CURAÇAO – De tiende editie van het Landen en Gebied Overzee-Europa (LGO-EU) Forum in Brussel, is gisteren afgesloten met een besluit tot meer onderlinge eenheid tussen de Caribische LGO landen die samenwerken met de Europese Unie. Daarmee is er gehoor gegeven aan de oproep van premier Gerrit Schotte.

Daarnaast zal er een Caribische LGO platform in het leven worden geroepen. Die bespreekt niet alleen EU-zaken, maar ook andere onderwerpen inzake mogelijke samenwerking en kennisuitwisseling.

Bijeenkomst
Tijdens de bijeenkomsten is besloten om in april een bijeenkomst te organiseren met landen uit het Caribisch gebied. Schotte heeft voorgesteld om deze vergadering met regeringsleiders uit de regio, te houden op Curaçao. Ons eiland zal de komende tijd nadere verkenning doen naar meer mogelijkheden voor samenwerking met, en gebruikmaking van, de beschikbare territoriale en regionale fondsen van de Europese Unie.

Financiering
Momenteel is er onder meer samenwerking middels de Europese ontwikkelingsfondsen (European Development Funds) waarvan het negende programma nu in de afrondende fase zit. De financieringsovereenkomst inzake het tiende programma wordt naar verwachting in maart wordt goedgekeurd voor een totaal bedrag van ruim 11,25 miljoen euro. Dit zal worden besteed aan infrastructurele wijken van de wijken die in 2011 een wijkplan hebben gemaakt via het Plan Nashonal pa Desaroyá Bario.

Geslaagd
Ook participeert Curaçao in diverse door de EU gefinancierde regionale programma’s waaronder, een regionaal programma voor de bevordering van het midden- en kleinbedrijf. De premier kijkt terug op een geslaagde reis. Morgen is hij weer terug op het eiland.

6 reacties op “‘Meer eenheid en samenwerking’”

  1. Regering wil toch juist onafhankelijk worden en alles zelf doen? Wie weet is dit wel een actie van de EU om Curacao te herkoloniseren..

  2. Toch wel grappig dat Premier Schotte praat over eenheid en samenwerking terwijl hij niet eens kan samenwerking in zijn coalitie van drie partijen en de eenheid in het Koninkrijk laat bedreigen door coalitie genoten. Praatjesmaker.

  3. maar wat nu we horen toch bij Parlatino, of zijn we nu een hoertje die voor iedereen op zijn rug ligt. Laten we eerlijk zijn heel Europa heeft slaven gehad en kolonies. Hier willen we toch geen zaken mee doen.. Gebruikt hebben ze ons,

  4. Toch knap: iets internationaal propageren dat je thuis niet voor elkaar krijgt: eenheid en samenwerking.

  5. Dat dit het zoveelste vakantiereisje is blijkt wel uit de foto, want de Curacaose delegatie is veruit de grootste (met natuurlijk de onvermijdelijke Stella van Rijn). En dan staat fotograaf Soemanti nog niet eens op de foto.

    Ik zou het op prijs stellen als de oppositie eens laat uitzoeken wat deze vakantiereis voor 3 (4 met Sheldry Osepa erbij) heeft gekost.

  6. Heeft Berlusconi chikitu die woorden “eenheid en samenwerking” eindelijk ontdekt, terwijl Jasjes c.s. juist dan weglopen?