CURAÇAO – Het Nederlandse bergingsbedrijf Smit Salvage kan waarschijnlijk pas woensdag beginnen met het wegpompen van olie uit het gekapseisde Italiaanse cruiseschip Costa Concordia. De weersomstandigheden bij het eilandje Isola di Giglio, voor de kust van Toscane, zijn op het moment verre van optimaal.

Hoge golven en felle wind hinderen de bergingsoperatie. Naar verwachting houdt het slechte weer de komende dagen aan. 

2300 ton diesel
In het wrak van de 290 meter lange Costa Concordia, die 13 januari kapseisde, ligt 2300 ton diesel. Smit had al een bergingsschip gekoppeld aan het gestrande gevaarte. De schepen moesten later echter weer worden losgekoppeld. Het leegpompen gaat enkele weken duren.

Zoekactie
Duikers zoeken nog altijd in het cruiseschip naar vijftien vermisten. Die bevinden zich waarschijnlijk in het gedeelte van het schip dat onder water is komen te staan. Vandaag is het zeventiende stoffelijk overschot van een vrouw geborgen uit het schip.

Schadevergoeding
Zes opvarenden die de ramp met de Costa Concordia overleefden, slepen scheepseigenaar Carnival Cruise Lines voor de rechter in de hoop op een enorme schadevergoeding. Hun advocaat heeft vrijdag een schadeclaim neergelegd bij een rechtbank in Florida. Hij eist namens zijn cliënten een vergoeding van 460 miljoen dollar. De cruiseonderneming had vrijdag aangeboden om alle passagiers een schadevergoeding te geven van 11.000 euro plus onkosten. Het schip had 4229 mensen aan boord toen het kapseisde, onder wie ongeveer 1000 bemanningsleden.

www.versgeperst.com