhouders van SHELL.

 4. @ shimaruku. Afrikanen zouden hun gevangenen niet verkocht hebben als er geen vraag naar was.

  Het overbekende kip en ei verhaal.

 5. Grappig hoe een onderwerp over het kinderachtige gedrag van corrupte politici overgaat over slavernij…

  Blijf maar leven in het verleden.. het heden en de toekomst is niet belangrijk

 6. @ shimaruku. Ik ben iemand die altijd wil helpen, maar wie niet horen wil moet maar voelen en zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Hoeveel generaties zijn we nu verder en nog steeds wordt er ge-OHd over hoeveel ze nog steeds lijden onder de gevolgen van de slavernij (geen slaaf noch slavenhouder leeft nog) en hoe het vuur weer aanwakkert, als iemand kan aantonen, dat de slavernij erg is geweest maar niet zo erg als ze zouden willen en is overgeleverd. Als je er nog steeds niet van geleerd hebt voor een betere toekomst, ben je echt niet goed bezig. Ik kan me voorstellen, dat er nog mensen lijden onder 30 mei 1969 en nog een enkeling van WO II, maar niet van de 80-jarige oorlog. Dat heeft niets met respect voor de medemens te maken, maar met jouw overdreven overgevoeligheid en dat probleem moet je zelf oplossen al dan niet met proferssioneler hulp. Probeer mij geen onzin aan te praten, want dat zal je nooit lukken.

 7. @Zorro,
  Precies, daar wringt hem nu net de schoen: spijt betuigen kost geen geld, excuses maken wel.
  Verder laat je met je schrijven van “zogenaamde trauma’s” zien dat je het hele postkoloniaal syndroom niet serieus neemt. Daarmee toon je weinig respect voor je medemens.

  @Dasilva,
  Dat “maar heel erg weinig Nederlanders zich schuldig hebben gemaakt aan de handel in slaven” is een non-argument. ‘Maar heel weinig Nederlanders’ besloten ook om Nederlanders naar Afghanistan te sturen, om maar eens een dwarsstraat te noemen. Je weet zelf ook wel dat het hier gaat om de vertegenwoordiging van het land Nederland. Ik zou uren kunnen afdwalen van het topic als we gaan vertellen hoe heel weinig rijken anno nu nog steeds heel veel armen bestelen. Want inderdaad zijn er in Nederland ook al eeuwenlang weinig rijken die veel armen het geld voor hun welgevulde portemonnees lieten en laten verdienen. Dat was zelfs al zo voor het kolonialisme, toen in de Middeleeuwen een paar landheren grote aantallen horigen voor zich lieten werken tegen een minder dan karige vergoeding. Kinderarbeid was bittere noodzaak wilde de hele familie niet omkomen van de honger. Pas het ontstaan van een pensioenregeling maakte kinderarbeid in Nederland overbodig.

  Het artikeltje waar je naar verwijst voegt niets toe aan wat ik al wist. Afrikanen zouden hun gevangenen niet verkocht hebben als er geen vraag naar was. Overigens leidden veel krijgsgevangenen die stammen onderling buitmaakten op elkaar, vervolgens een normaal leven binnen het stamverband en zorgden voor vers bloed binnen de gemeenschap waardoor inteelt werd voorkomen. Zo ook werden bij sommige stammen niet de mannen, maar juist de vrouwen ontvoerd.
  Het feit dat slavernij overal voorkwam, is voor mij geen reden de Europese koloniale slavenhandel te bagatelliseren. Er is nooit op grotere schaal en op beestachigere wijze in mensen gehandeld en de VOC heeft in dat geheel een zeer kwalijke rol gespeeld. De Europeanen waren de eersten die een compleet ras degradeerden tot beesten. Bovendien was de Europese slavenhandel een uitgekiend bedacht economisch concept. Men had dringend arbeiders nodig in de nieuwe kolonies omdat de Indianen massaal stierven aan Europese ziektes, waar ze geen weerstand tegen hadden. Afrika lag het dichtst bij, de mensen zagen er anders uit en waren dus makkelijk te dehumaniseren. Toen ze eenmaal als ‘beesten’ werden gezien, was er geen enkel moreel bezwaar meer om ze ook als beesten te behandelen, te vervoeren en te verhandelen.
  Nog een ander feitje: er zijn ten tijde van de slavernij in totaal zo’n 500.000 Afrikanen alleen al naar Suriname gedeporteerd. Bij de afschaffing van de slavernij waren er nog ongeveer 50.000 over. tegenwoordig noemt men dat genocide.

