CURAÇAO – In Cubaanse poliklinieken is men officieel gestart met het vaccineren van longkankerpatiënten. Ze worden behandeld met CimaVax-EGF, een vaccin dat in Cuba is ontwikkeld, meldt Inter Press Service (IPS). Het vaccin vertraagt de ontwikkeling van de ziekte en werkt daardoor levensverlengend.

CimaVax-EGF voorkomt of geneest de longkanker niet maar verbetert wel de levenskwaliteit, zegt Gisela Rodríguez, die de vaccinatie coördineert.

Gratis
Vijfhonderd patiënten worden nu behandeld, in 65 Cubaanse poliklinieken. Het wordt alleen toegediend bij terminale patiënten, bij wie bestraling of chemotherapie geen effect meer heeft. Het vaccin is, net zoals alle gezondheidsdiensten, gratis voor wie in Cuba woont.

Eerste
CimaVax-EGF werd na vijftien jaar onderzoek ontwikkeld door het Centrum voor Moleculaire Immunologie (CIM) in Cuba. Volgens Rodríguez is dit het eerste vaccin voor longkanker ter wereld. Het is gepatenteerd in verschillende landen.

Verkoop
De verkoop vindt in het buitenland door verschillende bedrijven plaats, maar de productie blijft in Cubaanse laboratoria, aldus González. In een testfase zijn al tweeduizend patiënten behandeld. Daaruit bleek dat het vaccin nauwelijks negatieve bijwerkingen had, zegt Rodríguez.

Bestanddelen
Het vaccin bestaat uit een proteïne, epidermale groeifactor (EGF), die gecombineerd met een andere proteïne de immuunreactie van het lichaam tegen EGF versterkt. Als EGF zich op het celmembraan bindt, stimuleert het de celproliferatie – wat bij een tumor versterkt optreedt – maar het lichaam gaat daartegen in het geweer met behulp van antilichamen die tegelijkertijd de tumorgroei vertragen. De mate waarin dat gebeurt, verschilt per patiënt.

2 reacties op “Cuba test vaccin tegen longkanker”

  1. Bij mij is de ziekte geconstateerd en ik zou dit medicijn heel graag uit willen proberen, omdat ik er alles aan wil doen om de kanker stop te zetten.

  2. Als deze ziekte bij mij wordt ondekt dan kies ik voor een ander spuitje!