  Dat dat heeft geleid tot een postkoloniaal syndroom waar ook witte Nederlanders nog altijd en vaak onbewust mee kampen, is helaas een feit. Ik hoef alleen maar hier en daar wat weblogs te bekijken, waar mensen het rustig over ’emigreren naar een apenland’ hebben als ze Curacao bedoelen, of de restaurants waar je een ‘blauwe hap’ kunt eten, of naar de uitspraken van veel reageerders op dit forum om dat te zien.
  Dat heeft niets met ‘zielig’ te maken, maar geeft wel aan dat er nog veel werk aan de winkel is eer zwart en wit normaal met elkaar om kunnen gaan.

 8. @ Dasilva: datzelfde verhaal horen we hier in Suriname maar al te vaak en veelal van de nazaten van de slaven. altijd maar vingertje wijzen naar de ander en de schuld van je eigen falen op welk niveau dan ook afschuiven op de ander en de slachtoffertje spelen. always the same story. ik weet niet wanneer men dat eindeijk zal afleren en de hand in eigen boezem zal steken.

  ai boi (surinaamse voor: ja jongen).

 9. wel mensen, ik weet niet wat die geweldige leiders van jullie land doen, maar ik heb wel 1 advies voor jullie en dat is nooit en te nimmer uit het koninkrijk stappen want daarmee hebben jullie dan jullie deportatievonnis getekend op het niveau van haiti, het armste land op het westelijk halfrond (en suriname, het tweede armste land op het westelijk halfrond).

  Iem sabbie (surinaams voor je: je moet het weten).

  bon dia.

 10. @shimaruku: je hebt gelijk. nerzijds draait het om geld, anderzijds draait het natuurlijk ook om het feit dat maar heel erg weinig Nederlanders zich schuldig hebben gemaakt aan de handel in slaven. Een officieel excuus van Nederland zou daarom misplaatst zijn, want waarom zou meer dan 90% van de bevolking zijn excuses aan moeten bieden voor iets waar ze niets mee te maken hebben gehad, noch hun familie.

  Overigens wijs ik je ook graag nog op dit artikel: http://www.xead.nl/slaverbff-fff-fff waarin kort duidelijk gemaakt wordt dat slavernij ook in Afrika voorkwam en ook tussen blanken onderling. Slavernij was in die tijd nu eenmaal een “normaal” fenomeen onder alle rassen en op alle continenten.

 11. Un bèrgwensa ta e karta ku presidente di Staten a manda pa un parlamentario, yen di BO i BO. E parse un karta di un mucha di skol básiko rabiá ku un otro mucha pero sigur no di un presidente di Staten na un parlamentario kolega i ménos manera nos grandinan a siña nos. Ku hende mas grandi ta atendé ku rèspèt i no ta usa BO. (Ta tempu a modernisá asin’aki?)
  Nos tin nostalgia pa por mira bèk tempunan di presidentenan di Staten manera (Deft) Onofre Bikker, Rufus McWilliam, e dama Lucille George-Wout, hendenan ku konosementu di lei, sa di órden i rèspèt den Staten, ta aplik’é manera e ta i ku sigur no a kue e posishon ei hasi unu di guera personal manera awor ta e kaso

 12. @ shimaruku. Wat is officieel? Nederland heeft nooit excuses aangeboden, maar wel spijt betuigd. De zogenaamde trauma’s moeten de mensen zelf oplossen en leren van het verleden voor een betere toekomst, maar dat zal nog wel even duren zo te zien.

 13. Het aardige is dat de Staten zichzelf onbekwaam verklaren als Asjes deze gelegenheid wordt geboden. Wellicht is dit een moment waar de Gouverneur zich moet laten horen, nu de spelregels van de democratie onderuit worden gehaald door een statenvoorzitter. Aanval is niet altijd de beste verdediging heet Asjes.

 14. Ja maar …. Het was de schuld van de alcohol hoor !

 15. @#
  Dasilva,
  Je schrijft:
  “Dat “jullie” hier op een vreselijke manier naar toe gehaald zijn is iedereen nu wel duidelijk en daar heeft Nederland ook al zo vaak excuses voor aangeboden en de portemonnee voor getrokken dat het nu wel eens klaar moet zijn met dat zielige geklaag steeds.”

  Nederland heeft NOOIT officieel EXCUSES aangeboden.
  Daar hangt namelijk een prijskaartje aan.

 16. Asjes , woohaahhaaaaa woohaaahaaaaaaaaaaaa
  Sorry kom even niet bij.

 17. @ Churandi. Ze geeft net als de rest gewoon een andere invulling aan het woord “rolmodel”. Je hebt toch geen pilletje in haar glas cola gedaan?:-)

 18. Misschien dat Asjes ook even het liederlijke gedrag van MINISTER Jacinta CONSTANCIA van afgelopen zaterdag (28-01-2012) op de agenda kan zetten.
  Zij lag te kotsen in de toiletten bij Iguanacafé aan de Handelskade. Niet omdat zij ziek was, maar gewoon omdat zij stomdronken was.
  Er was geen land met haar te bezeilen en ze moest door haar beveiligers in de auto gedragen worden. Wat een aanfluiting
  Hoe zit het met de integriteit van deze regeerders…..OPSTAPPEN!!!!

 19. Als onze gouverneur nu eens ophoudt met stilzwijgen, zijn ongetwijfeld riante salaris nu eens waarmaakt en samen met de nederlandse regering zijn verantwoordelijkheid neemt door jasjes en de rest van dit gajes zijn biezen te laten pakken of direct in caprilles te laten opsluiten. Ik kan het niet meer aanzien dat ons mooie eiland voor de ogen van de hele wereld kapot word maakt en door het slijk word gehaald. De goedwillende meerderheid van dit eiland wordt nu al meer dan een jaar gegijzeld en geterroriseerd door de wiels-maffia en hun vriendjes. Hier moet direct een einde aan komen.

 20. Ruperto,

  Je komt toch oorspronkelijk uit Afrika? Hoe kan Nederland dan jouw land bezetten? We zitten hier in het Caribisch gebied. Dit land was eerder van Nederland dan van de mensen waar jij je blijkbaar toerekent. Nederland heeft het gewonnen van de Spanjaarden. En die hebben de lokale bevolking (indianen) verdreven.

  Dat “jullie” hier op een vreselijke manier naar toe gehaald zijn is iedereen nu wel duidelijk en daar heeft Nederland ook al zo vaak excuses voor aangeboden en de portemonnee voor getrokken dat het nu wel eens klaar moet zijn met dat zielige geklaag steeds.

  Kijk eerst een naar je zelf voordat je rotzooi over anderen loopt uit te spugen. Misschien ben je zelf wel schuldig aan je eigen ontevredenheid met je leven?

 21. leuke uitspraak veel gebral en weinig daden.
  eens even kijken op vrijdag gaan we dat dan doen, hebben ze geen pretreisje dat weekend.
  ach als je de krant maar haalt, leuk voor de achterban, zul je zien vrijdag is er geen meerderheid om te vergaderen. Maar goed laten we met zijn alleen op de plublieke tribune gaan zitten. de gelden die hij moet terug betalen, kan hij dan gelijk waarbij iedereen aanwezig is teruggeven aan selikor dan is dat ook geregeld.

 22. @ Ruperto Rumay. het aantal gedwongen opnames in psychiatrische inrichtingen is verdubbeld, voornamelijk door Antillianen, Surinamers en Marrokanen. Vemijd dus Amsterdam.

 23. @ruperto rumay, pas op met het gebruiekn van je ss tekens en dergelijke…. je neemt nemalijk al flinke Wiels teksten blind over iets waar de nazi’s ook erg sterk in waren.
  Jaren lang roven is afgeloepn decennia al door onze lokale politiek gedaan hoor niet door de nedelanders, sterker nog de laatste kolonie slaven woont daar dat zijn namelijk de nederlands belasting betalers die net 2 miljard hebben opgehoest.
  Eerst even denken dan wat uitkramen boterletter!

 24. @ rumay.

  Hoeveel jaren leef jij al in de welvaart dat NL dit eiland schenkt. Wat ben jij een enorme idioot om de SS van Hitler en de KKK hierbij te halen. Stomme profiteur van alles wat goed is. Ga lekker op je ezeltje rondrijden sukkel, want dat is wat gebeurt had, als NL hier weggetrokken was.
  Jij doet geen recht aan de hardwerkende Yu’i Korsou, jij wil alleen maar meer en meer. Ga lekker aan tafel zitten bomen met Wiels in de Caprilles kliniek en laat ons verder met rust!!

 25. @ ruperto rumay. Dit is totaal off topic. Als je een nieuw topic wilt openen, ben je van harte welkom bij de redactie van Versgeperst. Ik zou het niet adviseren, maar goed sommige figuren willen zich nu eenmaal altijd zelf belachelijk maken en aandacht hebben.

 26. STOP DIE LOCO!
  Hij is nu echt totaal AAN HET DOORSLAAN.
  Wat een ongelooflijke onterechte acties onderneemt deze gek!
  Het moet NU echt STOPPEN, weldenkend Korsou deze man moet WEG en zijn schulden per direct betalen !!!!!
  Wat een blamage SHAME – SHAME – SHAME
  @ Wiels, dit kan je NIET TOLEREREN (of is je roeptoeter nu ineens kapot???)

 27. die durft…tik dit eitje emily!!

 28. Toen Jasje de uitslag van zijn Ikukeleku test kreeg, 75, dacht hij
  “Goh een zeven en een half, da’s best nog goed……………”

  En met dat soort zitten we nu opgescheept.

 29. Statenvoorzitter Ivar Jasjes reageert op de aangevraagde vergadering van de PAR-fractie over zijn uitspraken tegen de rechters na het verliezen van de rechtzaak tegen Selikor. Jasjes roept nu de PAR fractie ter verantwoording. Triest ! Jasjes snapt niet dat een statenvoorzitter gekozen wordt door statenleden en ter verantwoording geroepen kan worden door de leden die hem hebben gekozen. Anderzijds zijn de statenleden niet door Jasjes gekozen maar door het volk. Dus Jasjes kan de statenleden niet ter verantwoording roepen. Alleen het volk kan over statenleden oordelen. Het blijft nog steeds beperkt tot wat actiegroepen, maar het volk gedoogt.

 30. De Statenvoorzitter snapt zijn functie niet. Als Statenvoorzitter wordt je gekozen door de Statenleden en kan je daarom ter verantwoording geroepen worden door de Statenleden. Anderzijds kiest een statenvoorzitter niet de Statenleden en kan hij dus de statenleden niet ter verantwoording roepen. De wereld op z’n kop.

 31. hij weer? Is ie al begonnen met het terug betalen aan selikor?

  misschien moet dat in de agenda van de staten.

  wat een idioterie

 32. Dus de waarheid msag onder deze dictatuur ook al niet meer van boef Jasjes gezegd worden. Als vanaf de verkiezingscampagnes is de PS al bezig met het volk te verdelen en hebben we nog wel een democratie na alle dictatoriale maatregelen. Als je zoals Jasjes geld van de belastingbetaler hebt gejat, wegloopt uit een koninkrijksvergadering, een rechter persoonlijk aanvalt, hetgeen niet kan en niet mag, en ons land in binnen- en buitenland een slechte naam bezorgd, hoor je niet thuis in een regering of in een hoge functie bij een bedrijf. Hij mag dan een academicus zijn, maar zijn CV is net zo beroerd als van mevr. Tasjes. Hij moet maar lef hebben. Hopelijk laat de PAR nu zien hoe oppositie gevoerd moet worden.

 33. Het siert mij dat het eierenhoofd helemaal geen hersens meer bezit,het probleem wat dit eierhoofd zelf iederedag veroorzaakt word altijd weer naar een ander toegeschoven.Op mijn bouwterein mag hij nog niet eens het puin van de metselaar opruimen en waarom niet omdat ik bang ben dat hij het puin in de contener van de buurman zal gooien en zeggen ik heb alles netjes opgeruimt.

 34. Zet hij dan ook meteen die uitspraken van zijn vriend Wiels erbij? Je weet wel… over die bodybags enzo…